DR. HARANGOZÓ TAMÁS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Államtitkár Úr! Ebben a vitában tényleg egyetlenegy újdonság lenne, hogyha az imént is elhangzott kérdésekre, amiket én is meg fogok ismételni részben, kaphatnánk választ. Annál is inkább, mert ugye, egy axióma, hogy a NATO garantálja Magyarország biztonságát. Ezt nemcsak tankönyvekből meg mindenféle hasonló előadásokból tudjuk, hanem talán maga a miniszterelnök is többször a szájára vette az elmúlt időszakban is, de egyébként Magyarország nemzeti katonai stratégiája vagy nemzeti biztonsági stratégiája előkelő első oldalain, a jelenlegi kormány által elfogadott stratégia alapján is azt olvashatjuk, hogy Magyarország biztonságának kettőből az egyik pillére a kollektív védelem, amit a NATO tud garantálni nekünk.

Nos, egy ilyen helyzetben az ember tényleg nem érti, hogy mi történik. Szerintem fontos lenne tudni  úgysem fogjuk, de azért fontos lenne tudni , és valószínűleg a svédeknek is segítene, ha megérthetnénk, hogy mit művelnek maguk most jelen pillanatban. Tehát annál átlátszóbb történet, mint hogy ma a finnekről szavaztunk, most pedig itt éjjel 10 óra után vitatjuk meg a svéd csatlakozást, miközben semmilyen objektív feltételt a magyar kormány vagy a magyar Országgyűlés ezzel kapcsolatban a két ország irányában nem tűzött; ahogy a finnek nem teljesítették a nem feltételeket, úgy egyébként a svédek sem teljesítették a nem feltételeket, hiszen nem voltak ilyen feltételek.

Ellenben kiküldtek önök két fideszes delegációt, teljesen nonszensz módon egyébként nem magyar parlamenti delegáció volt, hiszen egypárti delegáció volt , cserébe európai parlamenti képviselők voltak ott, aminek nem tudjuk pontosan az okát, hogy a magyar szuverenitás meg a magyar parlament döntése tekintetében mit kerestek ott valójában; de mind a kettő megbeszélésről úgy érkeztek haza, meg olyan képeket posztoltak a kedves fideszes képviselőtársaink, hogy bizony, most már megértették ezek a konok svédek meg finnek, hogy mi mit szeretnénk.

Ehhez képest akkor most mit csinálunk itt? Önök mit csinálnak itt? Mondják már meg, hogy kinek mit kell tennie, hogy ezt a nyomorult törvényt a parlament megszavazhassa vagy elutasíthassa! Hát, ez nyilván önökön múlik leginkább, mert önök vannak többségben.

Tehát az egyik fontos kérdés szerintem, hogy vane bármi objektív kritérium, amit meg tudnak jelölni, hogy ezek a gonosz svédek nem jól csinálták. Ha azt szeretnék elérni, amit egyébként Magyarországon az óriási sajtószabadságukkal már elértek sok tekintetben, hogy a svéd politikusok is fogják be a szájukat és egy rossz mondatot ne merjenek mondani a magyar kormányról, akkor persze, ideig-óráig lehet ezzel szívatni vagy zsarolni Svédországot.

De ugye, nem gondolják komolyan, hogy a magyar szuverenitást melldöngetve emlegető fideszes politikusok el tudják érni egy másik országnál, hogy az ő szuverenitásukat lábbal tiporva majd önök mondják meg nekik, hogy miről beszélhetnek vagy miről nem?! Ha önöknek nem tetszik valamelyik politikai kritika, amit a svédek mondanak, akkor fogalmazzanak meg hasonló kritikákat velük szemben; körülbelül ez a történet a komolyságát tekintve, és nem az, hogy gátolják a csatlakozásukat.

Akkor mi lehet még? Beszéljünk már ehhez őszintén! A fél világ arról beszél, mondom ezt a NATO Parlamenti Közgyűlés tagjaként is, ahol nem értik, tényleg nem értik már magukat, hogy az egyik megfejtés az, hogy Törökországot és a török kormányt szolgálják ki. És önök magyar parlamenti képviselőként valójában konkrétan, szó szerint idegen érdekeket szolgálnak és nem a magyar haza érdekeit. A magyar haza érdekeit az elején tisztáztuk, az az erős NATO, és benne egy erős magyar hadsereg.

Államtitkár Úr! A törökök kedvéért szívatjuk a svédeket? Mondjon már egy egyenes magyar mondatot! A másik feltételezés a szövetségeseink között, hogy egyenesen Moszkva kérésére szívatjuk, már szívatja Magyarország, a magyar kormány és a fideszes többség a Svéd Királyságot, és egyébként szórakozik az ott élő emberek biztonságával.

Államtitkár Úr! Az orosz kormány megbízásából nem szavazzuk meg a svéd csatlakozást? Mert valamelyikre mondjon már valamit! Tehát a svédek rosszat, valamit nem jól csináltak, vagy a törökök, vagy az oroszok miatt nem csináljuk? Vagy  és akkor ez az utolsó kérdésem  egyik ilyen sincs, és akkor mondja meg nekem, államtitkár úr vagy képviselő asszony, képviselő asszonyok, hogy mi akadályozza meg a fideszes többséget abban, hogy 31-én, most pénteken ezt a kérdést napirendre vegyük, ha kell, házszabálytól való eltéréssel, és a svéd csatlakozást még ezen a héten megszavazzuk. Legyenek kedvesek erre válaszolni!

Képviselő asszonyoktól is kérdezem, mert a házszabálytól való eltérést mi, képviselők saját hatáskörünkben meg tudjuk oldani. Ha az előbb feltett kérdésekre nem a válasz, akkor nyilvánvalóan a végén pedig, hogy erről szavazhassunk minél előbb, akkor arra igen lesz a válasz. Vadai képviselőtársam már említette: ha most pénteken nem szavazunk róla, a jövő héten nem is lesz parlamenti ülés, akkor utána legalább két-három hét megint, amíg ez a hercehurca folytatódni fog.

És végezetül akkor kérdezném államtitkár urat: igaziból az az ok, hogy a svédek sarokban tartásával próbálnak az uniós pénzekhez hozzáférni? Minden magyar ember érdeke, hogy ezek az uniós pénzek megérkezzenek.

Megvan a feltétele, államtitkár úr: azokat a törvényeket kéne behozni, amelyekkel rendbe rakják a jogállamiság kérdését Magyarországon. Higgye el nekem, ott tart ma már a magyar kormány megítélése, hogy a lőtéri kutyát nem érdekli már, hogy önök kit zsarolnak, meg mivel fognak. Nem érdekli őket. Így nem fogunk pénzhez jutni.

Ha behozzák azokat a törvényeket, amiket az Unió kér tőlünk, akkor lesz pénz, egyébként meg talán nem kéne most már több országot egyébként nemcsak évekre, hanem évtizedekre vagy generációkra magunkra haragítani; már nemcsak magukra, hanem minden magyar emberre, amihez maguknak nincs joguk. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage