GRÉCZY ZSOLT, a DK képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Rendkívül fontos ez a téma, amely most az Országgyűlés napirendjén szerepel, és nagyon fontos, hogy Magyarország megbecsült tagja legyen az észak-atlanti szövetségnek, amelynek 2001 óta vagyunk tagjai (sic!), és a rendszerváltás egyik fontos célkitűzése volt a ’89-90-es forduló idején, hogy Magyarország az Európai Unió mellett a NATO-nak is tagja legyen. Törökország az egyik legfontosabb részese az észak-atlanti szövetségnek, így természetesen fontos, hogy Magyarország és Törökország katonai együttműködése megfelelő legyen és fejlődőképes legyen.

Néhány megjegyzést azonban muszáj tennem az ügyben, hogy Magyarország helyzete a NATO-ban sem tűnik már különösebben stabilnak, hiszen elég megnézni, hogy hogyan akaszkodott össze a magyar diplomácia, mondjuk, az Egyesült Államokkal, az észak-atlanti szövetség legerősebb haderejével. Azt is látni kell, hogy úgy tűnik, ez a magyar-török együttműködés nemcsak erre a harcászati fejlesztésre és a partneri együttműködésre tér ki, hanem az észak-atlanti szövetség bővítésének struktúrájára is. Hiszen valamilyen furcsa és rejtélyes oknál fogva történt meg az a helyzet, hogy Törökországnak az lett az álláspontja egy-két héttel ezelőtt, hogy Finnország csatlakozását támogatja, Svédországét pedig nem, és egyszer csak az lett a vége, hogy a magyar álláspont pont ugyanaz lett, mint a török álláspont.

Sajnos, ez a fajta megosztottság senki másnak nem érdeke, mint Vlagyimir Putyinnak, aki próbálja késleltetni, hogy minél később valósuljon meg a NATO-bővítés. Egyébként hozzáteszem, ha Putyin nem robbantja ki ezt a háborút, akkor valószínűleg Svédországnak és Finnországnak eszébe sem jutott volna a békés semlegesség után, hogy úgy próbálja megvédeni a hazáját a jövőben egy esetleges orosz agressziótól, hogy csatlakoznak ehhez az észak-atlanti szövetséghez.

Egyébként pedig a Demokratikus Koalíciónak az az álláspontja, szégyen, hogy Magyarország nem szavazta meg már Svédország NATO-csatlakozását is. NATO-tagországként Magyarországnak az az érdeke, hogy minél inkább bővüljön ez a szövetség, és Svédország és Finnország ezt a szövetséget természetesen messzemenően erősítené.

Még egy megjegyzést hadd tegyek! Előfordult az utóbbi hónapokban az ezzel kapcsolatos hírekben, hogy például Kaposvárra érkezik ilyen típusú haderőfejlesztés. Éppen meg is történt a bejelentés már 2021-ben, hogy ez ott meg fog valósulni, de azóta egy kapavágás sem történt Kaposváron, ahol nyilván azok, akik mennének dolgozni egy ilyen üzembe, ott várják ezt a lehetőséget.

Végezetül annyit tennék hozzá, ahhoz, hogy Magyarország megfelelő tekintélyt vívjon ki magának a NATO-n belül, ahhoz az Európai Unióhoz való viszonyunkat is normalizálni kellene. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage