VARJU LÁSZLÓ (DK): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Átlagosan 26 százalékos további élelmiszerár-drágulás vár idén a Magyar Nemzeti Bank szerint mindannyiunkra, méghozzá azok után, hogy a magyar élelmiszer-hiperinfláció hónapokon át megközelítette vagy meg is haladta az 50 százalékot.

Jól tudjuk, hogy ilyen élelmiszerár-drágulás sehol a világon nem volt, csak Magyarországon. Így aztán itt az államtitkár uraknak mondom, hogy ennek a drágulásnak nem a háború, nem a szankciók, hanem önök, az Orbán-kormány az oka, ezért nevezzük orbáni inflációnak. Aki a húsvéti bevásárlását intézte, az most talán el sem tudja képzelni, hogy a mai árakat is vissza fogja sírni az év végére. Pedig pontosan ez a helyzet, ezt mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Egyszerű a képlet: az önök elhibázott gazdaságpolitikája miatt egyre gyengébben teljesít a magyar gazdaság, egyre kevésbé bíznak külföldön a magyar gazdaságban és a forintban, miközben nincs kilátás az uniós pénzek megszerzésére sem.

Ezt a bizonytalanságot beárazza a piac, méghozzá infláció formájában. Mivel ennek a bizonytalanságnak Orbán Viktor és az Orbán-kormány az oka, ez az orbáni infláció, ami természetéből fakadóan egészen addig lesz velünk, amíg önök vannak kormányon. A magyarok tehát azért vásárolnak egyre drágábban és drágábban, mert egyre többe kerül nekik az Orbán-kormány. Amíg önök maradnak, addig marad a drágulás is, és értelemszerűen minél tovább ragaszkodnak a hatalomhoz, annál tovább fog minden drágulni a boltokban.

Lehet, hogy önöknek semmi sem drága a hatalomért, de a magyaroknak elegük van abból, hogy aranyáron tudnak vásárolni mindent. Ebből a helyzetből az árnyékkormány jelenti az egyetlen kiutat a magyaroknak. Ma Dobrev Klára az egyetlen remény arra (Derültség a kormánypártok soraiban.), hogy letörjük az orbáni inflációt, és megállítsuk a drágulást.

Hogy rávilágítsak arra, hogy mit csinálnak önök a magyarok megélhetésével, arra gondoltam, hogy gyurcsányozzunk egy kicsit. Hadd idézzek fel önöknek pár árat a Gyurcsány-kormány idejéből, hogy egy kicsit számot vethessenek mindazzal, hogy mit tettek Magyarországgal az elmúlt 13 évben.

2008-ban, a Gyurcsány-kormány idején 1 kiló kenyér ára 245 forint volt a KSH szerint, idén januárban 966 forint. Ez négyszeres drágulás. 2008-ban, a Gyurcsány-kormány idején 1 kiló trappista sajt 1580 forintba került, a KSH szerint idén januárban 4650 forintba. Ez háromszoros drágulás. 2008-ban, a Gyurcsány-kormány idején 1 liter tej 219 forintba került a KSH szerint, idén pedig 557 forintba. Ez 2,5-szörös drágulás. 2008-ban, a Gyurcsány-kormány idején 1 kiló étkezési só 71 forintba került a KSH szerint, idén januárban már 291 forintba. Ez négyszeres drágulás. 2008-ban, a Gyurcsány-kormány idején 10 deka vaj 206 forintba került a KSH szerint, az idén januárban 791 forintba. Ez is négyszeres drágulás.

(14.10)

Irtózatos különbségek, és ennek sajnos nincs vége!

Lássuk a gázárat! 2008-ban, a Gyurcsány-kormány idején egy köbméter gáz 93 forintba került a KSH szerint, idén januárban 747 forintba. A gáz tehát hétszer  nem kétszer, hanem hétszer  annyiba került, mint Gyurcsány Ferenc idején. Nem úszta meg az orbáni inflációt az üzemanyagár sem, hiszen 2008-ban egy liter benzin 266 forintba került, és egy liter gázolaj 288 forintba.

Nagyon hiányolom tehát önöktől a gyurcsányozást. Igazán tarthatnának egy tájékoztató kampányt és nemzeti konzultációt arról, hogy a baloldal alatt még egy világgazdasági válság idején is erősebb volt a magyar gazdaság, és mai szemmel fillérekért lehetett bevásárolni, tankolni, fűteni. Higgyék el, a magyarok 97 százaléka szívesen lecserélné az orbáni inflációt a Gyurcsány-kormány alatti árakra.

Magyarország egyetlen reménye ma kizárólag az lehet, hogy van kormányzóképes alternatíva, van árnyékkormány, amely tudja, hogyan vessen véget az orbáni inflációnak és a drágulásnak. Felkészültünk, képesek leszünk arra, amire önök láthatóan teljesen alkalmatlanok. (Dr. Vitályos Eszter: Csak a nép szava, az van, kedves képviselő úr!) Köszönöm szépen. (Taps a DK soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage