GRÉCZY ZSOLT (DK): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Néhány dolgot szeretnék csak rendbe tenni az elhangzottak kapcsán. Az egyik az, hogy itt elhangzik, hogy Gyurcsány-párt. Gyurcsány Ferenc a párt elnöke, a párt neve Demokratikus Koalíció. Én sem mondom a Kereszténydemokrata Néppártra, hogy Semjén-párt. Kicsit több tiszteletet!  az egyik. (Nacsa Lőrinc: Több tiszteletet?  Derültség a kormánypárti sorokból.)

A másik az, hogy… (Nacsa Lőrinc: Több tiszteletet Gyurcsánynak?) Mondom, több tiszteletet! (Zaj.  Az elnök csenget.) Most Semjén Zsoltnak több tiszteletet, tegyem fel én is a kérdést? Na tehát, szóval, ez az egyik megjegyzésem.

A másik megjegyzésem az, hogy a Gyurcsány-kormány idején Magyarország a NATO megbecsült tagja volt, és elismert szövetséges a NATO-ban és az Európai Unióban is. Tehát amiket itt önök összehordtak, hogy akkor micsoda károkozás történt, hát, a Magyar Honvédség részese volt a NATO-nak, és az akkori amerikai nagykövetről nem mondta azt a magyar diplomácia vezetője, hogy érdektelen, hogy mit mond az amerikai nagykövet, ugye, nem nagyon baráti, ha már NATO-szövetségesről beszélünk, Orbán Viktornak pedig a nagyköveti értekezleten Pressman nagykövet urat présembernek sikerült neveznie. Nyilván az Egyesült Államok elnöke vagy a Pentagon értesült erről a bizonyos megszólításról.

Ha önök úgy gondolják, hogy ezek erősítik Magyarország megítélését a NATO-n belül, akkor szerintem önök alapvető tévedésben vannak. Magyarország NATO-kapcsolatai pontosan azért kezdenek ingataggá válni, mert az Európai Unióval is ingatagok a kapcsolataink, és egyébként Orbán Viktor volt az, aki Vlagyimir Putyintól megkérdezte  idézem Orbán Viktort , hogy szeretnée Vlagyimir Putyin, ha Magyarország kilépne a NATO-ból. Azért azt gondolom, hogy ez a kifejezés, hát, hogy úgy mondjam, az önök szóhasználatával kifejezné a hazaárulást. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage