VITÁLYOS ESZTER kulturális és innovációs minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Ahogy az előbbi felszólalásban jeleztem, most térnék át a számokra.

Igen, 2019 volt az utolsó év, amikor nem volt követelmény az emelt szintű érettségi a felvételi eljáráshoz. Ekkor összesen 112 ezer fő jelentkezett a felsőoktatási képzésre, amelyhez képest a több mint 126 ezer fős jelentkezés 13 százalékos emelkedést jelent. Emelkedett többek között a pedagógusszakokra jelentkezők száma 4 százalékkal; az agrárszakokra jelentkezők száma 7 százalékkal; és az informatika szakokra jelentkezők száma is 3 százalékkal.

A tanár- és tanítóképzések esetében az előző évi 4400 fős jelentkezés 5800 főre növekedett, amelyben a tanító- és a rövid ciklusú tanárképzésre jelentkezők aránya szintén átlag fölötti növekedést mutat. Örömteli egyébként, hogy az 5800 jelentkezőből több mint 3 ezer fő a STEM vagy az MTMI szakra kíván felvételt nyerni, amely növekedés egyaránt jellemző az állami és a nem állami felsőoktatási intézmények esetében is. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage