DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr, és elnézést, hogy ismét egy nagyon rövid időre szót kérek, egyszerűen csak elfelejtettem egy fontos ügyet felhozni, amit egyébként említett legfőbb ügyész úr is, elnök úr. A környezetvédelmi ügyek kapcsán különböző mutatókat említett legfőbb ügyész úr, és ezek szerepelnek is a beszámolóban. Ennek kapcsán engedjenek meg egy visszajelzést, és egyébként ez nyilván azért jelentős részben jogalkotási kérdés, de én rengeteg ilyen üggyel találkozom, rengeteg ilyen üggyel foglalkozom, és nagyon lelkiismeretesen igyekszem és igyekszünk utánamenni az ilyen ügyeknek. Ezek között vannak igen jelentős, elképesztő, és adott esetben egy-egy városrész életére is nagyon komoly hatást gyakorló ügyek, és én mindig megteszem azt, természetesen a lehető legtöbb információ összegyűjtése után, hogy megteszem a feljelentést ezekben az ügyekben. Van, amikor még többször neki is kell futni annak érdekében, hogy egyáltalán bárki foglalkozzon ezekkel, és bizony, itt láthatók nagyon-nagyon durva összefonódások.

Például gondolok arra, hogy a külföldi szemét áramlik be az országba, és egyébként nagyon sok helyen tetten érhető volt, hogy Olaszországból érkező külföldi szemét áramlik be az országba, és olyan jellegű áltevékenységek révén deponálják ezeket nagy mennyiségben, adott esetben a lakóterületek közvetlen közelébe, ami nagyon könnyen tetten érhető. Tehát megkapják feldolgozásra az engedélyt a kormányhivataltól, úgy, hogy az alapvető feltételeknek sem felelnek meg, kapnak bejelentést a hatóságok, semmi nem történik, és adott esetben konkrétan a tűzveszély is felmerül, mondjuk, akár több ezer tonnányi, teljesen szabálytalanul lerakott hulladékhegy esetében. Én nagyon sokszor szembesültem azzal sajnos, hogy vagy meg is szüntették a nyomozást, vagy teljesen nevetséges, pár százezer forintos büntetési tételekkel tudtak elfutni azok, akik egyébként közösségeket veszélybe sodortak.

Úgyhogy, mivel elhangzott a vita során a környezetvédelmi ügyek helyzete, ezért ezt mindenképpen szerettem volna egy visszajelzésként elmondani, hogy én azt gondolom, itt egyrészt a bűnüldözés terén, másrészt pedig a jogalkotás terén is rengeteg feladatunk van annak érdekében, hogy meg lehessen őrizni településünk egészséges környezetét. Köszönöm, elnök úr.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage