DR. GURMAI ZITA, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Államtitkár Úr! Képviselőtársaim! Magyarország és Törökország katonai együttműködése nem új fejlemény, NATO-tagállamként korábban és most is szövetségesi kapcsolatban van a két ország hadereje, emellett jelenleg is kétoldalú megállapodások is erősítik a két ország katonai együttműködését.

A katonai képzésről, ahogy ezt államtitkár úr is említette, és a hadiipari együttműködésről szóló egyezményt még ’95-ben, azaz a Horn-kormány idején írta alá a két ország kormánya, egyébként Keleti György volt akkor a honvédelmi miniszter. (Nacsa Lőrinc: Hála istennek, már nem!) A katonai szövetségi rendszerek szempontjából Törökország a NATO egyik meghatározó katonai ereje, azaz a nyugati szövetségrendszer része. Ekként fontos partner, ami amellett is igaz, hogy egyes kérdésekben Törökország a szövetség többi tagjától különböző álláspontot képvisel. A NATO-szövetségesekkel való katonai együttműködés folytatása és mélyítése üdvözlendő, ezért minden olyan két- és többoldalú megállapodás támogatandó, amely ezt a célt szolgálja.

Az Országgyűlés elé terjesztett katonai keretmegállapodás ennek a kritériumnak megfelel, ezért az MSZP támogatni fogja a török-magyar katonai keretmegállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslatot.

Itt is szeretném még egyszer megköszönni mindazoknak, akik a török földrengés kapcsán segítettek, nyilván nemcsak a kormány, hanem számos civil társunk is. Nyilvánvaló, hogy ez egy nagyon-nagyon durva „támadás” volt az ott élők ellen, borzasztó állapotok voltak, de azt gondolom, hogy készen álltak a magyar kormány és a civilek is arra, hogy mindenben segítsenek. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage