ZSIGÓ RÓBERT (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Európa a háborúba sodródás napjait éli, az Európai Parlament további fegyverszállításokat követel, vadászgépeket, helikoptereket, rakétarendszereket, harckocsikat és még több lőszert küldenének a hadszíntérre. A tagállamok egy része már el is kötelezte magát a további fegyverszállítások mellett. Ezek a lépések világháborúhoz vezethetnek.

Tisztelt Ház! A NATO múlt heti külügyminiszteri tanácskozásán egyes résztvevők meglehetősen harcias nyilatkozatokat tettek katonai győzelemről és fegyverszállításokról, miközben a békéről kevés szó esett. Magyarország álláspontja ott is egyedülálló volt abból a szempontból, hogy a béke hangján szóltunk, nem a háborús retorikát erősítettük.

A harcoknak magyar áldozatai is vannak. A kárpátaljai magyar nemzeti közösség soraiból is nagyon sok magyart többször meglehetősen brutális eszközökkel soroztak be. (Dr. Vadai Ágnes: Nyilván hazugság!) Ezért is fontos minden alkalommal hangsúlyoznunk: nem fogunk leállni a béke szorgalmazásával, hiába helyeznek ránk nyomást, hiába támadtak minket emiatt.

Tisztelt Országgyűlés! A konfliktus aggasztó, veszélyben van a biztonságunk. Miután egyre újabb és nagyobb teljesítményű pusztító eszközök bevetéséről hoznak döntéseket, és a Nyugat egyre modernebb eszközöket bocsát az ukránok rendelkezésére, a világháború veszélye nem irodalmi túlzás. Ezért lényeges megerősíteni azokat a NATO-döntéseket is, amelyek szerint a katonai szövetség nem részese a háborúnak, és mindent megtesz egy közvetlen NATO-Oroszország-konfliktus elkerüléséért.

Egyre inkább érzékelhető: közel vagyunk ahhoz, hogy elfogadott kérdéssé váljon az európai vezetők közötti beszélgetésben, hogy valamilyen békefenntartó típusú csapatokat küldhetneke az Európai Unió tagállamai.

Tisztelt Ház! Magyarország békepárti, és ezzel a globális többséghez tartozik. Európában kisebbségben van a véleményünk, de a világban a többséghez tartozunk. Bele akarnak bennünket préselni ebbe a háborúba. Ugyanakkor ez egy olyan súlyú ügy, amelyben nem lehet megkerülni a nemzeti parlamentet. Ezért van jelentősége annak, hogy a parlament határozatot fogadott el, amelyben kitart a béke álláspontja mellett, és tűzszünetet követel.

Két dolgot várunk az Európai Uniótól: az első, hogy legyen tartós béke, emellett pedig azt, hogy az elért jólétet őrizzük meg. Ehhez képest nap mint nap tapasztaljuk, hogy a háború és az elhibázott szankciók tönkreteszik az európai gazdaságot. Magyarországnak minden lehetőséget meg kell ragadnia, hogy a békét hangsúlyozza annak érdekében, hogy elkerüljük a világégést.

(14.30)

Tisztelt Országgyűlés! A dollárbaloldal a háború kitörése óta többször is egyértelműen kifejezte, hogy fegyvereket vagy akár katonákat is küldene a háborúba. A szavazás előtt is arra kértük őket, hogy álljanak a magyarok és a béke oldalára és támogassák a békepárti határozatot. Nem ezt tették. Gyurcsány Ferenc és a dollárbaloldal tagjai nem szavazták meg a parlamentben a békepárti határozatot. Tették ezt annak ellenére, hogy a magyar emberek békét akarnak. Így, amikor a dollárbaloldal nemet mondott a békepárti határozatra, ismét bizonyította, hogy a dollárokért cserébe hajlandó a magyar emberek többségével is szembemenni, ezzel ők ismét a háborút választották a béke helyett. Gyurcsány Ferencék ezzel újra emlékeztetnek bennünket arra, hogy amikor a nemzeti érdek képviseletéről van szó, rájuk nem lehet számítani.

Tisztelt Országgyűlés! Mi továbbra is a béke pártján állunk és meg fogjuk védeni Magyarországot attól, hogy belesodorják a háborúba. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage