DR. VEJKEY IMRE, az Igazságügyi Bizottság elnöke, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Nagy tisztelettel köszöntöm az Országgyűlés plenáris ülésén Polt Péter legfőbb ügyész urat, a legfőbbügyész-helyettes urakat és munkatársaikat.

Magyarország Alaptörvényének 29. cikk (5) bekezdése alapján a legfőbb ügyész úr benyújtotta az Országgyűlésnek az ügyészség 2021. évi tevékenységéről szóló B/950. számú beszámolóját, amelyet a feladat- és hatáskörrel rendelkező Igazságügyi Bizottság 2022. november 15-ei ülésén kijelölt bizottságként megtárgyalt.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Az Alaptörvény szerint Magyarország ügyészsége a magyar állam tekintetében a büntetőjogi igény kizárólagos érvényesítője, továbbá ellát más, a törvény által hatáskörébe utalt feladatokat is.

A 2021. évet továbbra is a koronavírus okozta pandémia uralta, amely az ügyészségi szervezet működését is rendkívüli kihívások elé állította. Az Igazságügyi Bizottság a beszámoló vitája során üdvözölte azokat az ügyészségi intézkedéseket, amelyeket a járványügyi helyzet lezárultával, a XXI. század követelményeinek is eleget téve továbbra is fenntart az ügyészség.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Az Igazságügyi Bizottság újfent elismeréssel adózik az ügyészség azon munkájának, melynek eredményeképp a regisztrált bűncselekmények száma az elmúlt tíz évben évről évre csökken, mely tendencia az összbűnözés mértéke során 2021-ben is folytatódott. Bár a pénzmosás miatt folytatott eljárások mértéke jelentősen emelkedett, ennek elsősorban jogszabály-módosítási indoka volt, ugyanis a korábban orgazdaságként értékelt cselekményeket most már pénzmosásként kell kezelni. Ezt legfőbb ügyész úr is expozéjában elmondta.

Az Igazságügyi Bizottság továbbra is támogatja a hazai és uniós költségvetést károsító költségvetési csalások felderítését célzó ügyészségi erőfeszítéseket is, továbbá a gazdaság kifehérítését célzó ügyészségi erőfeszítéseket. Az Igazságügyi Bizottság elismeri az ügyészség azon törekvését, hogy a bűncselekmény során keletkezett vagyont a büntetendő magatartást megvalósítóktól el lehessen vonni.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Az Igazságügyi Bizottság üdvözölte, hogy a személyes közreműködés nélkül, büntető végzéssel lezáruló eljárások száma tovább emelkedett, most már az összes vádemelésnek közel háromnegyedét kitéve. Az Igazságügyi Bizottság elismerését fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy az ügyészség fenn tudta tartani a váderedményességét, továbbá, hogy a bíróság az ügyek közel 88 százalékában a váddal teljesen megegyező határozatot hozott.

Az Igazságügyi Bizottság üdvözölte a feljelentések elutasítása és az eljárások megszüntetése tárgyában hozott határozatok megalapozottsága ügyében tett ügyészségi vizsgálatot, melynek eredménye ugyancsak alátámasztotta az ügyészség szakszerű tevékenységét.

(13.30)

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Az Igazságügyi Bizottság foglalkozott az ügyészség közérdekvédelmi tevékenységével is. A szakterület növekvő fontosságát mutatja, hogy 20 százalékkal emelkedett az ügyészség által iktatott ügyek száma. Az Igazságügyi Bizottság üdvözölte az áldozatok védelmére tett ügyészségi intézkedéseket, így az ügyészi figyelemfelhívásokat távoltartási ügyekben, a gyermekek védelembe vételével vagy hozzátartozók távoltartásával kapcsolatos eljárások kezdeményezését, továbbá a környezetvédelmi intézkedéseket. Ezek az intézkedések a pandémiás időszak megváltozott körülményei miatt különösen is fontosnak minősülnek. Az Igazságügyi Bizottság tagjai a korrupciós bűncselekmények felderítésével és vádemelésével, a vádkikényszerítés intézményével és az ügyészség nemzetközi kapcsolataival összefüggésben fogalmaztak meg kérdéseket a beszámoló meghallgatása során legfőbb ügyész úrnak.

Az ügyészi szervezet a járványhelyzettel terhelt 2021. évben is a törvényes keretek között és az időszerűség követelményeinek megfelelően végezte munkáját. Köszönjük ezúton is Polt Péter legfőbb ügyész úrnak és valamennyi ügyésznek és ügyészségi dolgozónak a munkáját. Az Igazságügyi Bizottság egyrészt a rendelkezésére álló iratok alapján, a beszámoló alapján, melyet legfőbb ügyész úr nyújtott be, másrészt a megfogalmazott kérdésekre adott legfőbb ügyészi válasz alapján megállapította, hogy a beszámoló a jogszabályoknak megfelelő tartalommal és formában, részletesen tájékoztatta az Országgyűlést az ügyészség büntető-igazságszolgáltatásához kapcsolódó szerteágazó feladatáról, közjogi tevékenységéről, törvényességi ellenőrzési munkájáról, valamint a büntetés-végrehajtási eljárásokkal összefüggő munkáiról is.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Mindezek alapján az Igazságügyi Bizottság a 2022. november 15-ei ülésén az ügyészség 2021. évi tevékenységéről szóló B/950. számú beszámolóját 8 igen szavazattal, 1 nem szavazat ellenében, tartózkodás nélkül elfogadta.

Az Igazságügyi Bizottság a házszabályi rendelkezések 84. § (2) bekezdése alapján benyújtott H/2017. számú határozati javaslatában legfőbb ügyész úr 2021. évi beszámolóját a tisztelt Háznak elfogadásra ajánlja. Kérem, támogassák önök is. Köszönöm még egyszer munkájukat, s köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage