NACSA LŐRINC, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Államtitkár Úr! Képviselőtársaim! A szemünk előtt zajlik egy rendkívül gyors digitális átalakulás, és a digitális eszközök fejlődése a kiberbiztonsági fenyegetettségek körének, minőségének és módszereinek is a nagyarányú bővüléséhez vezetett az elmúlt években.

Ha saját magunk és hozzátartozóink internetes tevékenységére gondolunk, akkor látjuk azt, hogy a felhasználók legtöbbször észrevétlenül, az adataikkal fizetnek az „ingyenes” digitális tartalmakért, melyek egyre több kiberbiztonsági kockázatot is jelenthetnek. A digitális termékek, szolgáltatások esetében a gyártók, a fejlesztők gyakran nem alkalmaznak megfelelő kiberbiztonsági követelményeket, tanúsítványokat. Hiányoznak a terméktámogatással kapcsolatos eljárások, ami a sebezhetőségek és a sérülékenységek megfelelő kezelésének elmulasztásához vezethet.

Az előttünk fekvő törvényjavaslat a digitális eszközök és szolgáltatások biztonságos növelését segíti elő. Ez a törvényjavaslat azokat a szolgáltatókat érinti elsősorban, amelyek az ország gazdasága szempontjából fontos és alapvető tevékenységet végeznek, digitális szolgáltatásokat nyújtanak. Ezen szolgáltatói kör esetében szükségesnek látjuk megteremteni azt az alapvető szabályrendszert, amely garantálja, hogy a vállalatok időről időre rendszeresen elvégzik a kiberfenyegetések jelentette kockázatok értékelését, és megfelelő intézkedéseket hoznak, felismerik az őket érő biztonsági eseményeket, hatékonyan el is hárítják, kezelnek és megelőző lépéseket tesznek.

Azt gondolom, hogy a nemzetgazdaság szempontjából kiemelt vállalatoknál, a digitális szempontból is kiemelt vállalatoknál ez a fajta tanúsítási rendszer elemi érdeke és nemzeti érdeke minden magyar embernek, hogy szilárd alapokon álljon a kiberbiztonságuk, hiszen egy háborús helyzetben és a XXI. században, amikor hibrid hadviselés is folyik, látjuk azt, hogy a kiberbiztonság, az adataink védelme, a nemzetstratégiai ágazataink védelme kiemelt fontosságú.

Ez a törvényjavaslat egyébként összhangban van az Unió egész területén egységesen magas szintű kiberbiztonságot biztosító intézkedésekről szóló uniós irányelvvel, valamint, ahogy ezt hallhattuk, ez a törvényjavaslat társadalmi egyeztetésre is került. Nagyon fontos területről van szó. Emlékezhetünk rá mindannyian, nem ez az első törvényjavaslat, amit itt az Országgyűlésben tárgyalunk és elfogadunk a digitális biztonság témakörében, és hogy Gréczy Zsoltra is utaljak, egész biztosan nem is ez az utolsó olyan törvényjavaslat itt, amit a digitális biztonságunk témakörében tárgyalni fogunk az Országgyűlésben, hiszen kiemelt, egyre fejlődő és egyre változó témakörről van szó, ami kapcsán, azt gondolom, hogy a törvényhozásnak is lépést kell tartania a kor kihívásaival és vívmányaival.

A mostani törvényjavaslat a mi értékelésünk szerint újabb lépésekkel közelebb visz a magas szintű kiberbiztonság irányába, védi a nemzetbiztonságunkat, védi a nemzetgazdaságunkat, védi a nemzeti érdekünket, ezért a KDNP-frakció támogatni fogja a törvényjavaslatot. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage