VARGHA TAMÁS honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Ukrajnában immár 14 hónapja dúl a háború, keleti szomszédunkban ezekben a percekben is véres harcok dúlnak, a legóvatosabb becslések szerint is több százezerre tehető a halottak és súlyos sebesültek száma. A frontok megmerevedtek és az értelmetlen áldozatok száma egyre csak nő. Szeretném hangsúlyosan elmondani, hogy Oroszország az agresszor, Ukrajna pedig az ok nélkül megtámadott ország, mielőtt bárki mást gondolna.

Mi kezdettől fogva a béke pártján állunk, életeket menteni csak tűzszünettel lehet, a békéhez a tűzszünet a legrövidebb út. Tűzszünet, béketárgyalások és béke. Mivel ki akarunk maradni ebből a háborúból, továbbra sem támogatunk semmilyen olyan lépést, amely a háború eszkalációjához vezet, nem küldünk sem fegyvert, sem katonákat Ukrajnába, de minden olyan felkészülésben részt veszünk, amely a NATO védelmi képességeit és a Magyar Honvédség védelmi képességeit erősíti.

Azt gondoljuk, hogy aki ma a háború pártján áll, további szankciókat és fegyverszállításokat támogat, az valóban kockáztatja a harmadik világháború kitörését és teljességgel szembemegy a magyar nemzeti érdekekkel. A kormány azért dolgozik, hogy megvédje Magyarország függetlenségét, ami azt jelenti, hogy megvédjük azt a békepárti álláspontot, amelyet képviselünk és amelyet jól láthatóan a magyar baloldal nem támogat, mivel nem szavazták meg a békepárti határozatot, azt a határozatot, amelyet egyedül a kormánypártok támogattak. És mindezt úgy tették, hogy ebben a határozatban egyetlenegy olyan pont sincs, amely nem lenne támogatható akkor, ha egy képviselő a lelkiismerete szerint szavaz és békét szeretne.

Sajnos az elmúlt időszak eseményei egyáltalán nem arról szólnak, hogy közelebb kerültünk volna a békekötéshez. Pedig Európa biztonságát és gazdasági kilátásait is alapvetően meghatározza, hogy mikor lesz vége a háborúnak, mennyire húzódnak el a háborús cselekmények. Hiszen célunk, hogy megőrizzük a magyar gazdaság és természetesen az európai gazdaság erejét is, és ha már mindenáron háborút kell indítani, a háborút az infláció ellen kell indítani, az inflációt kell letörnünk, meg kell védenünk mellette a munkahelyeket, meg kell védenünk családjainkat, meg kell védenünk időseinket és meg kell védenünk a munkából élőket. Erősítenünk Magyarország katonai erejét kell, hiszen a békéhez erő kell. A „békéhez erő kell” kifejezés nem egy egyszerű szlogen, hanem igenis mélyebb értelme és nagyon komoly üzenete van. Az egyik nagyon fontos üzenete, hogy a béke megőrzéséhez erős honvédségre van szükség. Honvédségre, fegyverekre és haditechnikára, de nem úgy, hogy azt a háborús övezetbe szállítjuk, hanem önmagunk, a hazánk, Magyarország védelmében van rá szükségünk.

A képviselő úr említette a NATO védelmi szövetségét. A magyar baloldal mintegy húsz éve azt gondolta, hogy a NATO szövetsége egy olyan baráti szövetség, ahol potyautasként majd elleszünk, hiszen majd a szövetség megvéd bennünket, azért nekünk semmit nem kell tenni, erőre nincs szükség, azt az erőt, ami akkor volt, el is kótyavetyélték. De a NATO egy olyan védelmi szövetség, amely az „egy mindenkiért, mindenki egyért” elv alapján szövetség, és védelmi, nem pedig háborús szövetség. Mi komolyan vesszük a NATO-szövetségből származó kötelezettségeinket, védelemre szövetkeztünk, és ebből ki is vesszük a részünket. Mi, fehérváriak büszkék vagyunk arra, hogy Fehérváron települ két közvetlen NATO-alárendeltségű egység: mind a NATO-erőket integráló elem, mind pedig a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság, amely már elérte a kezdeti műveleti képességét. Erre, azt hiszem, mi magyarok mindannyian büszkék lehetünk.

A dollárbaloldal tehát továbbra is háborúpárti, mi pedig továbbra is békepártiak vagyunk, mi a magyar emberek oldalán, a béke pártján állunk, és nem engedjük, hogy Magyarországot bárki háborúba sodorja. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage