TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselők! Az áruk TIR-igazolvánnyal történő nemzetközi fuvarozására vonatkozó 1975. november 14-ei vámegyezményt Magyarország 1978-tól alkalmazza a gyakorlatban. A TIR-egyezmény lehetővé teszi, hogy a vám- és adófelfüggesztés hatálya alatt lévő áruk a lehető leggyorsabban jussanak át az országhatáron. A közúti szállítás így zavartalan, ugyanis a vámhatóságok minimálisan avatkoznak közbe.

A TIR-rendszer a nemzetközi árumozgás hagyományosan meglévő akadályainak mérséklésével elősegíti a nemzetközi kereskedelem fejlődését a forgalomban elszenvedett késések csökkentésével. A TIR-egyezmény legutóbbi módosításának célja a TIR-egyezmény korszerűsítése és technikai jellegű pontosítása. Ám ahhoz, hogy a változásokat maradéktalanul alkalmazni lehessen, követni kell Magyarország Alaptörvényének az előírását, amely kimondja: nemzetközi szerződés jogszabályban történő kihirdetésével válik a magyar jogrendszer részévé.

(10.40)

A változások elfogadásához képviselőtársaim „igen” szavazatára van szükség, hiszen az Országgyűlés feladat- és hatáskörébe tartozó nemzetközi szerződést  amilyen a TIR-egyezmény is  törvényben kell kihirdetni.

Tisztelt Ház! 2021. június 1-jével bevezetésre került egy, a VI. melléklet 49. cikkéhez tartozó új értelmező rendelkezés, amely lehetővé teszi, hogy a TIR-egyezmény szerződő felei önkéntes alapon nagyobb mértékű könnyítéseket vezessenek be az egyezmény rendelkezéseinek alkalmazását illetően. A könnyítések hozzájárulnak ahhoz, hogy a TIR-rendszer továbbra is vonzó legyen a gazdasági szereplők számára.

2022. február 4-ével tartalmilag módosult a 38. cikk és a IX. melléklet, továbbá technikai jellegű pontosítások is történtek. A tartalmi módosítások alapján a garanciavállaló egyesületek kötelesek haladéktalanul továbbítani a TIR végrehajtó testülete felé a TIR-eljárás alkalmazására engedéllyel rendelkező személyek valamennyi adatát, a TIR-műveletek végrehajtására jóváhagyással rendelkező vámhivatalok jegyzékét pedig a végrehajtó testület által felügyelt elektronikus alkalmazás, az úgynevezett nemzetközi TIR-adatbank útján kell közzétenni. A technikai módosítások egyértelművé teszik a vámunión belül előírt útvonal alkalmazását, és naprakésszé teszik a biztosítékokra vonatkozó szabályokat. A tartalmi jellegű módosítások hozzájárulnak a TIR-eljárás szélesebb körű digitalizációjához, a technikai jellegű módosítások pedig a rendelkezések gyakorlati alkalmazását segítik.

2022. június 25-ével módosult a TIR-egyezmény I. és VI. melléklete, valamint a 18. cikke. E módosítások a lerakó- és felrakóhelyek TIR-műveletenkénti maximális számát duplázzák meg, s ezzel összefüggésben a TIR-igazolványok mintapéldánya is megváltozik. E módosításokat a gyakorlatban felmerült igények indokolták, ezért azoktól a szabályok egyszerűbb alkalmazása várható.

A törvényjavaslat alapjául szolgáló nemzetközi egyezménynek Magyarország aktív szerződő fele. A szóban forgó módosítások hozzájárulnak ahhoz, hogy a TIR-rendszerben szélesebb körű elektronizálás valósuljon meg, a rendszer egyszerűbben működjön. Ez gyorsítja a fuvarozást, jelentős könnyebbséget hoz a vállalkozásoknak, és az ország versenyképességét is növeli. Ezért kérem, hogy a törvényjavaslatot támogatni és elfogadni szíveskedjenek. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage