DR. VEJKEY IMRE, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Ezúton is megkülönböztetett tisztelettel köszöntöm Varga Zs. András urat, a Kúria elnökét, elnökhelyetteseit, kollégiumvezetőit és munkatársait.

Nem kívánva megismételni azt, amit már az Igazságügyi Bizottság elnökeként expozémban előadtam, sem pedig azt, amit Kovács Zoltán képviselőtársam, a Fidesz szónoka már elmondott, engedjék meg, hogy a köszönetre és az alkotmányosságra fókuszáljak. Így már elöljáróban is a köszönet szavát fogalmazom meg a Kúria 2021. évi tevékenységével és elnök úr tevékenységével kapcsolatban.

(10.00)

Köszönöm, hogy a Kúria hatásköreit, a működését és a munkaterhét érintő számos jogszabályi változás ellenére továbbra is, sajnos az akkor még fennálló járványhelyzet közepette is biztosította a bírósági jogalkalmazás egységét, és betöltötte sajátos közvetítő és kiegyensúlyozó szerepét. Nos, ezen tényekkel szemben hallottunk az imént egy támadást, támadást egy vezérszónok részéről, a DK-s vezérszónok részéről, Sebián-Petrovszki képviselőtársunk részéről. Ez a támadás nem a tényszerűségen alapult, hanem politikai támadás volt, és politikai pamfleteket fogalmazott meg. Ilyen politikai pamflet az, hogy Magyarországon ne lenne jogállamiság; ezt egyébként most vissza is utasítom.

De beszéljünk egy kicsit akkor a jogállamiságról és az Alaptörvényről! Itt már elöljáróban fel kell hívnom tisztelt képviselőtársam figyelmét, DK-s képviselőtársam figyelmét, hogy számomra, akinek fontos a montesquieu-i hatalommegosztás és fontos az egyes hatalmi ágak elválasztása, több mint furcsa volt azt hallani, hogy a Kúria elnökén azt kéri számon a képviselő úr, hogy a hatályos jogszabályok hogy néznek ki. A Kúria elnökének és a Kúriának nem jogot kell alkotni, hanem ők a jogot alkalmazzák, ők a bírói hatalom részei, és ha éppen ez egy országgyűlési képviselő szájából hangzik el, akkor még inkább furcsa.

Az Alaptörvény 25. cikke szerint a Kúria Magyarország legfőbb bírósági szerve, s mint ilyen, biztosítja a bíróságok jogalkalmazásának egységét, jogegységi határozatai pedig a bíróságokra kötelezőek. Rendkívül fontos, hogy a Kúria az Alaptörvényben előírt szerepét a 2021. évben is beteljesítette maradéktalanul. Köszönöm. S köszönöm azt is, hogy a Kúria elnöke a 2021. évben az egyesített baloldal fenyegetőzései ellenére kiállt a jogállamisággal és a demokráciával összeegyeztethetetlen hangokkal szemben, ugyanis 2021-ben ennél sokkal durvább hangok hangzottak el, mint amit most itt az ülésteremben hallhattunk.

Az egyesített baloldal szirénhangja ugyanis azzal a hajmeresztő ötlettel állt elő 2021-ben, hogy amennyiben a 2022. évi tavaszi választásokon akár csak egy fővel is nyernek, és feles többséget szereznek, akkor feles többséggel eltörlik a kétharmados törvényeket, így Magyarország Alaptörvényét is. Márki-Zay Péter, az egyesített baloldal miniszterelnök-jelöltje, Dobrev Klára, a DK listavezetője, majd a DK-s Arató Gergely országgyűlési képviselő és a párbeszédes Szabó Timea is kifejezetten támogatta ezt az elképzelést. Köszönöm a Kúria elnökének, hogy egyenesen alkotmányellenes puccsnak nevezte ezt az elképzelést, amely évtizedek óta nem látott belpolitikai válságot, végső esetben pedig polgárháborús állapotokat idézhetett volna elő.

Az egyesített baloldal úgy kampányolt, mintha csak bátorság kérdése lenne egyszerű többséggel felülírni a kétharmados törvényeket, és eltörölni magát az Alaptörvényt. Arató Gergely DK-s képviselő egyenesen úgy fogalmazott itt a Házban, hogy legyen világos, Dobrev Klárának nem fog megremegni a keze, amikor a kukába kell hajítani ezt az Alaptörvényt.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Mi a jogállamiság oldalán állunk, ezért visszautasítunk minden ilyen nyilatkozatot és minden támadást a Kúriával és minden más intézménnyel szemben.

A történet elképesztő folyománya különben az, hogy Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt ezen alkotmányossággal kapcsolatos elgondolásaira a brüsszeli liberális progresszió lényegében áldását is adta, ugyanis a két, jogállamért felelős biztos egyike sem emelt kifogást ez ellen, pedig nyilvánvaló volt, hogy egy 2022-es ellenzéki választási győzelem esetén az egyesített baloldal nyíltan lemondott volna a jogállam magyarországi érvényesüléséről. Köszönöm még egyszer a Kúria elnökének, hogy az Alaptörvény védelmében a 2021. évben mindezekkel szemben határozottan fellépett. Köszönöm.

Mindezek fényében kifejezetten álságosnak tartom a Kúria elnökével szemben Brüsszelből és Strasbourgból indított támadást, ami hasonló, szinte szó szerint megegyezik Sebián-Petrovszki László képviselőtársunk támadásával, ami itt pár perccel ezelőtt elhangzott az ülésteremben. Szóval, éppen azok részéről, éppen azok támadják Brüsszelből és Strasbourgból  ez érdekes , akik az alkotmányossági puccskísérlet ellen fel sem szólaltak. Hogy néz ez ki, tisztelt hölgyeim és uraim?!

Elnök úr, tudnia kell, hogy a független igazságszolgáltatás fenntartása melletti harcában és az Alaptörvény védelmében éppúgy számíthat a Fidesz-KDNP-re, mint ahogy a 2021. évi beszámolója elfogadásában is. Munkájához és a Kúria munkájához az Úr áldását kérem. További jó egészséget és sok sikert kívánok! Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage