DR. KONCZ ZSÓFIA energiaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Azzal szeretném kezdeni, hogy az ön által érintett kérdésekkel kapcsolatban fontos, ha rendet teszünk, így az energiahatékonyság, az energiaellátás, a hazai energiatermelés kérdésével kapcsolatban.

Engedje meg, képviselő úr, hogy kritikával illessem rögtön az elején azt, hogy noha a magyar energiaellátás szempontjából a nukleáris energia kiemelten fontos szerepet tölt be. Az önök frakciója folyamatosan a nukleáris energiával szemben szólal fel és a paksi bővítést ellenzi, miközben pedig energiahatékonyságról, energiaellátásról és energetikai szempontból korszerűsítésről beszél a képviselő úr.

Az a véleményem, hogy ha azokat a javaslatokat, amelyeket önök tesznek, mi komolyan vennénk, akkor Magyarországon egyértelműen energiahiány lenne, és azt a rezsicsökkentést, amit 2013 óta fenntartunk, és amelynek keretében az Európai Unión belül most is kiemelkedő összeggel tudjuk támogatni a magyar családokat, nem tudnánk fenntartani. Ezek nagyon fontos dolgok. Ha az ember mond valamit, annak vannak következményei. Szerintem rendkívül fontos végiggondolni azt, hogy mi lenne például nukleáris energia nélkül.

Emellett arra is szeretném felhívni a figyelmet, hogy a magyar kormány eddig is számos programot folytatott a lakások energetikai korszerűsítésével kapcsolatban. Az „Otthon melege” program keretében 2010 és 2020 között 70 milliárd forintot is meghaladó támogatás segítette 300 ezer család energiahatékonysági beruházásait. Az otthonfelújítási támogatás keretében pedig 200 ezer család nyert támogatást az elmúlt másfél évben, és emellett folyik a lakossági napelemes rendszerek kiépítését és a fűtéskorszerűsítést segítő program is. Azt is el kell mondani, hogy az otthonfelújítási támogatás keretében több mint 50 százalékban energetikai korszerűsítéseket hajtottak végre azok a magyar emberek, akik éltek ezzel a lehetőséggel.

És ha tovább folytatjuk az energetikai ellátásbiztonsági kérdéseket, és jelenleg egy háborús helyzetben vagyunk, és itt a parlament falain belül arra kérjük és arra biztatjuk a baloldali képviselőket is, hogy a magyar érdekeket mindenféle szempontból vegyék prioritásként; a magyar emberek álláspontja egyértelműen az, hogy mi békét szeretnénk. A jelenlegi háborús helyzet nagyon-nagyon sok negatívummal jár egyébként az energetikát tekintve is, illetve az energiaárak emelkedése, az infláció és a magas élelmiszerárak mind-mind olyan következmények, amiben mi a szövetségeseket keressük, és azt gondolom, hogy ebben a Párbeszéd frakcióját is a jövőben egy kicsit erőteljesebb fellépésre szeretnénk biztatni.

Ha néhány példát is említenék azzal kapcsolatban, hogy a jelenlegi energetikai helyzet mit okozott, akkor a következőt látjuk: a földgáz ára kétszer magasabb, mint az Egyesült Államokban, az áramé pedig háromszor magasabb, mint Kínában. Gyakorlatilag ez az a helyzet, amiben most vagyunk. Itt az energiafogyasztás merült fel kérdésként, és gyakorlatilag ilyen állítás elhangzott, hogy a gázfogyasztás éppen nem csökkent, hanem növekedett. Ez nem igaz, hiszen gyakorlatilag 17 százalékkal csökkent a gázfogyasztás Magyarországon.

Az Európai Unióban a téli időszakra vetítve az energiafogyasztás 15 százalékos csökkentéséről döntöttek, de azért szeretném felhívni a képviselő úr figyelmét arra, hogy ezzel kapcsolatban nem minden tagállam tudta ezt a vállalást elérni. Mi, magyarok ezt megtettük, ettől függetlenül úgy gondoljuk, az nem jó ötlet, hogy ezt egy egész évre meghosszabbították, mert ez azt jelenti, hogy már nemcsak a téli időszakban, hanem a nyári időszakban is a gázfogyasztás csökkentését tűzték ki célul azok, akik már a téli időszakban sem tudták elérni ezt a célkitűzést. Mi ezt azért tartjuk nagyon veszélyesnek, mert úgy gondoljuk, hogy ez csak az iparral kapcsolatos gázfogyasztással lehet elérhető, és úgy gondoljuk, hogy ez egy újabb lopakodó hatáskörelvonás, hiszen az energiamix meghatározása egyértelműen a nemzeti hatáskör része.

Képviselő úr, mi a nemzetközi színtéren is folyamatosan a magyar érdekekért küzdünk. Itt nyilván van egy óriási nyomás. Nagyon-nagyon bátor képviselőnek kell lenni, hogy amikor ilyen nagy nyomás van, akkor is a magyar érdekek mellett tudjunk felszólalni.

Abban szeretném kérni a Párbeszéd-frakció segítségét, támogatását, hogy az ilyen ügyekben ne a könnyebb utat válasszák és ne olyan döntések mellett érveljenek, amelyek a magyar embereknek, a magyar családoknak nem jók, hanem olyan döntések mellett, amelyek egyértelműen Magyarország érdekét szolgálják. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage