NAGY BÁLINT építési és közlekedési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Engedje meg, hogy mindenekelőtt köszönetemet és megbecsülésemet fejezzem ki a térségért végzett munkájáért.

Ahogy ön is említette, a kormány számára a vasúti beruházások, a vasúti áru- és személyszállítás színvonalának emelése, az utazási és a szállítási idő csökkenése stratégiai kérdés, és nemcsak versenyképességi kérdés, hanem környezetvédelmi kérdés is. Azt látjuk, hogy a Budapest-Belgrád vonal óriási gazdasági lehetőségeket nyit hazánk előtt, ezért is foglalkozunk kiemelten a V0 kérdésével, amely nyugat és kelet irányú átjárhatóságot biztosít majd.

A másik stratégiai kérdés pedig a keleti régió, amelynek vitán felül álló központja Debrecen, de  és itt most mint nyíregyházi képviselőnek kell hogy mondjam, hogy de  ez azért is nagyon fontos, mert az ott és a térségben, régióban megvalósuló és tervezés alatt lévő fejlesztések az egész keleti országrésznek jelentős profitot hozhatnak majd, és nekünk pedig a kormány szempontjából az a fontos, hogy az ott élő emberek, az ott működő vállalkozások is minél inkább profitálhassanak ezekből a fejlesztésekből.

Tájékoztatom továbbá, hogy a régióban jelenleg is 84 milliárd forint értékben zajlanak vasúti beruházások, illetve hogy az egyik legfontosabb 100-as vonal, a Budapest-Debrecen vonatkozásában milyen fejlesztéseket tervez a kormány: egy gyorsvasút kiépítésének a tervét vizsgáljuk, amely Debrecen és Budapest vonatkozásában két óra alá hozná az utazási időt, ami nemcsak a versenyképességet javítja a közúti közlekedéshez képest, hanem még egy nagyon valós és nagyon reális alternatívát is tud kínálni.

Munkájához további jó erőt, egészséget kívánok, köszönöm szépen a kérdést. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage