DR. GURMAI ZITA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Államtitkár Úr! Az egészségügy rendbetétele napjaink legégetőbb problémájává vált, mert lassan napi szinten hallhatók arra vonatkozó panaszok, hogy milyen egészségügyi szolgáltatást nem tudnak a magyar emberek igénybe venni a lakóhelyükön. A legmagasabb szintű testi és lelki egészséget biztosító egészségügyhöz való hozzáférés azonban nem egy lehetőség, hanem minden egyes magyart megillető jog. Éppen ezért volna fontos, hogy a kormány az egészségügy szakértőit, az orvosokat, szakdolgozókat és természetesen az egészségügyben dolgozókat meghallgatva alakítsa ki és biztosítsa az egészségügyi reformcsomagot.

Önök azonban sajnálatos módon nem ezt tették. Önök ahelyett, hogy átfogó, az egészségügyi szakma és a betegek érdekeit egyaránt képviselő egészségügyi reformot dolgoztak volna ki, orvos-, szakdolgozó- és betegellenes egészségügyi törvényeket terjesztettek be az Országgyűlés elé, annak ellenére, hogy a Magyar Szocialista Párt minden alkalommal elmondta, hogy támogatja az egészségügyi reformokat, de akkor és csakis akkor, ha ez az egészségügyisek és a betegek érdekeit is képviseli. Sajnos azt látjuk, hogy önök senkinek a szakmai véleményét nem igazán hallgatták meg, vagy maximum addig, ameddig a saját véleményükön nem kell változtatniuk, ameddig nem kell kompromisszumot kötni.

Így volt ez a Magyar Orvosi Kamara esetében is. A kamara a kezdetektől konstruktívan állt a kormány terveihez, és csak akkor választott határozottabb ellenállást, amikor a kormány tervei egyértelműen veszélyeztették a betegek biztonságos ellátását. Önök azonban ekkor ahelyett, hogy meghallgatták volna a jogos aggályokat, úgy döntöttek, hogy megbüntetik és meggyengítik a Magyar Orvosi Kamarát. A politikai bosszújuk eszközeként pedig a kötelező tagság megszüntetését és az etikai szabályok elvételét választották, miközben hazug módon jogellenes fenyegetésekkel vádolták a kamarát.

A kormány terve azonban megbukott. Megbukott azért, mert már biztosan tudjuk, hogy legalább 33 ezer, vagyis az orvosok több mint kétharmada biztosan a kamarai tagság mellett tette le a voksát. Az orvosok elsöprő többsége ezzel megerősítette, hogy nemcsak hogy egyetértenek a Magyar Orvosi Kamarával, hanem egyetértenek annak módszereivel is. Röviden: az Orvosi Kamara szükségesnek tartja a betegbiztonság érdekében a kormánnyal szembeni nyomásgyakorlást.

A fentiekre tekintettel kérdezem, hogy mivel az orvosok egyértelműen támogatják a kamarát az alapellátás átalakításával kapcsolatos ellenállásban, hajlandóke végre hallgatni a szakmai érvekre. Az orvosok egyértelműen felhatalmazták a kamarát arra, hogy érdekeiket képviselje, akár a kormánnyal szemben is. Hajlandóe a kormány végre egyenlő félként tárgyalni az Orvosi Kamarával? És végül, tekintettel az orvosok egyértelmű döntésére, befejezike végre a politikai bosszúálláson alapuló politikájukat? Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzék soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage