VARGHA TAMÁS honvédelmi minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Törökország hazánk kiemelt stratégiai partnere, a két ország közötti kapcsolatok a kölcsönös tiszteleten alapulnak. Ezt a két nép és a két nemzet közötti rokonszenvet és megbecsülést rögzítette 1923. december 18-án a Török Köztársaság és a Magyar Királyság között megszületett barátsági szerződés, amely száz év távlatából visszatekintve is időtálló, a kétoldalú elismerésre és bizalomra épülő kapcsolat maradt.

Törökország hazánk egyik legfontosabb, kulcsfontosságú stratégiai partnere, amely a szövetségi rendszerből fakadó együttműködésre, valamint a kiváló kétoldalú katonai kapcsolatokra is épül. Törökország fontos szövetséges a terrorizmus elleni fellépés terén, és alapvető szerepe van a régió, valamint az európai biztonság szavatolásában, továbbá Európa migráció elleni védelmében. Magyarország el is ismeri Törökország ez irányú erőfeszítéseit. Nagyra értékeljük a török hozzájárulást a magyar vezetésű eVA fokozott éberségi harccsoport tevékenységéhez, és mindkét fél fontos gyakorlatokon kölcsönösen részt is vesz.

Székesfehérvár országgyűlési képviselőjeként szeretném megemlíteni, hogy a Székesfehérváron települő NATO-parancsnokságok kézzelfogható példái annak a szerepvállalásnak, amivel Magyarország a NATO kollektív védelmi feladataihoz sikeresen hozzájárul, és ebben is Törökország az egyik fontos partnere.

A védelmi együttműködésünk egyik fontos pillére a magyar-török kétoldalú kapcsolatoknak, amelyekben intenzív fejlődés indult meg az utóbbi években. Törökország egy megkerülhetetlen regionális tényező mind a gazdaság, mind az energiaelosztás területén, stabilitása nemcsak a közvetlen régió biztonságát jelenti, hanem Európa biztonsága szempontjából is kiemelten fontos. Gondoljunk csak az ukrán-orosz háborúban folytatott békítő szerepére Törökországnak, amely, azt hiszem, megkérdőjelezhetetlen eredmény az elmúlt időszakban.

A török haderő a NATO szövetségének második legnagyobb hadereje, amely kiváló tapasztalatokat szerzett a térségében lévő műveleti területeken. Ankara az elmúlt évtizedekben jelentős összegeket költött saját hadiipara fejlesztésére, amelyek közül számos eszköz ma már világszínvonalú. A páncélozott harcjármű különböző platformokkal történő felszerelésével létesített kaposvári gyár előrevetíti a védelmi ipar területén lévő szoros együttműködésünket, amelyben további lehetőségeink vannak, és ezeket a lehetőségeket szeretnénk és fogjuk is fejleszteni. A kapcsolatok dinamikus fejlődésének fenntartása érdekében 2023 nyarától két főre növeljük az Ankarában állomásozó katonadiplomaták számát is.

Ennek a törvényjavaslatnak az a célja, hogy Magyarország Kormánya és a Török Köztársaság kormánya közötti katonai keretmegállapodást kihirdethessük. 2020. november 9-én érkezett megkeresés a török fél részéről, hogy szeretnének egy új katonai keretmegállapodást kötni országunkkal, amely hatálybalépésével felváltaná az 1995. október 25-én aláírt, a két fél közötti katonai kiképzést és hadiipari együttműködést érintő egyezményt. Magyar részről a kormány a keleti nyitás politikájával összhangban folytatja a védelmi ipari együttműködést Törökországgal, amely megfelelő alapot fog biztosítani a katonai kapcsolatok további fejlesztéséhez. Ezen fejlesztések kiemelt programjai a közös kiképzések és a gyakorlatok, valamint az információ- és a tapasztalatcserékben rejtező potenciál teszi indokolttá az általános keretmegállapodás megkötését. Ennek a megállapodásnak fő célja, hogy keretet biztosítson a felek közötti kapcsolatoknak, fejlessze és hozzájáruljon a felek közötti együttműködéshez.

A megállapodás 30 nappal az utolsó olyan írásbeli értesítés kézhezvételének napját követően lép majd hatályba, amellyel a felek diplomáciai úton értesítik egymást a megállapodás hatálybalépéséhez szükséges belső jogi eljárásaik befejezéséről.

Ez tehát az a javaslat, ami önök előtt fekszik. Kérem, hogy támogassák szavazatukkal a törvényjavaslat elfogadását. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti sorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage