DR. FÓNAGY JÁNOS gazdaságfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az ön által is felemlített elhúzódó háború és az elhibázott szankciók valóban egész Európát sújtják, sújtják a gazdaságot, energiaválságot és inflációt okozva.

A kormány célul tűzte ki, hogy a családok, a teljes foglalkoztatottság és a nyugdíjasok megvédése és nem utolsósorban a recesszió kivédése érdekében az év végére egy számjegyűre csökkenti az inflációt. Eddig mintegy húsz intézkedés született, ebből tíz a vállalkozásokat és a munkahelyeket, további tíz pedig a családokat és a nyugdíjasokat védi. Ezek az intézkedések, többek között az ön által is említett élelmiszerárstop és kamatstop működnek, az infláció tetőzött, és lassú csökkenésnek indult. A kormány folyamatosan keresi azokat az eszközöket, amelyekkel tovább csökkenthető az infláció.

Az ismert intézkedések mellett a Gazdaságfejlesztési Minisztérium támogatta a Gazdasági Versenyhivatal elnökének javaslatát, amely online árfigyelő adatbázis létrehozására irányult. A nemzetközi tapasztalatok rávilágítanak, hogy a növekvő ártranszparencia, a fogyasztói árak összehasonlítása fokozza a versenyt, ami hosszú távon mérséklő hatással van az árakra, és nem utolsósorban erősíti a vásárlói tudatosságot. Az online árfigyelő szolgáltatás célja, hogy a lakosság számára elérhetővé váljon egy olyan adatbázis, amely lehetővé teszi a fogyasztói árak alakulásának átlátható módon történő összehasonlítását, megakadályozza a túlárazást, amelyet egyébként egyéb eszközökkel is igyekszünk meggátolni, egyúttal jelentősen fokozza a piaci versenyt a hazai kiskereskedelmi szektorban.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage