MENCZER TAMÁS külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mindenekelőtt elnézést kell kérnem a hangomért, a tegnap este a bolgárok mellett a hangomat is megviselte, de az ember ezt szívesen vállalja és örömmel viseli.

Rátérve arra, amit a képviselő úr említett, a munkahelyek védelméről beszélt leginkább, teljes mértékben egyetértek természetesen önnel, hogy a kormány felfogása az, hogy ha munka van, minden van, ha van munka, akkor van rendszeres jövedelem, van kiszámítható jövőkép és van önbecsülés is.

Mielőtt megérkeznék a szankciókhoz és a jelenlegi helyzethez, engedjen meg annyi visszatekintést, hogy 2010 előtt „csak” egy válság volt, persze egy válság is sok, gazdasági világválság volt a baloldali kormányzás ideje alatt, de nem volt Covid, nem volt a Coviddal együtt járó gazdasági válság, nem volt háború, nem volt a háborúval együtt járó gazdasági válság és energiaválság. Egy válság volt, és ezzel az egy válsággal a válság ideje alatt, illetve azt megelőzően a derék baloldali kollégák tönkretették és csődbe vitték az országot. Ugyan most hallhattuk az imént, hogy a 2010 előtti időszak az építkezés időszaka volt, ha jól értettem a Gyurcsány-párti képviselő felszólalását, ezzel szemben az igazság az, hogy ez a teljes rombolás időszaka volt, legalábbis furcsa építkezés az, amikor csődbe viszik az országot.

A csőd egyik jele az volt 2010-ben, hogy 11-12 százalék volt a munkanélküliség, ezért az Orbán-kormány egyik legfontosabb feladata, ahogy ön is említette, stratégiai célja volt az, hogy munkahelyeket hozzon létre. Ezt a munkát végeztük, és ennek a munkának, az összefogásnak, a kormány és a magyar emberek összefogásának volt az eredménye az, hogy 11-12 százalékról a munkanélküliséget a Covid előtti időszakban sikerült bőven 4 százalék alá hozni és azt lehetett mondani, hogy aki akar, az tud dolgozni Magyarországon. Ekkor jött a Covid, és utána tört ki a háború.

Azonban a válságok alatt sem változott a magyar kormány felfogása és politikája: mi azt mondtuk, hogy nem a munkanélküliséget szeretnénk finanszírozni, függetlenül attól, hogy a mi derék baloldali kollégáink folyamatosan ezzel kapcsolatban nyújtottak be javaslatokat, mi nem a munkanélküliséget szeretnénk finanszírozni, hanem a munkahelyek megőrzését akarjuk finanszírozni és támogatni. Így jártunk el a koronavírus alatt is, és így járunk el most a háború és az ostoba, eredménytelen, sőt káros brüsszeli szankciós politika ideje alatt is. Ennek is látszik az eredménye, ugyanis a munkahelyeket sikerült megőrizni, ha valahol nem sikerült, ott sikerült újakat létrehozni. Tehát azt lehet mondani, ha a számokat megnézzük, hogy a válságok ellenére egymillióval többen dolgoznak jelenleg is Magyarországon, mint 2010-ben dolgoztak.

Ha megengedi, bár nem okvetlenül kötődik a munkahelyekhez, azokhoz is, még néhány számot hadd hozzak ide. Ez szorosan kötődik a munkahelyekhez, mert a reálbérekről szeretnék annyit mondani, hogy még a tavalyi nehéz időszakban is 2,6 százalékkal emelkedtek, 2010-hez képest pedig több mint 70 százalékkal emelkedtek a reálbérek Magyarországon kedvezmények nélkül, és ehhez a 70 százalékos emelkedéshez jön még a családi adókedvezmény, visszaadtuk a nyugdíjakat, a gazdasági növekedés pedig az európai átlag feletti.

Tehát sok számról lehetne beszélni, de most mégis inkább rátérnék a szankciós kérdésre, amit említett, mert valóban a szankciós politika rendkívüli módon súlyosbítja a helyzetet és nagyon káros. Két alapvető célja volt, ahogyan ön is idehozta: hogy a háború befejeződik, és hogy Oroszország gazdaságilag tönkremegy. Egyiket sem értük el. A háborúból súlyosabb jeleneteket látunk, mint korábban bármikor, az orosz gazdasági eredményekkel kapcsolatban pedig annyit hadd mondjak, hogy tavaly, 2022-ben Oroszország bevétele az energetikai szektorban 28 százalékkal nőtt, ami 36 milliárd dolláros növekményt jelent. Tehát teljes mértékben igaz és megalapozott az az állítás, hogy az oroszoknak a háború árát előre kifizettük az ostoba szankciókkal. Ráadásul emellett energiaválsággal, óriási energiaárakkal, ezek miatt inflációval szembesülünk, és szankciós inflációt kell elszenvednünk.

Az pedig, hogy a baloldal folyamatosan támogatja a szankciókat, annyiban nem meglepő, hogy újra a magyar érdek ellen cselekszenek. Hadd hozzak néhány idézetet! Kocsis-Cake Olivio azt mondta, hogy az orosz gázt el kell zárni. Donáth Anna, az új üstökös, ha jól láttam, Dobrev Klára partnere és fiatalabb kiadása azt mondta, hogy a kivetett szankciók működnek (Gréczy Zsolt közbeszól.) és összeroppanthatják az orosz gazdaságot. Látjuk a számokból, hogy ez nem igaz, Dobrev Klára pedig maga is azt mondta, hogy az eddigi szankciók nem elégségesek.

A baloldal újra a magyar érdek ellen cselekszik, romba döntené, romba döntötte volna energetikailag és gazdaságilag is Magyarországot. Ezt a kormány soha nem fogja hagyni, mi a magyar érdek mellett mindig ki fogunk állni. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage