TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Elég sok kérdést idehozott a parlament elé. Úgy látszik, hogy egy egy-két százalék között lévő párt frakcióvezetője sokat akar, sok témát akar a nyilvánosság elé hozni, hogy minél nagyobbat tudjon mondani, minél jobban tudja a kormányt kritizálni, és esetleg jó megoldásokat tárni az ország elé.

Én azzal kezdeném, hogy azért óvatosan a tanácsokkal és a kritikával, hiszen önök már 2010 előtt kezeltek egy válságot, irányítottak egy országot, és amivel kezdte a beszédjét, szeretném önnek elmondani, hogy önök voltak azok, akik kiárusították ezt az országot, eladták a teljes energiaipart, és kiszolgáltatottá tették hazánkat, és ennek a kormánynak kell pontosan az önök döntéseivel megküzdeni, ezzel a kiszolgáltatottsággal.

De sorolhatnám az önök rossz döntéseit. Ez a jelenlegi helyzet, ahol háború van, ahol szankciók vannak, ahol elhibázott szankciók vannak, és az elhibázott szankciók következményét kell ennek az országnak elviselnie. Mert ha Brüsszel nem lett volna képes arra, azokra a döntésekre, amelyeket rákényszerített az európai uniós tagállamokra, akkor ugyan a háború veszélyeivel meg kellene küzdenünk, de azzal, amit ez gazdaságilag okoz, lényegesen kisebb károkat tudott volna okozni az országnak.

De mit tett Magyarország önökkel szemben, hogy megvédje  tudom, hogy ön nem szereti ezt a szót, de mégiscsak azt kell hogy mondjam, hogy a kormány mit tett azért, hogy megvédje  Magyarország lakosságát, a vállalkozásokat? Az első és legfontosabb lépés, bár önök lebecsülik, az mégiscsak a rezsivédelem intézkedései, a rezsivédelem döntése. Például az, hogy átlagfogyasztásig a szankciós infláció előtti energiaárakon fogyaszthat a lakosság és azon az áron kell a fogyasztást megfizetnie. Ugyan önök ezt lebecsülik  és ez háztartásonként nincs forintosítva , mégis jelentős könnyebbséget jelent a magyar háztartásoknak. Egyáltalán az, hogy képes működni ez az ország, hogy nem volt nagyobb probléma, ez többek között ennek az intézkedésnek is köszönhető.

Nagyon érdekes, hogy az előző napokban, az előző hetekben a felszólalásaikban önök lényegében megdicsérték a kormányt, hogy az inflációs intézkedések között bevezette az ársapka intézményét. Most, amikor a felszólalásának a lényege, hogy a kormányt erősen kritizálja, akkor a beszédéből ezt a részt  hogy az ársapkát fenn kell tartani, sőt ki kell terjeszteni, ez a pártjuk egyértelmű álláspontja  kihagyta. Ez is azt jelzi, hogy igenis van a kormánynak olyan intézkedése, ami ugyan vitát vált ki gazdasági szempontból, de politikai szempontból is, de az egyik ellenzéki párt  éppen önök, jelesül önök  ezt tudják támogatni.

Azt gondolom, hogy nem hagyja cserben az intézményeit sem a kormány, hiszen lehetőség van arra, hogy a megnövekedett energiaköltségekre akár állami vagy önkormányzati intézmény  de legyen egyházi vagy önkormányzati intézmény  pályázatot nyújtson be, és plusztámogatást vegyen igénybe. Így van ez az önkormányzatokkal, amelyek már ezt a támogatást megkapták, és a jövő hónapban egy újabb elszámolás jön, ha még magasabb a számla, nagyobb támogatásra van lehetőség.

Azt gondolom, a magyar kormány abban a helyzetben, amit az ország gazdasági teljesítőképessége, költségvetése megenged, mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje a nyugdíjasokat  13. havi nyugdíjjal például , megvédje a vállalkozásokat pályázati lehetőségekkel, és megvédje a családokat a rezsivédelem döntéseivel. Mindent megtesz azért, hogy megvédje az országot a szankciós inflációtól. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage