FARKAS SÁNDOR agrárminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Az az állítás, miszerint hazánkban a multinacionális vállalatok támogatása előnyt élvez a kis- és közepes vállalkozásokkal szemben, egyszerűen hamis és hazug. Az ön által felhozott és negatívumként felemlegetett számtalan kérdést szeretném visszautasítani, mert a magyar mezőgazdaság, a magyar agrárium, a magyar vidék egy fejlődőképes, fejlődő, rendkívül erős társadalmat kialakító társadalmi csoport, az agrárium, és ebben az agráriumban részt vevők is egyre jobban társadalmi elismerésben részesülnek, a magyar fogyasztók jelentős része, vagy majdnem mondhatnám, kivétel nélkül mindenki elismeri ezt a munkát.

A kormány elkötelezett a kis és közepes agrárvállalkozások megerősítése mellett, ezt a vidékfejlesztési program kiemelt agrárberuházási támogatásaiból a 2014 és 2020 közötti időszakban részesült kedvezmények birtokméret szerinti megoszlása is igazolja, hiszen a támogatottak 60 százaléka 50 hektár alatti birtokmérettel, további 37 százaléka 500 hektár alatti birtokmérettel rendelkezik. A közös agrárpolitika hazai stratégiájának tervezése során is az volt a határozott célunk, hogy a kis- és közepes gazdaságok tovább erősödjenek. Az új közös agrárstratégia összesen 14,7 milliárd euró forrást jelent hazánknak. A hazai KAP nagyságrendileg 2485 milliárd forintot közvetlen ágazati támogatás, valamint 2891 milliárd forint vidékfejlesztési forrás felhasználási feltételeit tartalmazza. Ennyi, ekkora támogatási összeg, ilyen anyagi támogatása a magyar vidéknek, a magyar agráriumnak soha nem volt a történelem során.

A kis és közepes agrárvállalkozások likviditásának biztosítása előrelátó és felelős kormányzati munkát kíván meg. A kormány a gazdálkodói hitelek finanszírozási lehetőségeinek megsegítésére hitelmoratórium lehetőségét biztosította az agrárszektor számára, amelynek révén a termelők 286,6 milliárd forintnyi mezőgazdasági középvállalkozási, piaci alapú, változó kamatozású és nem kamattámogatott hiteleire pedig kamatstop került bevezetésre. A tavalyi aszálykárok enyhítésére is mintegy 322 milliárd forint értékben történt meg az uniós közvetlen terület- és állatalapú támogatások előleg- és részletfizetése. 2022-ben az üzemanyag hatósági árának a mezőgazdasági gépekre történő alkalmazása révén mintegy 39 milliárd forintot takaríthattak meg a termelők, a kivételesen aszályos tavalyi év veszteségeinek mérséklésére pedig most március 31-éig 22 ezer termelő 50,6 milliárd forintnyi mezőgazdasági kárenyhítő juttatásban részesült.

A gabonapiaci helyzet kapcsán immár miniszterelnöki szinten folynak a tárgyalások, hogy ezek a korlátok, ezek a Magyarországra bekerülő gabonaszállítmányok ne csak Magyarországon, Európában se bomlasszák fel, ne lehetetlenítsék el a gabonapiaci kilátásokat.

Remélem, tisztelt képviselő úr, hogy az ön számára is egyértelművé vált, hogy a vidék és az agrárium megújulását egyszerre segítő támogatási rendszer minden eleméhez megfelelő mennyiségű forrás áll rendelkezésre, melynek révén folytatódhat a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar teljes körű, átfogó megújítása. Köszönöm, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage