TOMPOS MÁRTON KRISTÓF, a Momentum képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, elnök úr. Polt úr, egy igazán örökre szóló élmény volt ezt a győzelmi jelentést végighallgatni. Azt hiszem, minden ellenzéki képviselőtársam nevében ezt mondhatom.

Az egyetlen probléma ezzel az, hogy Magyarország az Európai Unió legkorruptabb országa a korrupcióérzékelési index alapján. Kellemetlen, de a világon a 77. helyen állunk, egy szinten Kuvaittal, illetve Trinidad és Tobagóval. Az ügyészség munkáját, pontosabban annak hiányát látva ez persze nem olyan meglepő, úgyhogy íme néhány ügy, ami pont elkerülte a figyelmüket, vagy amiben sajnos nem állt módjukban normális munkát végezni.

(14.00)

1. Szajol-Püspökladány vasútvonal, ahol két részletben sikerült helyzetbe hozni Simicska Közgépét, illetve Szijjártó Péter apjának vasútépítő cégét. A győztes kihirdetése előtt két nappal a kormány hirtelen úgy döntött, hogy 24 milliárddal emeli a projektre szánt összeget, de igazából mindegy volt, mert a többi pályázót úgyis kizárták; hát, biztos, ami biztos. 2015-ben indult a nyomozás, azóta sem sikerült befejezni.

2. Öveges-program, ahol az EU 14 milliárdot adott a természettudományos oktatás fejlesztésére. Mindezt úgy sikerült levezényelni, hogy sokszorosan túláraztak tanterem-felújításokat és munkafüzet-beszerzéseket, de még a Miniszterelnökség  a Miniszterelnökség!  is arra jutott, hogy részben vagy teljesen ugyanazt a szakmai tartalmat adták el a gyakran különböző beszállítók újként, és minden alkalommal elszámolták a teljes fejlesztési költséget. 2021-ben lett végül három gyanúsított, miközben 43 település volt érintett.

3. „Híd a munka világába” program, ahol az Országos Roma Önkormányzat 2,5 milliárdos uniós támogatást kapott, de mint kiderült, érdemi munkát nem végzett, az állástalan romák nem kerültek be a munkaerőpiacra. A pénzt azért persze sikerült elkölteni. Tavaly decemberben, hét év után bizonyítottság hiányában megszüntették a nyomozást.

4. Fogászati fejlesztések körüli visszaélések, ahol többek között Orbán Viktor fogorvosa is érintett. Összesen húsz projektről van szó. A piaci árnál drágábban, uniós támogatásból beszerzett fogászati berendezésekről van szó. A hazai nyomozásba azonban már nem került bele Orbán Viktor fogorvosának érdekeltsége, pedig az uniós ellenőrök külön jelezték, hogy a cég kötelező részvétele a pályázati felhívásban sérthette a közbeszerzési irányelveket, ugyanis tender kiírása nélkül jutott több mint félmilliárd forinthoz.

(A jegyzői székben Bakos Bernadettet Dócs Dávid váltja fel.)

Az OLAF 2016 decemberében küldte meg az ajánlását a magyar ügyészségnek, amely elrendelte a nyomozást. Mi az eredmény, főügyész úr?

5. Rogán Antal informatikai találmánya, amihez hasonló és azzal szinte megegyező nevű, a feltaláló társai cége által felvett, uniós támogatással megvalósult fejlesztéssel kapcsolatban az OLAF büntetőeljárás megindítását javasolta. Elvileg 2018 óta folyik a magyarországi nyomozás, eredményt azonban továbbra sem láttunk.

6. pont. Microsoft-licencek, ahol a cég elismerte, hogy a magyar leányvállalata túlárazottan adott el szoftverlicenceket magyar állami szerveknek, a különbözetet pedig korrupciós célokra használták. Elismerték, a nyomozásnak három éven keresztül mégsem volt gyanúsítottja.

7. A Magyar Nemzeti Bank alapítványainak gazdálkodása és a Matolcsy család gazdagodása, ami miatt több száz milliárd forint veszítette el közpénzjellegét. A feljelentések ellenére az ügyészség nem indított nyomozást.

8. Több száz milliárd adóforint, ami átfolyt a TAO-rendszeren, az ellenőrzést elvileg végző minisztériumok pedig bírósági végzés után sem adták ki az összes adatot. Nyomozás nem indult.

9. A letelepedési kötvények, ahol 60 milliárd forint közpénzt játszottak át offshore hátterű cégekhez. A magyar állam legalább 17 milliárd forintot bukott az üzleten. A sajtó által feltárt visszaélések ellenére nem indult nyomozás.

10. Egy kis színes az európai uniós források felhasználása körüli visszaélések kapcsán. Az OLAF-ajánlások alapján kevesebb mint 33 százalékos a vádemelési arány, miközben a legmagasabb a visszaélések aránya Magyarországon az EU-ban.

11. A FINA vizes-vb elszálló költségei. 24,5 milliárdról indultunk, végül csak a Duna Aréna ennek a duplája lett; az egész rendezvény 170 milliárd forintba került. Nyomozás nem indult.

12. M4-es metró építése kapcsán 167 milliárd forintos kárt tárt fel az OLAF. Az Alstom-üggyel kapcsolatban pedig más országokban is folytak nyomozások. 2017-ben feljelentés is történt. Akkor kampányolt is vele a Fidesz, majd 2019-ben bűncselekmény hiányában ejtették az ügyet. Azóta sem történt felelősségre vonás.

13. A Fidelitashoz köthető „Új Nemzedék” központ 11 milliárdot költhetett ifjúságfejlesztésre, azonban eltűntek a pénzek, a pénzügyi elszámolások pedig  állításuk szerint  eláztak egy felhőszakadásban. Az ÁSZ feljelentése ellenére a nyomozást három hónapon belül megszüntették.

14. A Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. költései. A Külügyminisztérium felügyelete alá tartozó szervezet sorozatos botrányaival és nem hatékony működésével keltett figyelmet. 2014-ben közel 2,4 milliárd forint, 2015-ben már 6 milliárd forintos veszteséggel zártak.

15. A Budapest-Esztergom vasútvonal túlárazása. A napi nyolcezer utast kiszolgáló felújítás összköltsége 120 milliárd forintra rúgott  százhúsz milliárd! , és valószínűleg soha nem térül majd meg. Az uniós pénzből megvalósult beruházás a menetidőt sem csökkentette érdemben. A háttérben a különféle közbeszerzésekkel elnyert részprojektek mögött olyan jogi személyek álltak, mint Simicska Lajos vagy Mészáros Lőrinc cégei.

16. A MET-ügy eredménye. Ugye, az energiaszabályozás miatt 2015-ben az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben. Az állam a saját kárára hozott helyzetbe egy piaci szereplőt, aminek eredményeképpen az állam 2011-15 között 150 milliárd forintot bukott.

17. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara eltűnt pénzei miatt egy belső vizsgálat sorozatos gyanús kifizetésekre, indokolatlanul drága utazásokra és a vezetők cégeinek helyzetbe hozására derített fényt. Az ügyben hűtlen kezelés miatt született feljelentés, majd a BKIK a 2015. évet 290 millió forintos veszteséggel zárta. A szervezet új vezetőt kapott, ám a könyvelés teljes átláthatatlanságát nem sikerült felgöngyölíteni, és egyéb személyi változásokra végül nem került sor.

18. V. kerületi ingatlanmutyi, ahol a Rogán Antal vezette V. kerületi önkormányzat tucatnyi önkormányzati ingatlant adott el olyan embereknek, akik egyértelműen kötődnek Rogán Antalhoz. A nyomozást bűncselekmény hiányában lezárták.

19. Kórházi gépbeszerzések. Kartellezés és túlárazás, ahol a miniszterelnök korábbi tanácsadója is érintett, és a pályázatok 79 százalékában folytatták le a tendereket verseny nélkül. Iparági üzletemberek szerint a túlárazott pályázatokból 20 százalékot kellett leadni a nyertes cégeknek, ezzel kb. 6,5 milliárd forint közpénz jutott magánzsebekbe. A nyomozás elvileg elindult, de azóta sincs hír róla. Nahát!

20. Vesztegetésgyanú az INA privatizációjakor. Itt, ugye, a horvát ügyészség mondta azt, hogy Hernádi Zsolt az akkori horvát elnököt tízmillió euróval fizette le azért, hogy a MOL megszerezhesse az INA irányítási jogát. A magyar ügyészség bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást.

21. Hauszmann-terv. A minisztériumok Várba költöztetése, amit eredetileg 200 milliárdosra terveztek, de azóta lemondott bizottsági tagok szerint ez inkább az 1000 milliárdos nagyságrendben mozog, ami nem is lenne csoda. A milliárdos műtárgybeszerzések, a projekt átláthatatlansága és a közbeszerzési verseny nélkülözése miatt nyomozásról nem tudni.

22. Földpályázatok, ahol a földtörvény módosítása után 65 ezer hektárt kínáltak fel árverésre, és csak úgy hemzsegtek körülötte azok a spekulánsok, akik csak a támogatások miatt akartak földet. Feljelentés volt, elítéltekről azonban azóta sem hallani.

23. „Földet a gazdáknak!” földárverés, ahol kormánytagok rokonai meg a szokásos haveri kör jutott jó nyomott áron földhöz. Mészáros Lőrinc és családja például 1000 hektárnál is többet szerzett, de tudott vásárolni Tiborcz István, L. Simon László felesége, Hernádi Zsolt és Győrffy Balázs fideszes képviselő is. Az árverések kapcsán a feljelentéseket az ügyészség elutasította.

24. Trafikmutyik, ahol mire elindult a nyomozás, a pályáztatást végző állami cég már visszaküldte a vesztesek anyagát, így az ügyészség a nyertes trafikosok dokumentumait nem nézte meg, és nem hasonlította össze a vesztesekével. Micsoda pech!

25. IX. kerületi ingatlanügyek, ahol önkormányzati lakásokat a piaci ár töredékéért vehettek meg vagy bérelhettek ki kormánypárti politikusok ismerősei. A hatóságok szerint az ügyek még csak fel sem vetik a hivatali visszaélés vagy hűtlen kezelés gyanúját.

26. A Budapest 2024. Zrt., ahol a végül bátor módon visszavont olimpiai pályázatot szervező cég több tíz milliárdot költött el anyagbeszerzésre, külsős tanácsadásra, médiavásárlásra meg egyebekre. Nyomozásról nem érkezett hír.

27. Kiss Szilárd, aki Moszkvában üzemeltetett vízumközpontot, miközben megbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon. A kerületi ügyészségek szerint bűncselekmény gyanúja nem állapítható meg, ezért megszüntették a nyomozást.

28. Várgondnokság, Ahol a korábbi vezető ingyen lakott egy I. kerületi önkormányzati lakásban, de azért előtte még felújíttatta azt az önkormányzattal jó pár millióért. De voltak itt törvénytelen közbeszerzések, fillérekért családtagoknak osztogatott lakások, uniós pénzlehívások, és az érintett Gyutai Csabát pedig kinevezték kormánybiztosnak.

29. Erzsébet-táborok, ahol az állam egyszerűen csak elajándékozott ingatlanokat, majd kiderült, hogy túlárazták a szállást a diákoknak, sőt fantomdiákokat is fölírtak, hogy az állami támogatást felvehessék. Nyomozásról nem tudni.

30. Kínai vakcinabiznisz, ahol egy haveri közvetítőcégen keresztül szerezték be az oltásokat több tíz milliárdért. Feljelentés? Elutasítva.

(14.10)

31. Egyetemi alapítványok létrehozása és a közvagyon átjátszása, ahol fideszes politikusokkal kitömött alapítványokra ruháztak át sok száz milliárdnyi vagyont; nyomozás nem is indult.

32. Elios-ügy: mindenki nagy kedvence, ahol a miniszterelnök vejének érdekeltsége korszerűsítette  általában EU-s pénzből  a közvilágítását 35 településnek. Az OLAF szerint az elvégzett munkákat túlszámlázták, a közbeszerzéseknél pedig szervezett csalás nyomaira bukkantak. Az ügyészség viszont bűncselekmény hiányában lezárta a nyomozást, mindezt úgy, Polt úr, hogy egyetlen embert sem hallgattak meg.

33. Vida Ildikó és a kitiltási botrány. „Tolmácsot kérek”  ugye, politikusi felelős azóta sincs.

34. „Budapest szíve” program, ahol Rogán Antal polgármestersége alatt már az OLAF szólt az ügyészségnek, hogy például az, hogy egyszereplős pályázatokat írnak ki, miközben közel tízmilliárdnyi uniós támogatás van, hát, nem oké. Az eredmény? Nyomozás megszüntetve, mert bűncselekmény gyanúja nem merült fel.

35. Mátrai Erőmű, amit először veszteségessé tett, majd dupla áron eladott az államnak Mészáros Lőrinc. Azóta több tíz milliárdnyi forint veszteséget kellett benyelnie az adófizetőknek, a nyomozás azonban bűncselekmény hiányában megszűnt.

36. PRO-VITAL, ahol a fideszes önkormányzatoknak és nagy állami cégeknek is dolgozó közbeszerzési tanácsadó cég túlárazott és fiktív szerződésekkel is dolgozott, sőt az Elios-botrányban is érintett volt. Végeredmény: bűncselekmény nem megállapítható.

37. Iskolások és lovas szakemberek képzésére épített lovasközpont, lószoláriummal, 45 millióért Tápiószentmártonon, amit végül inkább Czerván György fideszes országgyűlési képviselő veje használt. Bűncselekményt nem állapítottak meg.

38. Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő projekt, ahol a 2,1 milliárdos uniós támogatású beruházásnál akár egymilliárdos kár is keletkezhetett. Építkezés engedély nélkül, tömeges feketefoglalkoztatás, darabonként 637 ezerért elszámolt, egyébként 7500-ért kapható halogénlámpák. Bűncselekmény hiányában a nyomozás lezárva.

39. Biodóm, ahol először 12-15 milliárdos költségről volt szó, aztán 32,7, majd 43,7 milliárd lett, és a legújabb hírek szerint még 45 milliárd hiányzik a befejezéséhez. Bűncselekmény hiányában nyomozás lezárva.

40. M3-metró-kocsik felújítása, ahol 219 millió euróért újíttatott fel kocsikat Budapest fideszes vezetése, amik aztán nem működtek normálisan, sőt az sem volt biztos, hogy ezek nem rossz minőségű új kocsik-e. Bűncselekmény hiányában lezárva.

Tudja, Polt úr, itt még mehetnék tovább, még van egy Budapest-Belgrád vasútvonalunk, lélegeztetőgép-bizniszünk, Tiborcz szállodabiznisze, taotámogatások Felcsúton Makovecz-stílusú kazánházzal, a KLIK szoftverügye, amit egymilliárdért vettek, és aztán nem használtak. És akkor még nem beszéltünk az 1956-os emlékév pénzeiről, a Liget-projekt túlárazásairól, Ghaith Pharaonról, a Quaestor-ügyről, a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítványról, a kisvárdai látványberuházásokról, a szeméttelepen rohadó milánói sámándobról vagy éppen a Horváth András-féle NAV-ügyekről és még ezer másik témáról.

Polt úr, ez, ez az ön mérlege (Felmutatja a felolvasott iratot.), és egyetlenegy dolgot szeretnék csak, gratulálni, mert sikerült beírnia magát a történelemkönyvekbe. Nem fogjuk elfelejteni. Köszönöm szépen. (Dr. Harangozó Tamás tapsol.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage