KANÁSZ-NAGY MÁTÉ (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Van pár alapvetés, amit a kormány sem tagad el. Ilyen többek között az, hogy a kormány a multinacionális vállalatokat támogatja közpénzből, kifejezetten arra építi a gazdaságpolitikáját, hogy a nemzetközi tőkét hazánkba csábítsa. Teszi ezt több száz milliárdos állami támogatásokkal és adóparadicsomi környezet biztosításával. Pedig, ha valami egyértelművé vált az elmúlt három évben, az az, hogy a jelenlegi rendszer működésképtelen.

A járvány alatt megmutatkozott, hogy a hosszú ellátási láncok milyen problémákat okozhatnak, az ökológiai válság miatt egyre jobban fogynak az erőforrásaink, a gazdasági válság miatt egyre durvább az infláció. Ezek a problémák egy tőről fakadnak: a kizsákmányoló, profithalmozó, félperifériás, vadkapitalista rendszer hibáiból. A kormány azonban nem túlhaladni akarja ezt, hanem folytatni az elhibázott politikáját, ugyanis a külföldi tőke bevonzásával, a magyar munkavállalók és természeti erőforrások kiárusításával van elfoglalva.

A munkavállalók kizsákmányolása ott is megmutatkozik, hogy ezek a multinacionális vállalkozások elvileg jobb életszínvonalat ígérnek a dolgozóknak. Miközben nem is számottevő a különbség, az esetlegesen megszerezhető, kicsivel jobb fizetéseket túlórával, többműszakos előírásokkal, a munkavédelmi szabályok figyelmen kívül hagyásával biztosítják. Ezek a munkavédelmi előírások különösen fontosak az akkumulátorgyárak esetében. Az elmúlt években több akkumulátorgyár is megsértette a rá vonatkozó szabályokat, a kormány mégis alig büntette őket. Közben annyira leépítették a munkavállalói jogokat, hogy sztrájklehetőség gyakorlatilag nincsen. A munkavállalók jogainak figyelmen kívül hagyása, a kölcsönzött munkaerő terjedése még kiszolgáltatottabbá teszi a dolgozókat. Magyarországnak sem elegendő természeti erőforrása, sem elegendő dolgozója nincs az akkumulátorgyárak idecsábítására; ezt többször elismerték. Nagy Márton miniszter is ezzel turnézik a médiában megjelenő publicisztikáiban.

A képlet egyszerű: a nagytőkének nincs ideológiája. A nagytőkének egyetlen logikája van, ez maga a tőke, a profitmaximalizálás. Ehhez kell megfelelő környezetet teremteni  mondja a kormány , és ha az a környezet busás állami támogatásokat jelent, a dolgozók kizsákmányolását, a természeti erőforrásaink, az erdeink, földjeink, vizeink elpazarlását és kiárusítását jelenti, akkor a magyar kormány ezt készséggel megteszi, mert azt mondják, hogy így tudják vonzóbbá tenni hazánkat a multinacionális tőkének.

A kérdésem ezek alapján viszonylag egyszerű: miért nem fektet nagyobb hangsúlyt a magyar dolgozók védelmére a kormány? Mikor szünteti meg kiszolgáltatott helyzetüket? Várom a kormány képviselőjének válaszát. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage