GRÉCZY ZSOLT (DK): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Az Orbán-kormányt ellepő korrupció egyik különösen vérlázító története a Völner-Schadl-féle botrány: végrehajtók, a jogrend szolgái loptak, csaltak hazudtak, károsítottak meg nehéz helyzetbe került magyar embereket. Ma nem csak az nem világos az Orbán-kormány botrányában, hogy miért van az, hogy a fő végrehajtó börtönben van, a bűntársa, az államtitkár pedig nem, és nem csak az nem világos, hogy a megfigyelések, lehallgatások összefüggésben vannake a Pegasus-botránnyal, amelyben az Európai Unió is vizsgálatot folytat.

Azt már tudjuk, hogy a botrány elérte a felsőoktatást, tudomásom szerint tart még a vizsgálat, hogy jogi vizsgákat intézett a fő végrehajtó. Nyilvánosságra került, hogy a Schadl György által protezsált jogászhallgató annyira felkészületlen volt, hogy még a vizsgabizottságban ülő Lukács Tamás, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar alelnöke sem tudta őt átnyomni, a többi bizottsági tag megbuktatta. Nem tudjuk viszont azt sem, hogy kiket érint még a botrány, sokan nem tartják hihetőnek, hogy ha egy államtitkár tevékeny részese volt a bűncselekménynek, akkor arról a felettesei nem tudtak.

De most afelől érdeklődöm, hogy mi lesz azokkal, akiket ez a maffia megkárosított, megtörtént ugyanis, hogy Schadl baráti köre, a sofőrje az elárverezett ingatlant vette meg nyomott áron. Völner is vett egy ilyen házat, majd gyorsan továbbadta a fia cégének, így nem kellett feltüntetnie a vagyonnyilatkozatában, vagyis az elárverezett embereken nyerészkedtek.

Kérdezem: a kivetett sarcok, az olcsón megvett, majd családi körben továbbadott lakások úgy maradnak? Családok sokasága került utcára, miközben a végrehajtók gazdagodtak belőlük. Mi lesz az elárverezett, kilakoltatott emberekkel, idősekkel, gyerekekkel? Ha a tettesek börtönbe kerülnek, attól még a kilakoltatottak sorsa nem lesz könnyebb. Kérdezem: mi lesz az ő veszteségükkel, ki fizeti a kárt, és mi lesz azokkal, akik rajtuk nyerészkedtek? Várom válaszát. (Taps a DK soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage