DR. SZTÁRAY PÉTER ANDRÁS külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Nagyon nagy érdeklődéssel hallgattam a különféle megjegyzéseket ezzel a kérdéssel kapcsolatban. Azt azért hadd szögezzem le, hogy a kormány tavaly nyáron benyújtotta ezt az előterjesztést a parlamentnek. Tehát támogatjuk (Dr. Vadai Ágnes: Tessék, most meg a Fideszt okolja! Ő az oka!), támogatjuk a svéd csatlakozást.

Egyébként sajnálatosnak tartom azt, hogy a magyar haderőt így lekicsinylik a képviselők, szerintem ez nagyon-nagyon rossz megközelítés pont akkor, amikor a legnagyobb modernizáció közepén vagyunk. Senki soha, aki elkötelezett a magyar haderő iránt, ilyet nem tenne, már csak a külvilág miatt sem. Akik ezt hallgatják, hogy milyen gyenge a magyar haderő, nem gondolom, hogy ez egy jó hozzáállás. (Dr. Vadai Ágnes: Ki mondott ilyet?) Többen mondtak ilyet többször. (Dr. Vadai Ágnes: De miért rám néz? Én biztos nem mondtam ilyet!)

A másik az, hogy mit jelent a szövetségi viszony. Tehát az nem gyerekjáték. Az, hogy valakinek a NATO-tagságát támogatjuk, az azt jelenti, hogy egy olyan bizalmi viszonyt építünk ki, hogy ha ne adj’ isten, egy konfliktus kialakul ebben az országban, akkor magyar katonákat kell odaküldeni, és ezek a magyar katonák ott meg is halhatnak egyébként. Tehát egy nagyon-nagyon alapvető, súlyos kérdésről van ez a döntés (Varga Zoltán: Most támogatják, vagy nem?), és ezért minden szempontot meg kell vizsgálni, és felelős döntést kell hozni, szuverén döntést, és nem az számít, hogy milyen nyomás van a parlamenten vagy a képviselőkön, vagy a kormányon, hanem az számít, hogy mi a végső megfontolás ebben az ügyben. (Dr. Vadai Ágnes: De támogatjátok! Az előbb mondtátok!)

Figyelembe kell venni a kétoldalú viszonyt is, mint ahogy svéd részről sajnos az elmúlt években nagyon sok nagyon negatív, sértő vélemény hangzott el, egy egész kötegem van ezekről a nyilatkozatokról. (Dr. Vadai Ágnes: Gondolom, ezzel foglalatoskodtak, nem egyéb más fontos dolgokkal. Mi van a Gripenekkel? Mi lesz a Gripenekkel?) Nem akarom, fél 11-kor szerintem nem kellene beidézni az összeset (Dr. Vadai Ágnes: Nemhogy a Gripenekkel foglalkoztak volna! Szégyen!), de objektíve (Zaj.  Az elnök csenget.) bizonyíthatók ezek a kijelentések, mert ezek nyilvános kijelentések voltak, tehát nem meglepő, mindenki ismeri őket egyébként. (Varga Zoltán: Szegény miniszterelnököt szidták!).

Mi nem akarunk beleszólni a svéd belpolitikába, a svéd belügyekbe (Moraj az ellenzéki pártok soraiból.  Dr. Vadai Ágnes: Nem, dehogy!), de a kölcsönös tisztelet alapján elvárnánk azt, hogy ez fordítva is így legyen, különösen, hogyha ez az ország (Dr. Vadai Ágnes: Vélemény volt!), ha ez az ország ennyire a szövetségesünkké szeretne válni.

Emellé tegyük oda azt is, hogy a parlament azért küldött delegációt, hogy ezeket a kérdéseket tisztázza (Dr. Vadai Ágnes: A párt küldte, nem a parlament!), és amikor visszajött, akkor arról döntött, hogy szétválasztja a finn és a svéd ratifikáció kérdését, mert eltérő benyomásai voltak a két kérdésről, a két relációról. (Dr. Vadai Ágnes: Semmilyen benyomásuk nem volt, azt se tudták, miért voltak ott!)

Mi azt várjuk a svéd kormányzati szereplőktől, hogy megnyugtassák a magyar parlament tagjait (Dr. Vadai Ágnes: Mi nyugodtak vagyunk!  Varga Zoltán: Mi személy szerint!), és ez azért lenne fontos (Dr. Vadai Ágnes: Mi személy szerint nyugodtak vagyunk!  Zaj.  Az elnök csenget.), azért lenne fontos, hogy minél nagyobb arányban lehessen megszavazni a svéd NATO-csatlakozást. Tehát ne siessük el, várjuk meg, amikor eljön az a pillanat, és amikor meglesz az a többség, amit ma délután egyébként tapasztaltunk (Dr. Vadai Ágnes: Mi lesz a Gripenekkel?) a finn csatlakozási jegyzőkönyv ratifikációja esetében. Ugye, 6-an szavaztak ellene, 182-en vagy hányan pedig mellette. (Dr. Vadai Ágnes: Külügyminiszter úr nem volt ám itt!)

Ezt szeretnénk elérni. A kormány ezt támogatja, és türelemmel vagyunk a parlamenti többség felé, hogy megszülessen ez az álláspont (Dr. Vadai Ágnes közbeszól.), és megszülessen a döntés a ratifikációról. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage