DUDÁS RÓBERT (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Magyarországon propagandakormányzás folyik, nem mostantól, már nagyon régóta. Számos olyan területet tudnánk említeni, ahol megy a démonizálás és megy a propaganda, nyugodtan mondhatjuk, hogy 0-24 órában.

De azt is mondhatjuk, hogy a szankciókkal példálóznak folyamatosan; azokkal a szankciókkal, amiket nem én, nem mi, hanem önök egytől egyig megszavaztak. Ezeket teszik nap mint nap a televízióban és a médiákban. Azt mondják, hogy a hanyatló Nyugaton már fáznak az emberek, éheznek az emberek, nincs miből kifizetniük a rezsijüket. Hát, azért legyünk őszinték, azon a hanyatló Nyugaton köszönik szépen, jól vannak, ki tudják fizetni a fűtési számláikat is, ételt is tudnak az asztalra tenni még az ünnepek alkalmával is. Nyilvánvalóan az árak ott is emelkedtek, akár többszörösére is emelkedtek, de azt se felejtsük el, hogy a fizetésük is a többszöröse.

A háború hatása egész Európában érződik; nyugodtan mondhatjuk, hogy az egész világon, de maradjunk Európánál. A háború hatása tehát egész Európában érződik, mindenhol emelkedtek az árak, s ennek hatására a kormányok próbáltak intézkedéseket bevezetni, olyan intézkedéseket, amelyekkel a gazdaságot segítik, de nem utolsósorban a gazdaság segítése mellett segítik a lakosságot is. Portugáliától Lengyelországon keresztül nagyon sok olyan országot lehetne mondani, Németországot is beleértve, ahol adót csökkentettek. Csökkentették a rezsi adóját, van, ahol elengedték a rezsi adóját, van, ahol csökkentették az alapvető élelmiszerek adóját, s van, ahol a csökkentett alapvető élelmiszeradót még el is engedték, például Lengyelországban, ahol ez év nyaráig elengedték ezt az adót, így segítve a lakosságnak.

A közgazdaságtan egy megoldást nem igazán javasol  ebben egyébként megegyezik a kormány mögött álló szakemberek véleménye is , ez pedig a hatósági ár hosszú távú bevezetése. Azért nem, mert inflációnövelő, árnövelő, egyébként pedig az egész gazdaságra rossz hatást jelentő intézkedésről van szó. Nem is foglalkozott ezzel az egész Európai Unióban egyetlenegy ország sem, kivéve Magyarországot. Magyarországon nemcsak hogy bevezették, de azt sem tudjuk, hogy meddig akarják fenntartani. S hogy mennyire komoly inflációt váltott ki? Az egész Európai Unióban az átlagos élelmiszeráfa nem haladta meg egyetlenegy ország tekintetében sem a 30 százalékot. Csupán egyetlen ország a kivétel ez alól, mégpedig Magyarország. Magyarországon ez 47 százalék, ami jól mutatja, hogy mindez csak látszatintézkedés. Egyébként ennek azért két pozitív oldalát láthatjuk: eladható úgy, mint egy jó intézkedés, közben pedig tönkreteszik a gazdaságot, illetve óriási adóbevételt jelent.

Az a kérdésem, államtitkár úr, hogy mikor vezetik ki ezt az infláció- és árnövelő kommunista ársapkát, mert ez pusztán csak egy látszatintézkedés. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage