DR. VEJKEY IMRE, az Igazságügyi Bizottság elnöke, a napirendi pont előadója: Tisztelt elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Nagy tisztelettel köszöntöm Varga Zs. András urat, a Kúria elnökét, elnökhelyetteseit, kollégiumvezetőit és munkatársait.

A bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló 2011. évi CLXI. törvény 117. § (1) bekezdés b) pontja alapján a Kúria elnöke benyújtotta az Országgyűlésnek „A Kúria 2021. évi tevékenységéről a jogegység biztosítása és az önkormányzati normakontroll körében” című B/314. számú beszámolóját, melyet a feladat- és hatáskörrel rendelkező Igazságügyi Bizottság 2022. november 15-ei ülésén kijelölt bizottságként megtárgyalt.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Az Igazságügyi Bizottság részletes beszámolót hallgatott meg a Kúria 2021. évi tevékenységével kapcsolatban. A 2021. évről szóló beszámoló az első azok sorában, melyek már a Varga Zs. András kúriai elnök úr irányítása alatt álló Kúria tevékenységét tartalmazzák.

Az elnökváltás minden szervezet számára egy izgalmas és kihívásokkal teli időszakot jelent. Ez az átállás azonban  ahogy az írásos és szóbeli beszámolóból is kiderült  nem okozott fennakadást a Kúria tevékenységében, azt továbbra is magas színvonalon látta el. A beszámoló 2021. évi időszakát azonban továbbra is terhelték a Covid-19-járvánnyal összefüggő intézkedések, és az új közigazgatási ügyszakot érintő jogszabályi környezet teremtette ítélkezési pluszfeladatok.

A kúriai elnök úr a beszámoló ismertetése során a bizottság előtt, mint ahogy itt a plenáris ülésen is az Országgyűlés tagjainak megköszönte, hogy az előző évben a Kúria leterheltségét bemutató felszólalását követően módosították a közigazgatási ügyek fellebbezésével kapcsolatos jogszabályokat. Bár az ügyek száma 2019 és 2021 között a duplájára emelkedett, a jogszabály-módosítások hatására 2022-re azok mégis normalizálódtak.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A Kúria legfontosabb, Alaptörvényen alapuló feladata a bíróságok egységes ítélkezési gyakorlatának biztosítása. Az új jogegységi panasz intézményének keretei a Velencei Bizottság ajánlásaival összhangban kerültek kialakításra. Az Igazságügyi Bizottság elismerését fejezte ki, hogy a Velencei Bizottság a jogegységipanasz-eljárást annak gyakorlati megvalósulása során is a bírói függetlenség következményével összhangban levő és jogbiztonságot szolgáló intézményének minősítette. Az Igazságügyi Bizottság üdvözölte, hogy ezzel összefüggésben a Kúria kollégiumi és jogegységi tanácsai maguk kezdeményezték új jogegységi határozatok megalkotását, ezzel is segítve az egységes joggyakorlat mielőbbi kialakulását. Az Igazságügyi Bizottság megismerte a Kúria elnökének összefoglalóját az önkormányzati normakontroll feladatköréről is.

Az Igazságügyi Bizottság elismerését fejezte ki a Kúria következetes gyakorlata iránt, melyet a beszámolóval érintett időszakban a különleges jogrendben alkotott önkormányzati rendeletek, így különösen a közterület-használattal kapcsolatos rendeletek feletti normakontroll során végzett. A bizottság tagjai kérdéseket tettek fel a különleges jogrendben hozott önkormányzati, illetve polgármesteri döntések szabályszerűségével kapcsolatos kúriai tapasztalatokról. A bizottság a vitában elhangzottak alapján megállapította, hogy a Kúria 2021-re megfogalmazott szakmai célkitűzései mind-mind megvalósultak.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Mindezek alapján az Igazságügyi Bizottság a 2022. november 15-ei ülésén a Kúria elnökének a Kúria 2021. évi tevékenységéről a jogegység biztosítása és az önkormányzati normakontroll körében című B/314. számú beszámolóját 8 igen szavazattal, 1 nem szavazat ellenében elfogadta. Az Igazságügyi Bizottság a házszabályi rendelkezések 84. § (2) bekezdése alapján benyújtott H/2018. számú határozati javaslatában a Kúria elnökének beszámolóját a tisztelt Háznak elfogadásra ajánlja.

Köszönöm ezúton is a Kúria 2021. évi munkáját, és külön köszönöm a kúriai elnök úrnak is a 2021. évi munkáját. Kérem a tisztelt Országgyűlést, kérem képviselőtársaimat, hogy támogassák önök is a beszámolót. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage