CSÁRDI ANTAL (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! A valódi kérdés az, hogy kinek az érdekében akadályozza Magyarország Kormánya a NATO-bővítést. De egy kicsit induljunk előrébb! Mi Magyarország nemzetbiztonsági érdeke? Ahogy az előző napirendi pontnál, most is föl kell tennem azt az igazából nem költőinek szánt kérdést, hogy vajon a magyar haderő a maga erejével mennyi ideig tudná megállítani bármelyik szomszédunk vagy bármelyik ország támadását. Én azt merem állítani, hogy itt gyakorlatilag csak percekről tudunk beszélni, mert Magyarország hadserege jelen pillanatban nem képes arra, hogy megvédje hazánkat. Magyarország biztonságát egyértelműen a NATO szavatolja. Az a katonai szövetségi rendszer, amelynek tagja vagyunk, akik részéről elvárhatjuk részben a védelmet, de igenis, vannak kötelezettségeink is.

De hát mit hallottunk mi ellenérvként házbizottsági üléseken, illetve a sajtóban, vagy akár ezen a vitán mit fogunk majd hallani, hogy miért akadályozzuk a svédek csatlakozását? Amit hallottunk, aszerint Magyarország Kormányának a viselkedése, a Fidesz-kormány viselkedése úgy írható le, mint amikor az én lányaim pici óvodások voltak, s azt mondták, hogy „a Tibike csúfolt”, meg „az Ágika árulkodott”. Ilyen stílusú és típusú érveket hoznak önök egy nemzetpolitikai, egy nemzetbiztonsági kérdésben. Mondják, nem szégyellik magukat?

A helyzet az, tisztelt képviselőtársaim, hogy ennek megvan az egyértelmű következménye: Magyarország külpolitikai megítélése soha nem látott mélységekben van. Ez részben a NATO-bővítés akadályozása, részben pedig az önök általános külpolitikája miatt van.

(22.10)

Pedig szerintem viszonylag egyszerűen belátható az, hogy egy együttműködő, tisztességes partner sokkal több mindent tud elérni nemzetközi politikai színtéren is, mint az önök kormánya, akinek a viselkedését én nagyon nehezen tudnám egy rövid tőmondatban leírni. Tehát marad a kérdés így a végére is, hogy kinek az érdekében akadályozza a magyar kormány a NATO bővítését. Azt gondolom, hogy könnyen belátható és könnyen felfogható, hogy sem a finnek, sem a svédek nem lehetnek ennek okozói, hiszen a gazdasági kapcsolatok, a politikai kapcsolatok sem olyanok, hogy ezek valós indokot biztosítanának.

Itt nagyon sok találgatást el lehetne kezdeni kifejteni, de hát, a helyzet az, hogy mégiscsak úgy volna tisztességes, tisztelt államtitkár úr, ha ön egyszer a magyar parlament történetében, amióta én itt vagyok, mondana nekünk egy őszinte választ: miért akadályozzák a NATO-bővítést? Ami mindannyiunk érdeke, hogy erősödjön az a NATO, az a katonai szövetség, aminek mi is tagjai vagyunk, és aminek az erejét egyébként mi is élvezzük. Várom megtisztelő válaszát. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage