SZABÓ REBEKA (Párbeszéd): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Asszony! Ha a döglött lovon hátrafelé lovaglás olimpiai szám lenne, akkor Magyarországtól senki nem vehetné el az aranyérmet. (Moraj és derültség a kormánypártok soraiban.) Bár Orbán Viktor egy ideje már leszokott az általa kitalált dakota közmondásokról, arra mégis szerintem egy egész ország emlékszik, amikor ezt a kedvenc álaforizmáját elmondta: ha észreveszed, hogy döglött lovon lovagolsz, szállj le róla!

Nos, a Párbeszéd-Zöldekben mi azt gondoljuk, hogy a mostani, idősebb Orbán Viktor hallgathatna a fiatalkori Orbán Viktorra, hiszen a tervezett paksi bővítésnél döglöttebb ló ugyanis nincs széles e Kárpát-medencében. Orbánék viszont ahelyett, hogy leszállnának róla, egyre erőszakosabban sarkantyúzzák, és nem veszik észre, hogy háttal ülnek rajta, arccal a háborús agresszor Oroszország felé és egy fenntarthatatlan gazdasági modell felé. Hogy ez az orosz részvételű paksi bővítés befuccsolt, azt a miniszterelnök környezetén, illetve a Lavrov kitüntetését naponta megszolgálni igyekvő Szijjártó Péteren kívül már mindenki tudja, olyannyira, hogy Szijjártó Péter, ugye, most is Oroszországban tárgyal.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója nemrég itt az Országgyűlésben azt állította, hogy ezt a beruházást Németország blokkolja. Tisztelt Kormánytöbbség! A helyzet ennél sokkal súlyosabb: a beruházást az orosz Roszatom blokkolja, ugyanis immár kilencedik éve nem képes az uniós szabályoknak megfelelő, engedélyezésre alkalmas tervdokumentációt benyújtani. És nemcsak nálunk, Finnországban sem, csak éppen a finnek gyorsabban kapcsoltak, és már kiadták a nemteljesítő Roszatom útját. A magyar kormány viszont tovább vágtat hátrafelé, pontosabban vágtatna, ha a döglött ló hajlandó lenne megmozdulni. De nem hajlandó.

Pedig a napnál is világosabb, hogy mit kellene tenni. Egyrészt fel kell mondani az eleve hazugságban született Orbán-Putyin-paktumot az orosz fél szerződésszegő magatartása miatt. Az egész Paks II. projekt úgy, ahogy van  ezt már megmondtuk akkor is, amikor megkötötték a szerződést , rossz irány. Másrészt hátat kell fordítani a múltnak, vagyis az orosz energiaforrásokra utalt, ezért egyszerre politikai és gazdasági kockázatot jelentő gigantikus erőműveknek. Itt az ideje, hogy arccal a jövő felé forduljunk: a jövőt, a valódi energia-önrendelkezést pedig a zöldenergia jelenti. Vagyis azonnal el kell törölni a napelemadót és a szélerőmű-tilalmat is. Meg kell valósítani a magyar lakásállomány energetikai korszerűsítését, amiben egyébként egy Századvég-tanulmány szerint másfél paksnyi tartalék van.

Tudom, hogy ez komoly presztízsveszteség lenne a Fidesznek és személyesen Orbán Viktornak is, de azt gondolom, hogy most van az a pont, amikor el kell dönteni, melyik a fontosabb: Orbán Viktor tekintélye vagy Magyarország függetlensége és fenntartható jövője? Erre kérem szépen a válaszát. Köszönöm.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage