DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Nagyon nehéz elkerülni azt a hibát, hogy minden provokációra válaszoljunk, márpedig elég sok minden hangzott el, amire a kormány részéről is lehetne válaszolni.

Én szeretném leszögezni, hogy ennek a törvényjavaslatnak az a célja, hogy Magyarország egy sikert érjen el az Európai Unió soros elnöki feladatainak ellátásával, tehát az a célunk, hogy Magyarország sikeres legyen. Aki ezt a sikert támogatja, az támogatja ezt a törvényjavaslatot, és támogatja Magyarország európai uniós elnökségi feladatainak ellátását. Ez ilyen egyszerű, nem kell ezt bonyolítani.

Természetesen eltérhetnek a különböző nézeteink az Európai Unióról, az ukrán-orosz háborúról, ezek mind eltérhetnek, de ebben a törvényjavaslatban csak arról van szó, hogy legyen egy sikeres elnökség. Ennek az eszközeit szeretné megteremteni a kormány, és azt kéri az Országgyűléstől, hogy ezt támogassa. Tehát én azt kérem az ellenzéki képviselőktől, hogy fontolják meg, el is hangzott olyan ellenzéki felszólalás  ezt köszönöm szépen , hogy minden fenntartásuk ellenére, de támogatják a törvényjavaslatot, mert azt mondják, ez egy olyan cél, hogy a siker érdekében ezt el kell fogadni.

De Gréczy képviselő úr, nem tudom szó nélkül hagyni egy mondatát. Egy mondata szerintem nagyon fájó volt annak, aki figyelte ezt a mondatot. Azt mondta a törvényjavaslat értékeléseként, hogy megpróbálnak úgy viselkedni, mintha Magyarország normális kultúrország lenne. Tisztelt Képviselő Úr! Ez az őszödi beszéd szellemisége. Emlékszik, hogy mit mondott Gyurcsány Ferenc a saját országáról, a saját hazájáról? Emlékszik?  nem akarom ideidézni ezeket a szavakat. Ez pontosan ugyanaz; amit ön gondol Magyarországról, az pontosan ugyanaz, amit Gyurcsány Ferenc kimondott az őszödi beszédben. (Közbeszólások a kormánypártok padsoraiból: Így van!)

Nos, az a helyzet, hogy ezt mindannyiunk nevében szeretném visszautasítani, és arra kérem önöket, hogy a legnagyobb viták közepette se bántsák a saját hazájukat ilyen mondatokkal. Magyarország normális kultúrország, és ez a törvényjavaslat megfelelő ehhez a szinthez. Ehhez a normális kultúrország szintjéhez megfelelő mindaz, amit teszünk az országunk érdekében. És azt kérem önöktől  egyszer Varga Judit miniszter asszony idézte , hogy ne gyűlöljék jobban az ellenfeleiket, mint amennyire az országukat szeretik, mindig a hazaszeretetet helyezzék előtérbe; ne gyűlöljék annyira az ellenfeleiket, ne tévesszék szem elől, hogy mi a célja ennek a törvénynek, és mi a cél az Európai Unió soros elnöki tiszte ellátásának érdekében.

Kérem, tisztelt képviselő úr, úgy mint az ellenzék vezető pártjának egyik képviselőjét, tolmácsolja a pártjában, hogy az Európai Unió soros elnöksége közös ügyünk. Ez olyan  már elhangzott ez a másik esemény , mintha az olimpiai felkészülésnek úgy indulna neki valaki, hogy azzal bántja az olimpiai résztvevőket, hogy úgysem képesek jól dolgozni, úgysem képesek ellátni azt a szép küldetést. Nos, az Európai Unió soros elnöki feladatai is meglehetősen jó és fontos célnak bizonyulnak. Nem önmagában az Európai Unió politikája attól függetlenül még bírálható, és még számos kifogást fogunk találni az Európai Unió intézményeinek a véleményében, de úgy hiszem, hogy ezt a magyar feladatot jól kell ellátnunk, és a kormány kéri az Országgyűlést, hogy ehhez adjon meg minden segítséget. Köszönöm szépen a szót. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage