DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Nemcsak arról van szó, hogy azt állítja most már nyíltan a Demokratikus Koalíció elnöke, hogy Magyarországgal szemben fellép és az Európai Unióban mindent megtesz azért, hogy Magyarország ne kapja meg az őt illető pénzeket, hanem amikor itt a Házban a kormány benyújtja azokat a törvényjavaslatokat, amelyekkel éppen az Európai Bizottsággal való megegyezés alapján szeretnénk ezt a megegyezést támogatni, akkor a Demokratikus Koalíció képviselői minden esetben nemmel szavaznak.

Szeretnék néhány ilyen törvény mondani, amelyet nem szavazott meg a Demokratikus Koalíció: az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében a vagyonnyilatkozatokkal kapcsolatos szabályok módosítása; az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóságról szóló törvény módosítása; a kondicionalitási eljárás eredményes lezárása érdekében szükséges módosítások; az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében az információs önrendelkezési jogról és információszabadságról szóló törvény módosítása; az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzésével kapcsolatos módosítások; aztán az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében a jogalkotásról szóló törvény módosítása és a jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről szóló törvényjavaslat.

Ezeket a törvényjavaslatokat a kormány az Európai Bizottsággal megegyezve terjesztette a Ház elé, és mindegyik törvényre nemmel szavazott a Demokratikus Koalíció, így nemcsak hogy Brüsszelben akadályozza Magyarországot, hogy megkapjuk a minket illető uniós forrásokat, hanem itt, a parlamentben is folyamatosan akadályozzák az Európai Bizottsággal való megegyezést, azaz a nemzeti érdek érvényesítését. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage