DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Ha nagyon egyszerűen akarok önnek válaszolni, akkor az világos, hogy a bűncselekménnyel okozott kárt meg kell téríteni, ez a jog parancsa. De szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy ön a kérdésében  nem tudom, hogy szándékosane vagy csak tájékozatlanságból  összekeverte azokat a bűncselekményeket, amelyek miatt már vádat is emelt az ügyészség, és azokat az esetleges vélt vagy valós törvénysértéseket, amelyeknek a kivizsgálása még előttünk áll.

Mire gondolok? Arra gondolok, hogy egészen más dolog a hivatali visszaélés vagy a hivatali bűncselekmény, és más dolog természetesen egy végrehajtás során történt valamilyen törvénysértés. Ha ugyanis törvénysértés történt egy végrehajtás során, az ellen számos jogorvoslata van az adósnak, így például a végrehajtási kifogás, vagy akár feljelentést is tehet, ha bűncselekmény történt. Tehát kérem, ön is tegye világossá, hogy miről beszélünk.

Az úgynevezett hivatali visszaélés vagy hivatali bűncselekmény vádjával emelt büntetőeljárásban több mint egymilliárd forintnyi vagyont foglalt le az ügyészség, pontosabban zár alá vették. Tehát ez azt jelenti, hogy a bűncselekménnyel okozott kár fedezete valószínűleg rendelkezésre áll, de senki ne keltse azt a látszatot, hogy a jogszerű végrehajtások során behajtott tartozásokat nem kell megfizetni, az adósságot nem kell megfizetni. (Kálmán Olga: Jogszerű végrehajtás volt?) Tehát kérem, tegyen ön is világos különbséget a vádemelés tárgyát képező ügyek és az esetleges végrehajtói visszaélések között.

És mindannyiunk érdekében azt kérem, hogy a bírósági végrehajtást ne lehetetlenítsük el azért, mert folyik egy ilyen büntetőeljárás, ugyanis a bírósági végrehajtás számos esetben azoknak az egyszerű embereknek az érdekét szolgálja, akiknek tartoznak, például akiknek gyermektartásdíjjal tartoznak.

(14.50)

Tehát a bírósági végrehajtásra továbbra is szükség van, a bírósági végrehajtásra épül a jogállam, hiszen a bírói vagy bírósági ítélet mit sem érne bírósági végrehajtás nélkül, ha önként nem teljesítik. Tehát kérem, hogy a végrehajtás és a bűncselekmények között ne tegyen egyenlőségjelet.

Mindannyian szomorúan állapíthatjuk meg, hogy valóban a vád szerint voltak olyan végrehajtók, akik jogosan vagy nem jogosan, ezt majd a bírósági eldönti, állnak a bíróság előtt, de ettől teljesen független kérdés, hogy azok az adósok, akik tartoznak, megítélt tartozásaik vannak, megfizetike a tartozást vagy sem. Kérem, válaszomat szíveskedjen elfogadni. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage