VAJDA ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm szépen a szót. Az egészségügyi átalakítás keretében közismertté vált koncepciók alapján teljesen egyértelmű, hogy a járóbeteg-szakellátás államosítására készülnek, sőt az önkormányzatok már levelet is kaptak az országos kórház-főigazgatótól, amelyben az átadásra való hajlandóságukról érdeklődtek.

Ezek az önkormányzatok azonban jó gazdái a járóbeteg-szakellátásnak. A XVI. kerületben például a helyi járóbeteg-szakellátás fejlesztésére 3 milliárd forintot fordítottunk, amelyből több mint 600 millió forintot a kerületi lakosok, az önkormányzatunk állt. A kerületben kertvárosi sürgősségi ellátást is indítottunk annak érdekében, hogy komoly fájdalom esetén beutaló nélkül is azonnali ellátásban részesülhessenek a betegek. De jelentős eredményeket ért el a szolgáltató a várólisták esetén is, amelyek drasztikusan csökkentek. Jelenleg 20 munkanapnál hosszabb várólistával a szakrendelőnkben nem kell számolni.

Ezzel szemben az látható, hogy az államosított egészségügyi ellátórendszer folyamatos problémákkal küszködik, hónapról hónapra újabb és újabb rekordokat dönt a kórházi adósságállomány, amelynek termelődését és újratermelődését a kormány évek óta nem képes érdemben megakadályozni és kezelni annak ellenére, hogy állítólag erre több tíz milliárd forintokat elköltöttek. A helyi lakosság iránti gondoskodás az önkormányzatiságunk lényege, annak szíve és lelke. Gondoskodó, a helyi lakosok szociális igényeire és egészségére ügyelő és azt biztosítani képes rendszer nélkül önkormányzatiságról nem beszélhetünk.

A fentiekre tekintettel három kérdésem lenne, remélem, hogy három választ is kapok. Tervezike elvenni a járóbeteg-szakellátás intézményét az önkormányzatoktól? Kettes: veszélyben vane a XVI. kerületi szakrendelőnk? Hármas: amennyiben mind az önkormányzat, mind a helyi lakosság egyértelműen a szakrendelő megtartása mellett foglal állást, biztosítjae a kormány, hogy a szakrendelő önkormányzati kézben maradjon? Három kérdésre három választ várok. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és a Jobbik soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage