DR. JUHÁSZ HAJNALKA (KDNP): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Próbáltuk ezt a mai törvényjavaslatot abba az irányba vinni, hogy ez mekkora lehetőség hazánknak. Én megkérdezném Gréczy képviselőtársamat: tehát akkor az ön felszólalása alapján ön azon az állásponton van, hogy Magyarország ne kapja meg az EU soros elnökségét? (Gréczy Zsolt: Mi köze van ennek ehhez?) Hát, bocsásson meg! Egyébként meg ne ízléstelenkedjen, mert a „maszatolás” szót meg a „fantáziát” önnel kapcsolatban nagyon óvatosan használja ebben a parlamentben, ha már az EU-elnökségről beszélünk! (Gréczy Zsolt közbeszól.)

A másik dolog pedig: azt gondolom, hogy egy ellenzéki politikus szégyellje magát egy ilyen téma kapcsán, és most a DK-ra gondolok. Ez óriási lehetőség egy országnak. Önök megint azt a forgatókönyvet hozzák, amit a DK mindig: szidják a hazájukat, szidják az országukat, mennek ki Brüsszelbe, itthon képviselik azt az álláspontot, hogy itt minden rossz, itt semmi sem működőképes, és ön nem átall egy rendkívül sikeres, 2011-es EU-elnökség kapcsán feltételezhető további tárgyalásoknak az akkori elmaradásáról beszélni. Nagyon sok esetben egy adott ország EU-s elnöksége kapcsán fontos arra figyelni, hogy ha valamilyen dossziét megnyit egy ország, azt adott esetben a következő trojkát folytató ország átveszie vagy folytatja-e; erről szabadon dönthet egyébként egy tagállam, hogy folytatjae vagy nem.

A legnagyobb eredményünk Horvátország tárgyalási fejezeteinek a lezárása, amint hangsúlyoztam is, azóta egyetlen elnökség nem tudott az asztalra ilyen eredményt letenni. Hát, akkor miről beszélünk?! Ön meg akarja kérdőjelezni egy ilyen sikeres magyar elnökségnek az eredményeit? Hát, mutasson egy olyan tagállamot, amelyiknek sikerült lezárni a tárgyalási fejezeteket! Hát… (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.) Köszönöm a lehetőséget. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage