DÚRÓ DÓRA (Mi Hazánk): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Elég ránézni a pedagógusok korfájára ahhoz, hogy lássuk, mekkora a probléma az oktatásban, nem beszélve arról, hogy önök 2013-ban azt ígérték, hogy a minimálbérrel együtt fog emelkedni a pedagógusok bére, és így biztosítják annak értékállóságát. Ez nem történt meg, ezért olyan alacsony fizetésért kell most dolgozniuk a nemzet napszámosainak, ami, nem csodálom, hogy egyre kevesebbeknek vonzó.

De újabb merényletet készülnek elkövetni önök júniustól a tanárokkal szemben azzal, hogy megszüntetik a közalkalmazotti státuszukat, és ez a változás nagyjából olyan egy tucat tényezőt tekintve rosszabb helyzetbe fogja hozni a pedagógusokat, pedig vonzóbbá kellene tenni ezt a pályát ahhoz, hogy a gyermekeink megfelelő színvonalú oktatásban részesülhessenek.

Miért gondolják azt, hogy vonzó lesz bárki számára az, hogy akár 90 kilométerre is áthelyezhető legyen az eddigi közös megegyezés helyett? Miért gondolják azt, hogy vonzóbbá teszi a pedagóguspályát az, hogy az eseti helyettesítést felemelik 60 óráról 80 órára és a helyettesítési óradíjakat csökkentik? Csökkeni fog a helyben tanító tanárok aránya is, több lesz az óraadó így, ami szintén színvonalromlást hozhat magával. Az egészen elképesztő, hogy nagyjából csak akkor fognak túlórát fizetni nekik, ha éjszaka vagy hétvégén dolgoznak, és a szólásszabadságukat is korlátozni akarják azzal, hogy még a munkaidejükön kívül sem mondhatják el a véleményüket a közoktatási rendszerrel kapcsolatban. Az igazgatók kinevezése pedig pályázat nélkül fog folyni ezt követően. Ez szintén a színvonal romlását hozhatja magával, nem beszélve arról, hogy a GDP-arányos ráfordítás az oktatási rendszerre a KSH adatai szerint 2017 óta folyamatosan csökken vagy stagnál. Miért nem a minőségi oktatás irányába tesznek lépéseket? Várom érdemi válaszát. (Taps a Mi Hazánk soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage