DR. VEJKEY IMRE, az Igazságügyi Bizottság elnöke, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Nagy tisztelettel köszöntöm az Országgyűlés plenáris ülésén Senyei György urat, az Országos Bírósági Hivatal elnökét és megjelent munkatársait.

A bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló 2011. évi CLXI. törvény 76. § (8) bekezdés c) pontja alapján az OBH elnöke benyújtotta az Országgyűlésnek az Országos Bírósági Hivatal 2021. évi tevékenységéről szóló B/1655. számú beszámolóját, melyet a feladat- és hatáskörrel rendelkező Igazságügyi Bizottság 2022. november 15-ei ülésén kijelölt bizottságként megtárgyalt.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Az Alaptörvényben foglalt felhatalmazás alapján az Országos Bírósági Hivatal elnöke látja el a bíróságok központi igazgatásának a feladatait. Fentiek alapján az Igazságügyi Bizottság részletes beszámolót hallgatott meg az OBH 2021. évi tevékenységéről.

Ahogy azt az OBH elnöke itt most a plenáris ülésen is elmondta, úgy a bizottsági ülésen is, tájékoztatott bennünket arról, hogy a bíróságok működését sajnos még a 2021. évben is alapvetően áthatotta a koronavírus-világjárvány. Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Az Országos Bírósági Hivatal elnökének úgy kellett tehát 2021-ben gondoskodnia a bíróságok megfelelő és zavartalan működéséről, az Alaptörvényben meghatározott feladataik maradéktalan ellátása érdekében, hogy egyúttal védje az abban részt vevő bírák, bírósági dolgozók és jogkereső állampolgárok egészségét. A zavartalan működést elnök úr biztosította, és ehhez gratulálunk, nem volt könnyű feladat.

Ezt a zavartalan működést mutatja, hogy a folyamatban lévő ügyek száma szinte valamennyi ítélkezési szinten csökkent, különösen az elhúzódó pertartamú ügyeknél, melyekben a korábbi évekhez viszonyítva több mint 18 százalékos csökkenés volt tapasztalható. Az Igazságügyi Bizottság elismerésre méltónak tartja, hogy a befejezett ügyek száma továbbra is meghaladta a beérkezett ügyek számát, éppúgy, mint a megelőző 2020-as esztendőben.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Az Igazságügyi Bizottság üdvözölte, hogy a bíróságok a járványügyi helyzetben is szélesíteni tudták digitális kompetenciáikat. A pandémia felgyorsította azokat a folyamatokat, amelyekkel 2019-hez képest négy és félszer több esetben kerülhetett sor a távmeghallgatási rendszer alkalmazására.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Senyei György elnök úr szavai szerint a bíróságokhoz való hozzáférés egyik alapja az elektronikus eljárások, az e-ügyintézéssel kapcsolatos kapcsolattartás. Ezt támasztja alá, hogy 2021-ben 2 066 683 e-beadvány érkezett a bíróságokhoz. Az Igazságügyi Bizottság elismeri és figyelemre méltónak tartja az ítélkezést támogató rendszer fejlesztésének folytatását, az elektronikus ügyintézési szolgáltatások, az e-panasz-ügyintézés, a pertartam-kalkulátor, az ügyfélirat-hozzáférési rendszer és a csődbetekintő portál széles körű alkalmazását. Az Igazságügyi Bizottság tájékoztatást kapott a bírói álláshelyek és a bírósági vezető pályázatok vonatkozásában is, köztük az Országos Bírói Tanáccsal történő hatásköri kérdésekről is.

Az Igazságügyi Bizottság üdvözli a bírósági illetményreform 2021-ben megvalósult eredményeit, és reményét fejezi ki annak későbbi folytatása iránt. Az Igazságügyi Bizottság különösen fontosnak tartotta az időszerű és magas színvonalú ítélkezés megvalósítását minden bírósági szinten, az ítélkezési és igazságszolgáltatási munka átláthatósága, kiszámíthatósága, illetve ellenőrizhetősége irányában tett erőfeszítéseket. Köszönjük.

(11.40)

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Az Igazságügyi Bizottság tagjai a bírák kinevezésével, álláspályázatokkal kapcsolatban, az OBH és az OBT közötti együttműködéssel, a bírói összeférhetetlenség, elfogultság bejelentésének problematikájával, a bírói hivatás választásával kapcsolatban tettek fel kérdéseket elnök úrnak. A bizottság a vitában elhangzott válaszok alapján megállapította, hogy az OBH 2021-re megfogalmazott szakmai célkitűzései mind-mind, egytől egyig megvalósultak. Gratulálunk!

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A fentiek alapján az Igazságügyi Bizottság 2022. november 15-ei ülésén az Országos Bírósági Hivatal elnökének 2021. évi B/1655. számú beszámolóját 8 igen szavazattal, 1 nem szavazat ellenében elfogadta. Az Igazságügyi Bizottság a házszabályi rendelkezések 84. § (2) bekezdése alapján benyújtott H/2016. számú határozati javaslatában az OBH elnökének beszámolóját a tisztelt Háznak elfogadásra ajánlja. Kérem, támogassák önök is.

Köszönöm szépen, OBH-elnök úr, a munkáját. További jó egészséget és sikert kívánunk. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage