DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Tisztelt Képviselő Úr! Figyelemre méltó, hogy ilyen lelkesedéssel veszi elő a politikai skanzenből azt a stílust, amit az SZDSZ nevű párt járatott csúcsra évekkel ezelőtt. Engedje meg, hogy reagáljak az ön által felhozott kérdésekre!

A rendkívüli jogrend más országokban is bevett gyakorlat. Általában rendkívüli helyzetekben van ilyen jogrendre szükség. Lehet, hogy ön tagadja, de a kormányzásunk alatt folyamatosan rendkívüli válsághelyzetekkel néztünk szembe. (Arató Gergely: Ti csináltátok őket, azért!) Mi csináltuk, azt mondja Arató képviselő úr. Szembenéztünk egy migrációs válsággal. Arató képviselő úr szerint azt a kormány csinálta? Azt a kormány idézte elő, hogy milliók indultak meg Európa irányába? Aztán szembenéztünk egy járvánnyal. Arató képviselő úr szerint a járványt is a kormány okozta, vagy van esetleg más magyarázata és más okozója is ennek? Aztán kirobbant egy háború, tőlünk függetlenül. Nem Magyarország indította, hanem Oroszország indította ezt a háborút. Arató képviselő úr azt is mondja, hogy azt is a kormány találta ki? Nem?

Arra kérem önöket, hogy bizonyos mértékű komolyságot azért tartsanak már meg. Tehát ez a kormány, amióta megalakult, folyamatosan válsághelyzetekkel néz szembe, és nagy szerencse hogy olyan kormány van a kormányrúdnál ezekben az időkben, aki elsősorban az ország érdekeit nézi, és nem külföldi elvárásoknak próbál megfelelni.

Ami a költségvetési vitát illeti, a módosított költségvetésnek is volt vitája itt a Házban. Az én képviselőtársaim ezen részt vettek, a kormánypárti képviselők ezen részt vettek. Javítson ki, de a momentumosok, mivel félig-meddig bojkottot hirdettek a parlament ellen, ezért nem vesznek részt jó pár vitában. Tehát ha nem vesznek részt a vitákban, akkor valóban nem tűnik fel önöknek, hogy vannak viták az Országgyűlésben. Tehát ha kicsit többet bejárnának a munkahelyükre, akkor talán több vita feltűnne önöknek. (Rétvári Bence: Érdemes kipróbálni!) Rendkívül abszurd ezek után ezt felhozni.

Még egy dologra szeretnék reagálni. Önök az elmúlt héten is akcióztak a Karmelita kolostornál. Annyi pozitívum ez alkalommal mindenképpen volt a dologban, hogy most eltalálták, hogy mely napon van kormányülés, mert az első alkalommal ez nem igazán sikerült. De talán nem is ez a lényeg. Ha jól értjük, a sajtószabadságért tüntettek. Most is utalt erre a kérdéskörre a felszólalásában. Nem tudjuk ilyenkor, hogy ezt kérték a Momentumtól vagy saját ötlete, de azért a jól ismert előzményeket figyelembe véve rendkívül furcsa, hogy önök vetik fel ezt a témát. Ugyanis pár éves tevékenységük alatt jó párszor adták jelét annak, hogy önök olyan véleményszabadságot szeretnének, ahol leginkább a magukéval megegyező vélemények kapnak teret. Mégiscsak a Momentum volt az, amelynek az elnöke berontott egy szerkesztőségbe, hogy kérdőre vonjon egy újságírót. Mégiscsak az önök javaslata volt az, hogy egyes újságírókat el kellene tiltani a foglalkozásuktól. Igaz, Kálmán Olga képviselő asszony? Mégiscsak baloldali képviselők voltak azok, akik berontottak egy tévészékházba, betörtek egy tévészékházba, és követelték, hogy ott mindenféle dolgokat olvassanak be.

Aki esetleg arra a gondolatkísérletre merészkedne, hogy ez régebben volt, és azóta már más az álláspontjuk, azóta már nem léteznek ilyenek, nézze meg, hogy pár nappal ezelőtt az önök képviselője hogyan beszélt egy kérdezni merészelő újságíróval. Idézem: „Lehet menni.” Ezt mondta az újságírónak, majd utána azt is, hogy ő egy vadállat, mármint az újságírónak mondta az önök képviselője, hogy ő egy vadállat. Majd nézzenek utána, van róla sokatmondó felvétel is.

Na, ezek után ezt a kérdést, a véleményszabadság, sajtószabadság kérdését felhozni itt is, meglehetősen abszurd az önök részéről. Nem a véleményszabadságért tüntetnek önök, hanem azért, hogy ne legyen más hang az önökén kívül. Volt már ilyen 2010 előtt is, a kommunista évtizedek alatt is, és nem szeretnénk újra látni.

Egyébként meg úgy tüntetnek, ahogy akarnak. Felvonulhatnak pihe-puha, bolyhos kesztyűben, lóbálhatnak plakátokat, sértegethetik, nevesíthetik a rendőröket, mégsem lép fel erőszakosan senki, mint ahogy 2006-ban az megtörtént. Látszik, hogy nagyon szeretnének már mártírt faragni magukból, de ez nem fog menni, azért nem, mert az állításukkal ellentétben ebben az országban mindenki elmondhatja a véleményét, a politikusok is, és a magyarok majd szépen eldöntik, hogy kiket szeretnének megválasztani. Tavaly áprilisban is meghozták ezt a döntést.

Egy előnye azért mindenképpen van az ilyen reménytelen akciózásnak, amit múlt héten is bemutattak, addig sem román pártoknak kampányolnak Erdélyben, és nem mosnak rollert a zuhany alatt. Ha csak ennyi előnye volt a múlt heti akciójuknak, akkor végül is megéri, döntsenek róla. Köszönöm, hogy meghallgatott. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage