ARATÓ GERGELY (DK): „Hát kérem szépen, először is: ez még nem végleges bizonyítvány  ez csak afféle lenyomat, amit ideiglenesen kiosztottak nekem. Hogy ma van a féléves bizonyítvány-nap, az nem jelent semmit. A többiek tényleg kikapták a bizonyítványt, de az enyémet föl kellett küldeni a minisztériumba, mivel tévedések derültek ki, amiket sürgősen orvosolni kell.” Óhatatlanul Karinthynak a Magyarázom a bizonyítványom halhatatlan szavai jutnak az ember eszébe, amikor a kormánytagok magyarázkodását hallgatja arról, hogy miért nem kapta meg még mindig Magyarország a neki járó uniós forrásokat.

Lejárt a kormány által saját maga számára támasztott határidő, nem történt semmi, nem haladtak semmit. És mit mond az állítólag felelős miniszter? Navracsics Tibor szerint nem történt csúszás, nem is ez a megfelelő kifejezés arra, hogy a kormány által vállalt határidőre nem teljesültek az uniós pénzekért tett vállalások, mert Brüsszel jelezte, hogy nem gond, ha később fogadják el a számára fontos törvényjavaslatokat. Hát hogyne! A Fidesznek, bocsánat, a KDNP-nek nem gond, csak a magyar polgároknak, a gazdaságnak, az országnak. Nekik viszont nagyon nagy gond. Másfél millió forint, ennyi a tétje minden egyes polgárnak a csecsemőtől az aggastyánokig, a koldustól a miniszterelnökig, a kormány legújabb szerencsejátékának. Fejenként ugyanis másfél millió forinttól, uniós támogatástól eshetnek el a magyar polgárok a kormány felelőtlensége miatt. Olyan pénz ez, amire égető szüksége lenne az országnak. Ebből lehetne javítani az oktatás és az egészségügy helyzetén, fejleszteni az utakat és vasutakat, városokat és falvakat, védekezni a klímaváltozás ellen és csökkenteni a rezsiszámlákat. Lehetne, mondom, persze csak akkor, ha a kormány nem játssza el ezt a lehetőséget, és persze, ha utána nem lopják el a pénz nagy részét.

Azt ígérték, hogy március 31-éig beterjesztik a parlament elé, és elfogadják a szükséges törvénymódosításokat. Nem nyújtották be, és nem fogadták el. Gondolhatnánk azt, hogy a szokásos hozzá nem értésről van szó, végül is az önök igazságügyi minisztere volt az, aki azt mondta, hogy nem is tudja, hogy mit jelent az a jogállam, de most nyilvánvalóan más a helyzet. Az az igazság, hogy önök ismét megbuktak hazafiságból. Hiszen ha teljesítik a jogállami feltételeket, akkor le kellett volna mondani a korlátlan hatalmuk egy részéről, és főleg le kellett volna mondaniuk a korlátlan lopás lehetőségéről. Önök választás elé kerültek, és elbuktak. Orbán Viktornak, a Fidesznek és a KDNP-nek fontosabb a saját zsebe és a hatalma, mint a haza sorsa. Szégyen!

Dobrev Klára árnyékkormányát felelős hazafiak alkotják, éppen ezért elvégeztük önök helyett is a munkát. A DK képviselőcsoportja benyújtotta azt a törvénycsomagot, amelyik lehetővé tenné azt, hogy azonnal megérkezzenek Magyarországra az uniós források. A javaslat többek között helyreállítja az igazságszolgáltatás függetlenségét, megerősíti az Országos Bírói Tanács szerepét és hatásköreit, helyreállítja az Alkotmánybíróság függetlenségét, garantálja, hogy nem politikai, hanem szakmai alapon nevezzék ki a bírókat, alkotmánybírókat és bírósági vezetőket, az egyetemi kuratóriumokból kitiltja a politikusokat, és előírja, hogy a kuratóriumok tagjait az egyetemek polgárai válasszák. Megteremti az Európai Ügyészséghez való csatlakozás feltételeit és az ügyészség megfelelő munkájának a feltételeit, könnyíti a korrupciós bűncselekmények felderítését.

Nem kérdés, hogy mindez alapvető nemzeti érdek. Mindez olyan, amit nem azért kell egyébként törvénybe iktatnunk, és nem azért kell elfogadnunk, mert az uniós pénzekhez szükséges vagy nemcsak azért, hanem azért, mert a magyar polgárok megérdemlik, hogy a többi európai polgárhoz hasonlóan jogállamban éljenek, hogy a nekik járó uniós forrásokat és közpénzeket ne lopják el, ne famentes lombkoronasétányba fordítsák, ne Mészáros Lőrincnek adják oda napelemfejlesztésre, és még folytathatnám a végtelenségig.

(12.00)

Ez a törvényjavaslat Magyarország, a magyar polgárok alapvető érdeke. Természetesen alapvető érdeke a magyar polgároknak az is, hogy hozzájussunk ezekhez a forrásokhoz. Önök ismét döntés előtt állnak. Ismét vizsgáznak hazafiságból. Ismét eldönthetik, hogy a korlátlan hatalmukhoz és a lopáshoz ragaszkodnak, vagy az ország érdekét nézik. Ha ez utóbbit, akkor támogassák ennek a törvényjavaslatnak először a tárgysorozatba vételét, majd a napirendre vételét, végül pedig az elfogadását, mert ez az ország sorsa.

Azt kell mondanom, hogy ismét kiderült, ebből az ügyből is, hogy csak az árnyékkormány jelent reményt Magyarország számára, csak az árnyékkormány jelent reményt arra is, hogy a magyar polgárok hozzájussanak az őket megillető uniós forrásokhoz. (Taps a DK soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage