DR. FAZEKAS SÁNDOR, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A Magyarország és Törökország között fennálló kétoldalú kapcsolatok szilárd alapokon nyugszanak, kölcsönös bizalmon alapulnak, emellett rendszeresek a magas szintű találkozások is.

Magyarország és Törökország jövőre ünnepli a diplomáciai kapcsolatok felvételének századik évfordulóját. Ez egy nagyon jeles esemény lesz.

A közelmúltban a fennálló jó kapcsolat egy szomorú okból is mélyült: a török kormány képviselői elismeréssel szóltak a magyar mentőcsapatok földrengés utáni gyors megérkezéséről, hősiességéről, nagy létszámáról. Ezenfelül hálával fogadták és fogadják Magyarország adományait is.

A Magyarország és Törökország közötti, a hadügyeket érintő párbeszédet napjainkban az orosz-ukrán háborúhoz való viszonyunk keretezi. Jelen esetben mindkét fél békepárti, egyetértésben szorgalmazzuk a mielőbbi tűzszünetet, valamint a béketárgyalások azonnali megkezdését. Törökország az elmúlt időszakban közvetítőként is szerepet vállalt a konfliktus rendezésében. Fontos közös pont, hogy mind Törökország, mind Magyarország humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának.

Az orosz-ukrán háborún túl azonban az előttünk fekvő törvényjavaslat is fontos pillére azon elkötelezettségnek, hogy a NATO 360 fokos, vagyis minden oldalról érkező fenyegetéseire is gyors és hatékony katonai választ kell adnunk, ha az bekövetkezne. Törökországban rég fennálló probléma a terrorfenyegetettség, amely elleni küzdelemben elismerően mondhatjuk, hogy élen jár déli partnerünk, mi pedig sajnos egy háború sújtotta ország közvetlen szomszédságában éljük mindennapjainkat. Szomorú tény, hogy a kárpátaljai magyarság közvetlen elszenvedője ennek a háborúnak.

Visszatérve a közös török-magyar hadügyi együttműködéshez, egyetértünk a Nyugat-Balkán stabilitásának fontosságában is. Magyarország katonai erővel van jelen a NATO legnagyobb szárazföldi missziójában, a KFOR-ban. A közelmúltig ezt magyar parancsnok irányította, egy év múlva pedig Törökország fogja a vezetést átvenni Olaszországtól.

A két ország hadserege kiemelt területeken működik együtt. Az ukrajnai háború kezdete óta szinte azonnal a NATO keleti szárnyának megerősítésére Magyarország egy harccsoportot állított fel, amelynek Törökország is tagja. Emellett a NATO parancsnoki struktúrájába illeszkedő, Székesfehérváron működő többnemzeti parancsnokság is török részvétellel működik.

Magyarország 2017 óta történetének egyik legnagyobb haderőfejlesztését hajtja végre, ennek részeként az elavult technológiát NATO-kompatibilis, modern eszközökre cseréljük. Ezen fejlesztésben számítunk a török védelmi ipar termékeire is, így a török alapokra épített, többcélú, moduláris, páncélozott Gidrán harcjárműre, amelyből tíz már a Magyar Honvédségnél teljesít szolgálatot. Ez is elősegíti a Magyar Honvédségben megkezdett kultúraváltást, amelynek célja, hogy szükség esetén modern, bátor, innovatív, magas színvonalú haderő védje Magyarországot és az ország állampolgárait.

(13.20)

Az előttünk fekvő törvényjavaslat előzménye a török fél 2020. november 9-én érkezett megkeresése, amely szerint szeretnének egy új katonai keretmegállapodást megkötni, amely hatálybalépésével felváltaná az 1995. október 25-én aláírt, a Magyar Köztársaság Kormánya és a Török Köztársaság kormánya között a katonai képzést és a hadiipari együttműködést érintő egyezményt. Magyar részről a kormány keleti nyitási politikájával összhangban a török féllel megkezdett védelmi ipari együttműködési kezdeményezések, közös kiképzések és gyakorlatok, valamint információk és tapasztalatcserék lehetőségei indokolttá tették az általános keretmegállapodás megkötését, amely megfelelő alapot biztosít a katonai kapcsolatok további fejlesztéséhez.

Ebből következik, hogy a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja támogatni fogja a szóban forgó törvényjavaslat elfogadását. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage