DR. GURMAI ZITA, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A kiberbiztonság az elmúlt években kifejezetten sok figyelmet kapott, joggal. Az Európai Unió fogalomhasználatában a kiberbiztonság a hálózati és információs rendszereknek, az ilyen rendszerek felhasználóinak és a kiberfenyegetések által érintett más személyeknek a védelméhez szükséges tevékenységeket foglalja magába. Jól látható tehát, hogy itt a személyek és a rendszerek védelméről egyaránt van szó.

A kiberfenyegetésnek számos típusát tartja számon az Európai Unió. Ebben a körben kettőt különösen fontos kiemelni, az egyik a rosszindulatú szoftverek által jelentett fenyegetés, amely program célja, hogy kárt okozzon egy eszközben, megzavarja annak működését, vagy jogosulatlan hozzáférést biztosítson hozzá. A másik pedig a dezinformáció, azaz a félretájékoztatás, amely olyan szándékos támadás, amely a közvélemény manipulálása érdekében hamis és félrevezető információk létrehozásából áll.

Magyarországon ezeket a kategóriákat jól ismerjük; na nem azért, mert az állam olyan rendkívül ügyesen védekezne ezek ellen, hanem azért, mert maga a kormány és csatolt szervei jelentik a kiberfenyegetések egyik forrását. Megvizsgálva, hogy pontosan mit is jelent a rosszindulatú szoftver fogalmának azon fordulata, hogy jogosulatlan hozzáférést biztosítson egy eszközhöz, látható, hogy ez gyakorlatilag teljesen lefedi a Pegasus kémszoftvert, azt a szoftvert, amelyet a magyar kormány közpénzen vásárolt, és a magyar emberekkel szemben esetenként teljesen jogszerűtlenül alkalmazott úgy, hogy az engedélyt a program alkalmazására az azóta korrupciós bűncselekmények miatt bírósági eljárásban vádlottként szereplő Völner Pál államtitkár adta ki. Ez egy rendkívül súlyos és az emberek életét alapvetően fenyegető jogsértés, hiszen a kormány ezzel azt bizonyította, hogy bárki életébe bármikor betekinthet, és ott azt tudhat meg, amit akar.

Minden magyar joggal várhatta volna, hogy érdemben kivizsgálják, hogy egyébként miért is kíváncsi a kormány a magyarok hálószobatitkaira, de nem vizsgálták ki. Pont ennek ellenkezőjét tették, és folyamatosan, rendszerszinten, minden hatósági és parlamenti szinten akadályozták az ügy megnyugtató kivizsgálását. Még az Európai Parlament ez ügyben érkező képviselőivel se voltak hajlandóak találkozni, mondván, hogy az EU parlamentjének egyébként erre nincsen hatásköre. (Nacsa Lőrinc: Tényleg nincsen!)

Tisztelt Ház! Az előttünk fekvő törvényjavaslat bizonyítja, hogy de, igenis lett volna hatásköre az Európai Parlamentnek ebben az ügyben, hiszen maga a javaslat is úgy definiálja a kiberfenyegetést, mint egy olyan, uniós rendeletben meghatározott fogalmat, amelyben az Unió parlamentje társjogalkotó volt. Tehát Varga Judit vagy nincsen tisztában az Európai Unió működésével, ami sok mindent megmagyarázna, vagy egész egyszerűen hazudott, ebben pedig nincsen újdonság. Röviden, csak hogy világos legyen: önök kibertámadást hajtottak végre a magyar állampolgárokkal szemben, a magyar adófizetők pénzéből, majd letagadták, mivel lebuktak. Ahelyett azonban, hogy egy csepp felelősséget vállaltak volna, az egészet megpróbálták a szőnyeg alá söpörni, mintha mi sem történt volna. Az pedig már csak hab a tortán, hogy természetesen a megfigyeltek egy jelentős része a kormánnyal szemben kritikus személy volt.

(11.20)

A másik kategóriát is nagyon jól ismerjük, és a jelen javaslatot külön pikánssá teszi, hogy a törvényért felelős miniszter a kormányban a félretájékoztatásért felelős miniszter is egyben, Rogán Antal, hiszen ő az, akinek jogszabályi szinten is az a feladata, hogy intézze a kormányzati kommunikációt, amely egyébként kormányra kerülésük óta csak hazudni tudott. Hazudnak az Európai Unióról, a magyar ellenzékről, az orosz-ukrán háborúról, a nemzeti konzultációról, de hazudtak a korábban említett Pegasus-kémprogramról is, tehát mindenről, és mindenről hazudtak, amiről éppen kedvük van. Számos esetben ráadásul, különösen az orosz agresszor által indított, Ukrajna ellen folytatott népirtó háború kapcsán nemcsak hogy hazudtak, hanem orosz állami propagandával megegyező anyagokat tesznek közzé vagy hagynak jóvá, ezzel idegen, orosz érdekeket kiszolgálva.

Ezen a ponton említhető a közmédia is, amelynek a vezetője a köztudottan hírhamisító Papp Dániel, amely közmédia szintén számos esetben hamisít híreket, de a kiszivárgott hangfelvételek alapján azt is egyértelműen tudjuk, hogy a közszolgálati médiát a kormány a szócsövének tekinti, amelynek kiemelt célja az is, hogy az ellenzéki kötődésű véleményeket elhallgattassa.

Beszélhetünk egyébként például a KESMA-ról is vagy a Megafon-féle kormányzati kesztyűbábképzőjükről, amelyeket ilyen-olyan úton mégis képesek közpénzzel támogatni kormányzati hirdetésekkel vagy egyéb más módokon. Teszik ezt akkor is, amikor a megafonos beszélő bábok egyike másodrendűnek nevezi a kárpátaljai magyar katonákat, akik hősként és büszkén harcolnak az agresszor oroszokkal szemben, vagy akkor, amikor évek óta több tucat pert vesztett a kormánymédia azért, mert hazudtak. Ezek a sikerek nyilván összeegyeztethetőek Rogán Antal azon másik feladatával, hogy Magyarországot külföldön kedvező módon ítéljék meg. Ez annyira sikeres mostanában, hogy Orbán Viktort már egyes uniós és NATO-s találkozókra nem is hívják meg.

Összefoglalva azt lehet tehát elmondani, hogy Magyarországon a legnagyobb kiberfenyegetést a magyar kormány jelenti, amely támadásoktól sem riad vissza a magyar lakossággal szemben. Ilyen helyzetben, amikor a kormányzati önkénnyel szemben a magyar állampolgárok gyakorlatilag védtelenek, egy ilyen kiberbiztonságról szóló törvényjavaslat még annyit sem ér, mint a papír, amelyre nem nyomtatták ki. Köszönöm, hogy meghallgattak.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage