NACSA LŐRINC (KDNP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Azért normál időkeretben, mert kétszer nem lehet kétpercest nyomni egy körben a KDNP részéről. Nem élek vissza a türelmükkel, államtitkár úréval sem.

Gréczy képviselő úrnak szeretném jelezni, hogy önök 2011-ben is támadták a magyar elnökséget, Gyurcsány Ferenc rombolónak nevezte akkor még az MSZP Táncsics Alapítványának kuratóriumi elnökeként. Nem tudom, ezek a szavak még mondanake önnek valamit, a köpönyegforgatás előtt meg amikor azt az időszakukat élték, hogy éppen MSZP-snek címezték magukat, akkor volt ez.

(Az elnöki széket dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Hogyan érkeztünk 2011-ben a soros magyar EU-elnökségre? Úgy, hogy 2010 áprilisában a magyar választók úgy döntöttek, hogy azt a végtelenül romboló, erkölcstelen és korrupt rendszert leváltják, amit maguk képviseltek, aminek Gréczy Zsolt is lelkes építője volt 2010 előtt; amikor Gyurcsány Ferencék kilopták a nemzeti vagyont, odaadták, a nemzeti vagyonból nemes egyszerűséggel MSZP-s magánvagyont csináltak. Ekkor egy rossz gazdasági helyzetben, egy elképesztően mély morális válságban kellett megszervezni nagyon-nagyon rövid idő alatt egy 2011-es, kifejezetten sikeres magyar uniós elnökséget.

Az a helyzet, tisztelt képviselőtársaim, hogy ez egy bravúr, hogy egy ilyen nehéz helyzetben, egy ilyen mély gödörben lévő országban ilyen rövid idő alatt egy olyan elnökség lett, amelynek az ideje alatt, tisztelt képviselő úr, hat hónap alatt  ismerjük az európai uniós döntéshozatal idézőjelbe tett gyorsaságát, ismerjük a túlbürokratizált rendszerét az uniós intézményeknek , ebben a hat hónapban 103 ügy zárult le. Ebből 43 az Európai Parlamenttel közös rendes jogalkotási eljárás keretében, 20 első olvasatban le tudott zárulni, 6 második olvasatban, egy pedig harmadik olvasatban, valamint 60 darab tanácsi és elnökségi következtetést fogadott el az Európai Unió ez alatt a hat hónap alatt, tisztelt képviselő úr. Semelyik másik ország nem tud felmutatni ilyen impresszív számokat a saját soros elnöksége keretében. És mindezt akkor, amikor éppen az ország próbálta volna összeszedni magát abból a sokkból, amit önök okoztak a 12 százalékos munkanélküliséggel, az elképesztően nagy költségvetési hiánnyal, a megnövekedett államadóssággal és a tönkretett gazdasággal.

Az a helyzet, tisztelt képviselőtársam, hogy szemenszedett hazugság, amiket ön itt összehord ezekről a kérdésekről, és sajnálom, hogy megint nem érdekelt abban, hogy egy nemzeti sikertörténet jöjjön létre a 2024 második félévi magyar uniós soros elnökségből. Megint nem érdekelt! Fenyegetőzhet itt, meg kiabálhat velünk, meg mondhatja azt, hogy mi miért mondjuk, hogy ez a nemzeti érdek. Szerintünk nemzeti érdek az, és minden józan ész megfontolása alapján nemzeti érdek az, hogy ez az uniós elnökség jól sikerüljön. És erre ön azt mondja, hogy ön igazából nem érdekelt ebben (Gréczy Zsolt: Sosem mondtam ilyet!), mert ön ezt támadja, ön kifordítja.

Tudja, önök azt fogják csinálni, már most tudjuk, hogy majd árnyék-sajtótájékoztatókat vagy miket fognak összehívni, és árnyéktájékoztató keretében az ideérkező uniós kormányfőknek hazugságokat fognak elmondani Magyarországról. Hát, önök ezt csinálják mindennap Brüsszelben, az ön árnyék-miniszterelnöke, az ön haverjai ott az Európai Parlamentben, akik mellől, a frakciójukból naponta visznek el bilincsben valakit, mert bőröndben viszi a készpénzt haza a különböző korrupciós ügyekben. Az önök frakciójából, a szocialista frakcióból, amelynek Dobrev Klára a parlamenti alelnöke volt! Dobrev Klára barátait viszik el mindennap börtönbe, mert bőröndökben viszik haza a készpénzt.

(13.00)

Egy ilyen európai uniós helyzetkép alapján én azt gondolom, hogy az Európai Uniónak igenis jobb belátásra kell térnie. Azt a szocialista magatartást, amit önök itt mindig tanúsítanak  tudjuk, hogy előbb-utóbb mindig kifogynak mások pénzéből , ezt az európai uniós magatartást félre kellene tenni.

Egy uniós elnökség két dologra is való. Egyrészt meg tudjuk mutatni hazánk szervezettségét, fejlődését, azokat a témákat, amelyeket mi fontosnak tartunk, és amelyeket a zászlónkra szeretnénk tűzni. 2011-ben a romastratégiát elfogadták az Unió soros elnöksége alatt, a magyar elnökség alatt, tisztelt képviselőtársam, az egész európai romastratégiát, ami alapján a felzárkózás folyamata, az integráció folyamata folyamatosan zajlott az elmúlt években is. Meg tudjuk mutatni az értékeinket, ki tudjuk tűzni azokat a célokat, amiket fontosnak tartunk.

Van vitánk az Európai Unióval? Persze, hogy van! Nem Brüsszel ellen van vitánk, hanem Brüsszelért van vitánk, tisztelt képviselő úr, azért, hogy az Európai Unió visszatérjen ahhoz az úthoz, ami igazából helyesnek bizonyult, és ami az erős nemzetállamok jó és szoros együttműködését jelentette a múltban. Csak nem akarunk elmozdulni az önök lázálmos, teljesen felesleges európai egyesült államok víziója felé, ami nem járna mással, mint tömeges migrációval, háborúval és rengeteg kockázattal.

És az a helyzet, tisztelt képviselőtársam, hogy igen, mi ezt nemzeti érdeknek nevezzük, azért, mert ez az. Jó lenne, hogyha végre ön is beállna ebbe a sorba! Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage