LŐCSEI LAJOS (Momentum): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tudják, mit mondott Kossuth Lajos 1849 márciusában, amikor Egerben járt? Idézem: „Itt nem hirdetni, itt csak tanulni lehet a hazafiságot.” Igaza volt, és ma Eger ismét megmutatja.

Eger városa ma ismét példát mutat hazafiságból, küzdelemből, rendíthetetlen kitartásból. Az egriek majd’ egy hónapja minden egyes nap szívósan és keményen dolgoznak azért, hogy kiküzdjék, kiverekedjék maguknak a jogot, az önrendelkezés jogát. Az egriek maguk akarnak és maguk is fognak dönteni a sorsukról, a városukról. Ebben a pillanatban is kint állnak az aktivisták az utcákon, és aláírásokat gyűjtenek azért, hogy népszavazást írjanak ki, hogy ők maguk, az egriek dönthessék el, hogy merre menjen a város életét, a levegő minőségét hosszú évtizedekre meghatározó elkerülő út. Így kell ezt csinálni, hajrá Eger, hajrá népszavazás!

És hogy miért is ez a küzdelem? Azért, mert miközben az egriek nagy többsége egyértelműen a külső elkerülő utat akarja, aközben a hatalom emberei jól láthatóan és jól érezhetően a rosszabb, zajosabb, szennyezőbb belső nyomvonalat akarják ráerőltetni az egriekre, a városra. Épp ezért egy példaértékű összefogás bontakozott ki Egerben. Egri civilek és pártok az elmúlt négy hétben közösen dolgoztak a népszavazásért, minden politikai különbségen felülemelkedve, pusztán a közös helyi ügy érdekében.

Kivételek persze mindig akadnak sajnos, most is. A Fidesz egri képviselője, Pajtók Gábor és a DK egri szervezete egy szalmaszálat nem tett keresztbe azért, hogy megvalósuljon a népszavazás, de mi dolgoztunk helyettük is. Az a sok száz óra, amit a választópolgárokkal töltöttünk Egerben, két fontos tapasztalattal szolgált. Az egyik, hogy az egriek pontosan tudják, milyen városban akarnak élni, milyen várost szánnak gyermekeiknek. Igen, egy csendes, tiszta levegőjű, zöld, élhető városban akarnak élni.

A másik tanulság, hogy hiába próbálták egyes politikai szereplők a népszavazási kezdeményezés vitorlájából kifogni a szelet, az egriek véleménye egyöntetű, tiszta és világos: ők akarnak dönteni; nem engednek a jogaikból; nem engednek mások akaratának, mert igen, megmozdultak az ellenerők is, ki csalással, ki manipulációval, ki fizikai erőszakkal próbálkozott. Két hete egy agresszív férfi rontott rá a pultunkra, és támadta meg az egyik aktivistánkat. Mások telefonon keresztül próbálták megvezetni az egrieket; szervezetten, előre kitervelten próbálták kisiklatni a népszavazási kezdeményezést.

Ezek a csalók telefonon hívogatták az egrieket. Kikérték az elkerülő úttal kapcsolatban a véleményüket, majd azzal zárták a beszélgetést, hogy mivel már telefonon véleményt alkottak, ezért nem kell menni aláírni a népszavazási kezdeményezést. (Nacsa Lőrinc közbeszól.) Szégyen, gyalázat ez a politikai akció!

A fizikai támadás, majd a telefonos csalók után Pajtók Gábor következett a sorban. Pajtók úr másfél héttel ezelőtt, a népszavazási kezdeményezés kellős közepén csak úgy fogta magát, és hirtelen egy újabb nyomvonaltervvel állt elő. Tíz hónapja zajlik a vita a nyomvonalakról, de neki pont most jutott eszébe egy újabb nyomvonal. Az időzítés alapján teljesen egyértelmű, hogy ezzel a lépéssel az volt a szándéka, hogy összezavarja az egrieket, hogy eltántorítsa őket attól, hogy aláírják a népszavazási kezdeményezést.

De Eger kitart, ugyanis jó hírem van, kedves hölgyeim és uraim: a ma reggeli információim alapján egy karnyújtásnyira van, hogy a megfelelő mennyiségű ajánlás összegyűljön.

(10.00)

De nem állhatunk meg az utolsó percig sem, nem dőlhetünk hátra, már csak alig két napunk van a hiányzó pár száz aláírást összegyűjteni. Ezért innen is kérem az egrieket: aki még nem tette meg, írja alá, mutassuk meg az egész országnak, hogy Eger nem hagyja, hogy mások döntsenek helyette! És szeretném kérni Pajtók Gábor urat  ha itt lenne  és a magyar kormányt, hogy vegyék figyelembe végre az egriek véleményét, akaratát. Köszönöm a figyelmet. Hajrá, népszavazás! Hajrá, Eger! (Szórványos taps az MSZP soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage