DR. KONCZ ZSÓFIA energiaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Azt gondolom, minden jóérzésű embert joggal háborít fel, ha bármilyen környezetszennyezést, illetve illegális hulladéklerakót lát. Éppen ezért a kormány 2020-ban elindította a klíma- és természetvédelmi akciótervet. Ennek keretében elindult a „Tisztítsuk meg az Országot!” program, és azt gondolom, számos önkormányzat sikerrel tudott járni, a saját választókerületemben is például, egyébként nagy mennyiségű szemetet tartalmazó, illegális hulladéklerakókat lehetett felszámolni. Illetve ennek keretében elindítottuk a HulladékRadar applikációt is: 27 ezer felhasználó regisztrált ez idáig, és 43 ezer bejelentés már megtörtént. Ennek a „Tisztítsuk meg az Országot!” programnak a keretében közel 500 ezer tonna szemetet tudtunk összegyűjteni, felszámolni. Csak itt szeretném azt is megemlíteni, hogy egyébként a „TeSzedd!” akció is hamarosan megvalósul, április 22. és 28. között, a 11. alkalommal, ugye, ez az ország legnagyobb önkéntes hulladékgyűjtő akciója. Tehát azt gondolom, hogy a kormány nagyon fontosnak tartja ezt a kérdést.

A konkrét ügyben, amit képviselő úr felhozott, azt szeretném jelezni, hogy Dány község jegyzője 2023. január 31-én tett bejelentést a Pest Vármegyei Kormányhivatal környezetvédelmi, természetvédelmi és hulladékgazdálkodási hatóságához. A helyszíni ellenőrzéskor a hatóság megállapította, hogy több ezer köbméter hulladékot helyeztek el az ingatlanon. A hatóság felszólította a tulajdonosokat a hulladékok elszállítására, az elszállítási határidő április 16-a. Ha az elszállítás nem történik meg, a hulladék felszámolásáról a hatóság kötelessége gondoskodni, és ahogy ön is említette, folyamatban van ezzel párhuzamosan a Gödöllői Rendőrkapitányságnál egy nyomozás az ügyben.

A kormány nevében szeretnénk megköszönni azoknak a segítségét, akik jelezték a problémát, reméljük, hogy a Dányban élők mielőbb megszabadulnak az illegális hulladéktól. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage