SEBIÁN-PETROVSZKI LÁSZLÓ (DK): Köszönöm szépen, elnök úr. Államtitkár Úr! A fideszes Bencsik András nemrég szó szerint ezt mondta a fideszes Hír TV-ben, idézem: „Van egy jó hírem, Ugandában a parlament egy LMBTQ-ellenes törvényt hozott, tehát a bubukat, ha összeházasodnak, kivégzik” A bubuk alatt nyilván a melegeket értette Bencsik úr, ezt már én teszem hozzá. Bencsik András szerint tehát a melegeknek a kivégzése nemcsak hogy nem riasztó vagy vállalhatatlan, hanem kifejezetten követendő, jó dolog, jó hír, hogy szó szerint idézzem őt.

Tudjuk, hogy ki Bencsik András, a Fidesz egyik legrégebbi véleményformálója, az úgynevezett Békemenet szervezője, önöknek köszönhetően a Magyar Érdemrend lovagkeresztjének birtokosa is, önök azonban semmit nem szóltak, nem tiltakoztak ezekre a mondataira, tehát jogosan mondhatjuk azt, hogy ha a melegek kivégzése Bencsik úr szerint jó hír, akkor a Fidesz szerint is jó hír.

Önök ugyan nem reagáltak, most viszont én a DK álláspontját hadd tegyem világossá! Szerintünk ez a legsötétebb gyűlöletbeszéd, ami elképzelhető: fizikai kiirtással fenyegetni vagy legalábbis annak örülni egy kisebbség kapcsán. Ez akkor is gyűlöletbeszéd, ha ma a polgári törvénykönyv alapján e miatt a mondat miatt esetleg nem indítható Bencsik úr ellen eljárás, nem lehet gyűlöletbeszéddel vádolni, ez a törvény ugyanis jelenleg csak a faji, etnikai, vallási kisebbségeket védi, a nemi identitás vagy a szexuális orientáció nincs benne ebben a felsorolásban, ezeket a kisebbségeket nem védik. A Demokratikus Koalíció épp ezért törvénymódosítást kezdeményez a polgári törvénykönyv kapcsán, hogy mostantól kezdve a gyűlöletbeszéd esetén a magyar LMBTQ-közösség is védve legyen, és hogy a szexuális kisebbségbe tartozók is meg tudják védeni a saját állampolgári jogaikat.

Kérdezem az államtitkár urat: támogatni fogjáke a polgári törvénykönyv ilyen típusú módosítását, vagy tovább folytatják a „halál a melegekre” kampányukat? Köszönöm szépen. (Taps a DK soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage