DR. VEJKEY IMRE, az Igazságügyi Bizottság elnöke: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Zárszóként, összefoglalva azt, ami itt történt az ülésteremben, ott tudnám megragadni, hogy dinamikájában ennek az együttes és általános vitának, tehát az OBH 2021. évi beszámolójának és az Igazságügyi Bizottság határozati javaslatának együttes és általános vitája rendkívül hasonló volt dinamikában ahhoz, amit az ezt megelőző napirendi pontban tapasztalhattunk a Kúria vonatkozásában.

Méltatlan támadást kapott az OBH-elnök úr is és maga az OBH. Ezért elnök úrtól és az OBH-tól elnézést kérek, pedig ezt nem a Fidesz-KDNP-től kapták, hanem az ellenzéktől, de az ő nevükben kérek elnézést, mert úgy érzem, hogy ez helyénvaló most és itt.

Hogy miről kellett volna szólnia ennek a vitának? Ennek a vitának arról kellett volna szólnia, hogy mit is tartalmaz ez a beszámoló, amit az OBH elnöke benyújtott. Ha a szívükre teszik a kezüket, akkor meg tudnák erősíteni azt, hogy ez a beszámoló nem másról szólt, mint hogy igenis, az OBH gondoskodott 2021. évben is a bíróságok megfelelő és zavartalan működéséről. Minden ezzel ellentétes állítás tényállásszerűtlen, nem valós. És mindezt az Alaptörvénynek és a vonatkozó törvényeknek maradéktalanul megfelelően tette. Tehát az ezzel ellentétes állítások csak politikai hangulatkeltést szolgálnak elnök úrral és az OBH-val szemben. Még egyszer hangsúlyoznom kell, hogy azt számonkérni, hogy jogalkotás szempontjából miképpen rendelkezett a parlament jelen pillanatban, mi a hatályos jog az OBT és az OBH vonatkozásában, ezt az OBH elnökétől számonkérni egy országgyűlési képviselő részéről rendkívül furcsa.

De rendkívül furcsa narratíva az is, hogy amikor az OBH beszámolójáról van szó, ide a Schadl-ügyet behozzák. (Sebián-Petrovszki László: Hát érintett benne!) A 2021. évi OBH-beszámolóról van szó. Akkor képviselőtársam nem érti a beszámoló lényegét, nem érti azt, hogy egy beszámolóról mit kell tárgyalnia az Országgyűlésnek. (Dr. Apáti István: Kellemetlen róla beszélni?) Én úgy gondolom ezzel kapcsolatban, hogy a törvénysértés az törvénysértés, akárki követi is el, és ott a büntető hatóság majd fellép, ott az ügyészség fellép, fellép a bíróság, és majd születik egy ügyben egy jogerős ítélet. Ez a jogállamiság, hiába nem tetszik ez önöknek, de ez a jogállamiság. Ez a jogállamiság, amit a Fidesz-KDNP képvisel önökkel szemben. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti sorokból.)

(13.00)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage