FARKAS SÁNDOR agrárminisztériumi államtitkár: Kedves Képviselő Úr! Ki kell jelentenünk, hogy amíg újabb és újabb szankciók lesznek, addig a szankciós infláció is itt lesz velünk, és nap mint nap találkozhatunk vele a boltokban a folyamatosan növekvő árakban is.

A szomszédunkban dúló háború, a nemzetközi ellátási láncokban tapasztalható fennakadások kapcsán és az elhibázott, felelőtlen brüsszeli szankciók okozta inflációs helyzetben a kormány arra törekszik, hogy megvédje az embereket, csökkentse azokat a hatásokat, amelyeket ezek a tényezők okoznak. A kormány az egyes alapvető élelmiszerekre vonatkozó árstopot is azért vezette be és terjesztette ki, hogy megvédje a magyar lakosságot az elhúzódó háború és az elhibázott szankciók okozta inflációtól. A kormány tisztában van azzal, hogy az ár rögzítése önmagában nem elegendő, és azt is biztosítani kell, hogy a rögzített árú termékek rendelkezésre álljanak. Itt meg szeretném jegyezni önnek, hogy nemcsak az elmúlt egy évben, a háborús időszakban, ha fogalmazhatok így, hanem a korábbi Covid-járvány időszakában is végig megfelelő minőségű és mennyiségű, biztonságosan fogyasztható magyar élelmiszer volt az üzletek polcain.

Ennek érdekében került meghatározásra az elmúlt időszakban a kiskereskedők részére a forgalmazási kötelezettség. Ezen kötelezettség megtartását az árstopra vonatkozó egyéb előírásokkal együtt a fogyasztóvédelmi hatóság folyamatosan ellenőrzi úgy, ahogy ezt ön is elismerte felszólalásában. Jelenleg április végéig van érvényben az élelmiszerárstop. A kormány várhatóan a hónap közepén fogja meghozni az intézkedés jövőjével kapcsolatos döntését, amelynek során teljes körültekintéssel, a piaci helyzet alapján és az összes piaci szereplő érdekeinek figyelembevételével fog eljárni.

Tisztelt Képviselő Úr! Valóban, amit ön felvetett és utalást tett arra a gondolatsorra, hogy az alapvető élelmiszerek árát, amelyeket csökkentettünk, rezsiárhoz kötöttünk, ha fogalmazhatok így, ezt követően  ebben szerintem önnek teljesen igaza van  a kereskedő cégek, a kereskedelmi vállalkozások más termékekre, 6000-7000 termékre is  vagy lehet, hogy ennél több termékre is  olyan árakat képeztek, amelyekkel gyakorlatilag kompenzálták a veszteségeiket az adott, a kormány által megszabott árú termékekkel kapcsolatban. Ezért folynak ezek a vizsgálatok ma is, fokozottabban. Önmagában a büntetés kevés, olyan szituációt, olyan helyzetet kell teremteni, mert nem minden esetben a büntetés hozza meg a legjobb feltételt, hanem olyan helyzetet kell teremtenünk, amelyben ezeknek az áruknak az értéke is egyértelműen csökkenni fog.

Szeretném megjegyezni, meggyőződésem szerint az élelmiszerárak folyamatosan csökkennek, csökkenni fognak, de nem tartom valószínűnek, hogy ezek az árak vissza fognak menni a 2019-20-as, Covid előtti árszintekre. Már csak azért sem mehetnek vissza, mert a megnövekedett inputanyagok, a megnövekedett energiahordozók ára sem fog visszamenni arra a szintre, és nemcsak az alapanyag-termelők, hanem a -feldolgozók is egyértelműen ezekből az energiákból élnek, ha szabad azt mondani, ezeket az energiákat használják, ezeket az inputanyagokat használják.

Csak egy másik példa: a csomagolóanyagok ára olyan mértékben emelkedett meg  ezek jelentős részben olasz és egyéb nyugat-európai importból származnak , ami önmagában drágítja meg egy-egy élelmiszer árát. Arra kell törekednünk, hogy azon élelmiszeripari fejlesztések, azon élelmiszeripari és feldolgozóipari beruházások kapcsán, amelyek ma is érvényben vannak és indulni fognak, ne csak az alapanyagot, hanem a feldolgozott élelmiszert is tudjuk minél több hozzáadott értékkel, mondhatnám azt, hogy minél hatékonyabban olcsóbbá tenni. Éppen ezért szükségesek azok a kiegészítő egyéb források, azok a kiegészítő egyéb műveletek, mint akár egy csomagolóanyag-ipar feltámasztása, hogy ne legyünk rászorulva arra, ami volt a Covid járvány idején, csak egy példát említek, amikor a dobozos tejnek a kupakját olasz importból szereztük be, és az olasz import egyszerűen nem állt rendelkezésre. Majdnem nem tudtunk ebben a pár napban megfelelő mennyiségű tejet szolgáltatni. Ilyen kiszolgáltatott helyzetben nem maradhatunk, ezért fontos az, hogy a magyar élelmiszeripart, feldolgozóipart és nem utolsósorban a magyar élelmiszer kis- és nagykereskedelmet is ugyanolyan módon figyelnünk, ugyanúgy ellenőriznünk kell, hogy ilyen eset többet ne forduljon elő.

Kérem a képviselő urat, válaszomat fogadja el. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage