HARRACH PÉTER (KDNP): Tisztelt Államtitkár Úr! A válságok korát éljük, és most nemcsak a tartós, például a nyugati világ társadalmi válságára gondolok vagy az Uniónak a világgazdaságban és kereskedelemben betöltött szerepére, versenyképességének fokozatos gyengülésére, hanem az orosz-ukrán háború hatásaira is. Ez Európában gazdasági és energiaválságot okozott, és ilyen helyzetben fontos az az alapvető követelmény, hogy megvédjük a munkahelyeket, hiszen ez biztosít méltó megélhetést a családoknak. Örömmel hallgattuk a hírt, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2023 februárjában 4 millió 691 ezer ember dolgozott, ami 26 ezerrel több, mint egy évvel ezelőtt.

(13.00)

Ugyanakkor a munkanélküliségi ráta 4 százalék volt, ami alacsonyabb, mint az Európai Unió átlaga, hiszen az másfélszer ekkora.

Természetesen az átlagkereset is fontos a megélhetés szempontjából. Januárban a bruttó átlagkereset 16,1 százalékkal, a nettó átlagkereset 16 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbi átlagnál. Ez bruttóban 73 ezer forint, nettóban 50 ezer forint emelkedést jelent.

Tisztelt Államtitkár Úr! Ezek biztató és pozitív hírek, éppen ezért érdekel minket az, hogy miként biztosítja a kormány a munkahelyek megvédését és az új munkahelyek megteremtését Magyarországon. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage