ILLÉS BOGLÁRKA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Először is engedjék meg, hogy a felszólalásokra reagáljak, egészen pontosan a Gyurcsány-párt képviselőjének a felszólalására, mert úgy gondolom, hogy több olyan pont és több olyan mondat is elhangzott, amiket érdemes tisztázni, vagy érdemes a jegyzőkönyv kedvéért helyreigazítani.

Először arról, ami az alkalmatlanságot illeti: Magyarországnak olyan kormánya van, amely 2011-ben  ahogy már sokunk részéről elhangzott  bizonyította mind az Európai Unió tagállamainak, mind a magyar embereknek, magyar választópolgároknak, valamint az európai polgároknak, hogy képes arra, hogy egy sikeres elnökséget megtervezzen, megszervezzen és véghez vigyen. Azt, hogy ezt a magyar választópolgárok irányába is már sikerült bizonyítania, 2014-ben, 2018-ban és 2022-ben is elismerték. Természetesen ez csak egy része, ez csak egy szelete volt, de úgy gondolom, hogy ezt nem lehet megkerülni.

A másik az, ami az idézetek, az idézés felelősségét illeti. Ha tőlem nem is fogadja el, hogy ez miért fontos, akkor kérem, engedje meg, hogy én is egy idézettel éljek, de ez az idézet József Attilától származik. Én úgy gondolom, hogy egy parlamenti képviselő felszólalása mégiscsak a munkájának a részét képezi, és ha dolgozni is csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes, akkor én arra kérném önt, hogy amikor idézni kíván a parlamentben, akkor ezt pontosan tegye. Ugyanis azok az idézetek, amiket mondott akár a házelnök úr vonatkozásában, akár a miniszterelnök úr vonatkozásában, nem állják ki a valóság és a pontosság próbáját. (Gréczy Zsolt: Én szó szerint idéztem őket!)

A harmadik a magyar-lengyel barátság kérdése. Az elmúlt héten ünnepeltük a magyar-lengyel barátságot, lengyel képviselők jártak itt, többek között az ország Házában, és mi azon dolgozunk, hogy ezt a barátságot, ezt a szövetséget tovább építsük, tovább gyarapítsuk. De engedje meg, hogy arra is felhívjam a figyelmét, hogy az Európai Ügyek Bizottságának elnöke, Hörcsik Richárd képviselő úr személyesen járt Rzeszówban, ahol az új konzulátust nyitotta meg. Ott is arra törekedtünk, ő személy szerint is arra törekedett, hogy ezt a barátságot építse és erősítse. Ezért arra kérem, hogy ön is inkább tevékenyen, konstruktív módon vegyen részt akár lengyel viszonylatban, akár más viszonylatban a szövetségek, barátságok építésében abban az esetben, ha az Magyarország érdekét tudja szolgálni.

(12.40)

De sajnos önök folyamatosan azt bizonyítják, hogy bár abban talán egyetértünk, hogy az uniós pénzek jogosan megilletik a magyar embereket, és a magyar kormány és a Fidesz európai parlamenti képviselői is azért dolgoznak, hogy ezek az uniós pénzek Magyarországra megérkezzenek, ugyanakkor viszont önök és az önök európai parlamenti képviselői ezzel szemben dolgoznak, ez ellen dolgoznak, folyamatosan elfogadják, jóváhagyják, támogatják azokat a határozatokat, amelyek elítélik Magyarországot. Bezzeg amikor itt, a magyar parlamentben döntünk azokról az intézkedésekről, amelyek hozzájárulnának ahhoz, hogy megkapjuk a magyar embereknek jogosan járó forrásokat, akkor ezeket sorozatosan nem támogatják.

És az ötödik reakcióm pedig a soros elnökség felkészülésében vagy felkészüléséhez való hozzájárulást érinti. Ön kifogásolta, hogy ebben a munkában nem lehet részt venni. Én sajnálom, mert azt feltételezem, hogy nem figyelte pontosan Hörcsik Richárd, az Európai Ügyek Bizottsága elnökének a felszólalását, a vezérszónoki felszólalását, ugyanis ő abban részletesen kifejtette, hogy az Európai Unió Tanácsa soros elnökségi felkészülésének van egy parlamenti fóruma, és ez a parlamenti fórum nem más, mint az Európai Ügyek Bizottsága. Az Európai Ügyek Bizottságában van önöknek egy alelnöke, tehát én arra biztatom és bátorítom önöket, hogy ebben a munkában vegyenek részt, és ne azt kritizálják, hogy mit nem lehet, mert lehetne, csak részt kellene venni ebben a munkában.

És akkor most engedjék meg, hogy rátérjek konkrétan az előttünk fekvő javaslatra, ugyanis az előttünk fekvő javaslat nem másról, mint az Európai Unió Tanácsa 2024 második félévi magyar elnökségével kapcsolatos feladatok ellátására irányuló jogviszonyról szól, valamint egyes kapcsolódó rendelkezésekről. De ha megengedik, akkor én azzal a javaslattal élnék, hogy tekintsünk erre, amit most elmondtam, úgy, hogy ez a javaslatnak a főcíme, és hogyha a főcímre úgy tekinthetünk, mint egy hivatalos beszélő címre, akkor talán egy alcímet is adhatunk neki, és az alcímekre szokott hárulni az a feladat, hogy a hallgatóknak, nézőknek, olvasóknak, értelmezőknek eligazítást, tartalmi útmutatást, kiegészítést vagy magyarázatot adjon. Ezért úgy gondolom, hogy a jelen törvényjavaslat vonatkozásában is indokolt lehet egy alcím megfogalmazása, ami akár az is lehetne, hogy teljes körű, pontos, kellő időben végiggondolt tervezés az improvizációmentes, megbízható kivitelezésért.

Tisztelt Ház! Én úgy gondolom, hogy valamennyiünk előtt ismert, hogy az Európai Unió Tanácsának elnökségét félévente más-más uniós állam adja, ezt többek között az államtitkár úr is részletesen kifejtette már. Az Európai Unió igazi értelmére rávilágító, jogilag is szabályozott, de mégis, én úgy gondolom, szép hagyomány ez, hiszen az Unió tagállamait alkotó nemzetek iránti tiszteletet is magában foglalja, és lehetőséget biztosít, sőt, úgy gondolom, hogy igényt formál arra, hogy megismerjék az Európai Unió tagállamai egymás kultúráját, vendégszeretetét, ahogy például Hörcsik Richárd képviselő úr is fogalmazott, gasztronómiáját vagy a borok élvezetét, de ugyanakkor a természet formálta tájait és az emberi teljesítmények alkotta épületeit is. És ez a lehetőség 2024 második félévében ismét eljön hozzánk, mondhatjuk, hogy egy sikeres 2011-es elnökség után az elégedetten távozó visszatérő vendégként ismét az ajtónkban áll, nekünk pedig az a feladatunk, hogy Vörösmarty Mihály szavaival élve a „híre-neve kelt vendégszeretetünk” mi, magyarok ismét bizonyítsuk.

Ahogy 2011-ben is az erős Európáért dolgoztunk, úgy én úgy gondolom, hogy ezt a küzdelmünket  ami a háború és az elhibázott szankciók okozta infláció okán talán még időszerűbb, mint valaha  folytatnunk kell, és tovább kell haladnunk ezen az úton. Mi továbbra is hiszünk abban, hogy az erős, egymás tiszteletén és a kölcsönös együttműködésen alapuló, nemzetállamok alkotta Európával ez bizony lehetséges.

Tisztelt Ház! 2024 második félévében tehát ismét lehetőséget kapunk arra, hogy egész Európának bizonyítsuk a már említett vendégszeretetünkön túl a rátermettségünk, a szervezés tartalmában és formájában megmutatkozó szellemi és fizikai teljesítményünk, fáradságot nem ismerő munkabírásunk, mindazt tehát, aminek köszönhetően már több mint ezer éve Európa szívébe zártuk magunkat.

A felkészülést, mondhatjuk, már megkezdtük, talán kevesen gondolják, de én úgy gondolom, ahogy már négy évvel ezelőtt, amikor Várhelyi Olivért uniós biztosnak jelöltük (Gréczy Zsolt: Nagy sikere van!), és a szomszédságpolitikáért viselt felelősséggel kövezi az utat a Nyugat-Balkán integrációjáért, vagy ahogy 12 évvel ezelőtt  ahogy Juhász Hajnalka képviselő asszony is említette  Horvátországért és Horvátország csatlakozásáért dolgoztunk, most ugyanúgy dolgozhatunk a Nyugat-Balkán többi országának az európai perspektívájáért. És ahogy Hörcsik Richárd elnök úr is kifejtette vezérszónoki felszólalásában, üdvözöljük Ukrajna, Moldova és Bosznia-Hercegovina tagjelölti státuszát, és üdvözöljük azt is, hogy Albániával és Észak-Macedóniával is megkezdték a csatlakozási tárgyalásokat. Én úgy gondolom, hogy közös felelősségünk, hogy ebbe az irányba további lépéseket szorgalmazzunk.

Az operatív felkészülés már akkor is kezdetét vette, amikor Kovács Zoltán kormánybiztosként gondoskodik, és kinevezését kézhez kapta, hogy az elnökségi félév előkészületeiért kormánybiztosként tudja a feladatait ellátni. És arról a heroikus munkáról se feledkezzünk meg, amit az érintett szaktárca ezen a területen nap mint nap véghez visz. Köszönjük a minisztériumnak, köszönjük, államtitkár úr; kérem, hogy a munkatársai irányába is adják át hálánk. És nagyon fontos, hogy amikor az alkalmasságról vagy adott esetben az ellenzék az alkalmatlanságról beszél, akkor szerintem ne feledkezzünk el azokról a közigazgatásban dolgozó munkatársakról, akik hosszú évek munkájának és erőfeszítéseinek köszönhetően mind szakmailag, mind diplomáciailag azon munkálkodnak, hogy Magyarországot ezen a területen is sikeressé tegyék.

De ahogy a diplomáciai lépésekhez, sikerekhez az egyéni teljesítményre, én úgy gondolom, hogy az eredményes elnökségi félévhez, majd annak a zárásához sok-sok elkötelezett, felkészült ember csapatban történő együttműködésére van szükség; és ez az előttünk fekvő javaslat is egyértelműen erről szól, arról szól, hogy egy büszkeségre okot adó magyar elnökségen dolgozó szakembereket a szavakon túl anyagilag is megbecsüljünk vagy akár ezen keresztül ösztönözzünk.

Én ezért tisztelettel arra kérem önöket, hogy amennyiben önök is tudnak ahhoz társulni, és tudják támogatni, hogy ezeket a szakembereket elismerjük, megbecsüljük, és a tervezést már ezen a területen is ezen a ponton megkezdjük, akkor kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy önök is támogassák ezt a javaslatot. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage