DR. HARANGOZÓ TAMÁS, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Elöljáróban annyit azért szeretnék kiemelni, hogy Magyarország ügyészsége 2021-ben ünnepelte fennállásának 150. évfordulóját, mely alkalomra visszatekintve ismételten köszönetet kell mondani a szervezet azon ügyészeinek, akik a munkájukat valóban szakmai alázattal és tisztességgel látják el, és akik számára a politikai megrendelések nem befolyásolják a munkavégzésüket.

Amint a beszámolóból azt lehetett látni, van egy egészen érdekes, egyik oldalról nagyon impozáns, más oldalról szerintem egészen ijesztő szám. Ez már évek óta így van, de a ’21-es beszámolóban egészen plasztikusan mutatja ismét: ez a váderedményességi mutató, ami a maga 98,8 százalékával már ilyen orwelli magasságokba repteti az ügyészség váderedményességét. És ahogy legfőbb ügyész úr a beszámolójában kiemelte: a vádlottaknak a váddal megegyező bírósági döntései, tehát az elítéléseiknek a száma is igen magas: 87,9 százalék. Még egy fontos szám van, amiről szintén beszélt legfőbb ügyész úr ebben a tekintetben, ez a büntető végzések száma, ami igen magas, 74,5 százalék, ami így első ránézésre azt mutatná nekünk, hogy a világ legjobb és legszebb, leghatékonyabb ügyészségével állunk szemben, és én azt nem szeretném kizárni, sőt szeretném hangsúlyozni, hogy az ügyészek döntő többsége a mindennapos bűncselekményekkel szembeni fellépésükben megítélésünk szerint is politikailag függetlenül és szakmailag megalapozottan jár el.

De még így is, mielőtt belemennék a felszólalásom másik részébe, szeretném az önök figyelmét felhívni arra  legfőbb ügyész úrnak ezt már többször mondtam, nyilván teljesen fölöslegesen, inkább a közvéleménynek , hogy 98,8 százalékos váderedményesség a mesében van, meg egy olyan országban, ahol azért tud lenni ilyen magas váderedményesség, mert az ügyészség egy csomó ügyben inkább nem emel vádat. És most nem a politikai ügyekről beszélek még, mindjárt rá fogok térni azokra is.

Lehet, hogy már itt is említettem, nem nyilvánosan, szakmai berkekben a rendőrök teszik szóvá azt, hogy az embereket igazán irritáló, kisebb súlyú vagy nagyobb súlyú vagyon elleni vagy személy elleni bűncselekmények esetében, ha az ügyész nem találja, nem kapja meg a kezébe százszázalékosan a teljes bizonyító erejű dokumentumokat, tanúvallomásokat, iratokat, amivel ő biztosan meg fogja szerezni azt a váderedményességet, ami a nap végén kijön, akkor ő inkább köszöni szépen, ezt az ügyet nem viszi a bíróság elé. És még egyszer mondom: még nem a politikai ügyekről beszélünk, de arról beszélünk, hogy az egyszerű kisember, akit kár ért, az kape igazságot, igazságszolgáltatást a nap végén vagy nem kap.

És hogy ez a folyamat van, ez egyébként a látencia számaiból jól látszik, hogy az emberek mennyire fordulnak ezek után a hatóságokhoz, illetve, ha odafordulnak, például a feljelentéseknek hány százaléka kerül egyébként vádemelésre vagy egyáltalán nyomozásra, amiről mind a ketten tudjuk, legfőbb ügyész úr, hogy töredéke a feljelentéseknek. És még egyszer hangsúlyozom: ezek nem a politikailag érintett ügyek, ezek a mindennapi emberek védelméről szóló ügyek, amire egyébként az ön által vezetett intézményt létrehozták.

Van azonban egy másik része, egy kisebb halmaza az ügyészeknek, az ügyészi vezetésnek, akik miatt azt kell mondanom nekem is, hogy ez a Legfőbb Ügyészség és ez az ügyészség nem az alkotmány szerint megálmodott, független intézmény, a végrehajtó hatalomtól és a politikától független intézmény, hanem kifejezetten nemcsak, hogy kiszolgálója a jelenlegi rendszernek, hanem az én meggyőződésem, a mi meggyőződésünk szerint konkrétan tartópillér az első perctől kezdve. És ez csak úgy lehetséges, ahogy már előttem lévő hozzászólók elmondták, hogy egyszerűen az ön személyén keresztül ez az intézmény fogalmilag kizárt, hogy független legyen a politikától, fogalmilag kizárt, hogy független legyen a jelenlegi kormányzó párttól, fogalmilag kizárt, hogy független legyen a Fidesz nevű párt  egyébként az elmúlt években nagyjából állampárttá hízó kormánypárt  működésétől és érdekeitől és szándékaitól.

Ön, legfőbb ügyész úr, mindenki emlékszik rá, ha nem, akkor azért mondom: a Fidesz választmányi ülésének alakuló ülésén az elnöki pulpituson, illetve az elnöki asztalnál szónokolt, a balján Szájer József, jobb sorsra érdemes, volt fideszes vezető politikussal, mellette Orbán Viktorral. Ön ’94-ben a jelenlegi kormányzó pártok országgyűlésiképviselő-jelöltje volt politikusként.

(14.20)

És az ön személyén keresztül egy olyan ügyészségi hierarchikus rendszerben, ahol jogszerűen utasítási joga van a felettes ügyésznek, azt gondolom, nem kell tovább bizonyítani, hogy fogalmilag kizárt, hogy a jelenlegi ügyészségi struktúrát és felállást függetlennek tekintsük a jelenlegi kormányzó párttól. Persze tekinthetnénk annak, ha a működését úgy látnánk, hogy ettől eltekintve, sőt ezt meghazudtolva működtetné az ön szervezetét.

Nem fogok belemenni az összes ügybe, tisztelt legfőbb ügyész úr, de a „Híd a munka világába” ügy  hadd mondjak én is egyet  tényleg azt mondja, hogy megtesszük, mert megtehetjük. Itt ül éveken keresztül Farkas Flórián, a milliárdok eltűnnek, pontosan lehet tudni, hogy az uniós és közpénzek milliárdjait, százmillióit egyenesen hazalopták. Orbán Viktor miniszterelnökkel direkt és látványosan fényképezkedik és kezet fog az az ember, aki ennek az ügynek a főszereplője. Ön azóta is legfőbb ügyész, és abban az ügyben a mai napig semmi nem történt. És ha valaki nem értené, hogy miért nem, akkor még egyszer mondom, odamegy Orbán Viktor, és kezet fog vele a nagy nyilvánosság előtt, hogy amíg én itt állok e mellett az ember mellett, addig a legfőbb ügyész semmit nem fog csinálni. És ez így is van.

S persze mondhatnánk megint csak felsorolásszinten az MNB-t  csak a ’21-es év kapcsán mondom, amiket érintenie kellett volna ennek az évnek , a Quaestort, az Elios-ügyet, a szekszárdi trafikmutyit, a lélegeztetőgépek beszerzését. Ezekben mind-mind százmilliárdos, sőt a Quaestor-ügyben nemzetgazdasági szempontból mérhető kár okozódott, de a Legfőbb Ügyészség mintha inkább a védő szerepét játszotta volna ezekben az ügyekben, mint a támadóét.

De nagyon szívesen meghallgatnám a legfőbb ügyész urat arról, hogy a Pegazus-ügyben egy független magyar ügyészségnek miért nem volt egy egyenes mondata, egy valódi vizsgálata, ami az egész világot, az egész országot és egész Európát foglalkoztatja. S tök egyértelműen nemcsak Magyarországon éltek vissza ezzel a szoftverrel, hanem több európai országban is. Legutóbb az Europol brüsszeli parlamenti képviselők általi meghallgatásán derült ki, hogy a nem sokkal mellettem ülő volt görög belügyminisztert is, aki most éppen ellenzékben van, ugyanezen szoftverrel hallgatták le. Tehát az ügy van, a szoftver létezik  ha mástól nem, Kósa Lajostól legalábbis tudjuk , de hogy ennek a kivizsgálásáról lett volna érdemi tevékenység, azt nem nagyon lehetett látni.

És itt van a jelenleg aktuális  s ha már itt van, akkor hadd hozzam szóba a legfőbb ügyésznek  Schadl-Völner-ügy, amit, persze valószínűleg valamilyen baleset folytán egy bizonyos nyomozó hatóság, illetve rendvédelmi szerv titkosszolgálati eszközökkel felderített. Teszem hozzá, a mostani választások után ezt az érintett Nemzeti Védelmi Szolgálatot gyorsan el is vették a belügytől és Rogán Antal befolyása alá tették, majd elvették a jogköreit, ami például egy ilyen Schadl-ügyet felderíthetett. Még a törvényből is elvették azt a jogkörét, és a létszámát leharmadolták. Ez nem önnek szól, hanem fideszes képviselőtársaimnak és a nyilvánosságnak, csak hogy értsük, hogy mennyire lehetett megfontolt és előre tervezett ez a nyomozás. De az, legfőbb ügyész úr, hogy úgy zajlik ez a büntetőeljárás, hogy nem tudjuk, ki az a Tóni és nem is érdekel senkit, hogy egy államtitkár úgy állhat bíróság előtt hivatali visszaélésben, mármint abban, hogy az ő politikai, jogi hatalmával visszaélve pénzt szerez azért, hogy bizonyos döntéseket meghozzon vagy másokkal meghozasson, vagy bizonyos döntéseket ne hozasson meg, aki egy helyettese egy minisztériumi vezetésnek, a miniszterhelyettes, nos, hogy ebben az ügyben a miniszter felelőssége vagy legalább a meghallgatása eszébe nem jut senkinek, az szerintem a napnál világosabban mutatja, hogy politikai részrehajlás vane, vagy nincs.

S itt nagyon konkrétan szeretném kérdezni a legfőbb ügyész úrtól  tudom, hogy ezt is törvénnyel elvették most kivételesen önöktől , hogy a Legfőbb Ügyészség meddig fogja karba tett kézzel nézni azt, hogy a végrehajtói kamara (sic!) törvénytelenül működik minden nap. Az elnöke bent ül előzetesben, tisztújítás nincs, még leváltva sincs, semmi nem történik. Még egyszer mondom, tudom, egészen véletlen módon az is Rogán Antalhoz került; az ő felelősségét majd más módon fogom firtatni én is, tőle is meg fogom kérdezni, hogy ő  mint ennek az új hatóságnak a vezetője  vajon meddig nézi még ölbe tett kézzel ezt a folyamatot. De miután általában is van önöknek a törvényes működéssel, valamint a civil és köztestületek törvényes működésével kapcsolatban dolguk az Alaptörvény és az önökre vonatkozó törvény szerint, érdeklődnék, terveze valamit tenni annak érdekében, hogy egy olyan köztestület, amely emberek életét nem fizikailag, de majdnem fizikailag teheti tönkre vagy teszi tönkre nap mint nap egy végrehajtás során  s most az derült ki, hogy ebből ők bizniszt csinálnak , hogy ez a köztestület még a továbbiakban is ilyen módon, szemlátomást törvénytelenül működjön.

Hosszú-hosszú évek óta mondjuk el, hogy mi nem tetszik nekünk és szerintünk mi nincs rendben. Nem fogjuk meggyőzni egymást valószínűleg ma sem a legfőbb ügyész úrral. Azt tudom mondani, amivel kezdtem: a mi véleményünk szerint az ön személyén keresztül a Legfőbb Ügyészség politikailag nem független Magyarországon. A sok-sok felsorolt ügyre a mai napig egyetlenegy érdemi választ nem tudtunk kapni, és így hiába végzi az ügyészség munkatársainak döntő többsége politikamentesen a mindennapi dolgát, magának a Legfőbb Ügyészségnek a beszámolóját, azt gondolom, hogy amíg ez a helyzet, tisztességgel igennel megszavazni és elfogadni nem lehet. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az LMP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage