FARKAS SÁNDOR agrárminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! A méhészeti ágazat létfontosságú mind az Európai Unió, mind pedig Magyarország számára, a kormány mindent megtesz azért, hogy megakadályozza az olcsó, hamisított mézek hazánkba áramlását. Ezért is indítványoztuk a mézről szóló uniós irányelvek felülvizsgálatát a méz és mézkeverékek származás , eredetjelölésének pontosabb, közösségi szintű szabályozásának érdekében. A tervezett módosítás egyik legfontosabb eleme, hogy a több országból származó mézkeverék esetén pontosan fel kelljen tüntetni a végtermékben felhasznált EU-s és EU-n kívüli méz pontos származási helyét, méghozzá azok arányának sorrendjében.

(13.30)

A közeljövőben hatályba lép az Agrárminisztérium által kidolgozott hazai jogszabály-módosítás, mely szerint a több országból származó mézek keverése esetén a felhasznált mézek tömege szerinti csökkenő sorrendben fel kell tüntetni valamennyi származási országot. Ez a módosítás mind a hazai termelők, mind a fogyasztók érdekeit szolgálja.

A képviselő úr által is említett uniós méz ellenőrzésében a magyar élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság is részt vett. Az ellenőrzési program keretében 2021 őszétől egészen mostanáig az Unió területén összesen 123 exportőr került ellenőrzés alá, közülük 70 esetben merült fel a gyanú, hogy idegen cukorral hamisított mézszállítmányokat exportáltak. Az ellenőrzött 96 uniós importőrből pedig 63 legalább egy gyanús szállítmányt importált. Örömmel tájékoztatom viszont képviselő urat, hogy ezzel szemben az akció ideje alatt Magyarországra nem érkezett gyanús, hamisított, harmadik országbeli szállítmány. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage